Απέτυχε το ΝΑΤΟ να εκπαιδεύσει σωστά τις μονάδες της ουκρανικής αντεπίθεσης; Μήπως τις εκπαίδευσε για τις λάθος μάχες;
Αυτές οι ερωτήσεις αποτελούν τον πυρήνα μίας νέας συζήτησης, η οποία αποσκοπεί στην απόδοση ευθυνών για την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης που μετά από τρεις μήνες μαχών στην νοτιοανατολική Ουκρανία δεν έχει καταφέρει να φτάσει στην Θάλασσα Αζόφ.
Με τον να φτάσει στην εν λόγω θάλασσα ο ουκρανικός στρατός θα κατάφερνε να κόψει στην μέσα μία επίγεια γέφυρα που συνδέει την ρωσική Κριμαία με περιοχές στην νότια Ουκρανία που κατέλαβε ο ρωσικός στρατός τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.
Τα Παράπονα Ουκρανών Στρατιωτών
Την περίοδο αυτή νέα παράπονα έχουν εμφανιστεί από την πρώτη γραμμή των μαχών, μιας και όλο και περισσότεροι Ουκρανοί στρατιώτες δηλώνουν απογοητευμένοι με την εκπαίδευση που τους παρείχε το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες.
Φυσικά, κάτι εβδομάδες πριν η ουκρανική στρατιωτική ηγεσία είχε δεχθεί και αυτήν την δική της κριτική, αφού Δυτικοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι είχαν κατηγορήσει τις ουκρανικές δυνάμεις πως δεν ακολουθούν τις τακτικές πολέμου που τους είχαν διδάξει οι εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ νωρίτερα μέσα στο έτος.
Συγκεκριμένα το ΝΑΤΟ κατηγορεί την Ουκρανία πως χωρίζει τις δυτικά εξοπλισμένες και εκπαιδευμένες ταξιαρχίες του ουκρανικού στρατού σε μικρότερες μονάδες, οι οποίες αποτελούνται από μόλις 10 με 30 στρατιώτες. Αυτές οι μικρές ουκρανικές ομάδες χρησιμοποιούνται για επίθεση σε ρωσικές θέσεις.
Τώρα όμως φαίνεται πως οι στρατιώτες του Κιέβου ανταποδίδουν την κριτική με πρωτοφανείς κατηγορίες κατά της ίδιας της βορειοατλαντικής συμμαχίας, λέγοντας ουσιαστικά πως το ΝΑΤΟ τους προετοίμασε για λάθος τύπο πολέμου.
Εξηγούν πως η εκπαίδευση που έλαβαν από τους εκπαιδευτές της Δύσης εστίασε σε διάφορες δεξιότητες, ωστόσο δεν ανταποκρίνεται στις ρεαλιστικές συνθήκες μίας ένοπλης σύρραξης όπως αυτής της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τους Ουκρανούς στρατιώτες υπάρχει ένα ξεκάθαρο χάσμα μεταξύ της θεωρίας και της πράξης, ένα χάσμα που έχει κοστίσει πολλές χιλιάδες ζωές στρατιωτών στο Κίεβο.
Φταίει Όντως το ΝΑΤΟ;
Ειδικοί από την Δύση θεωρούν πως εν μέρει οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν δίκιο, μιας και η εκπαίδευση που παρείχε το ΝΑΤΟ αποτελούνταν από τακτικές που χρησιμοποιεί η ίδια η συμμαχία σε ένοπλες συρράξεις σε όλον τον πλανήτη τα τελευταία χρόνια, όμως αυτές οι συρράξεις δεν έχουν καμία σχέση με τον τρομερό ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.
Για παράδειγμα, οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ δεν έχουν προσαρμοστεί στον πόλεμο με drones, έναν από τους κρισιμότερος κλάδους της εν εξελίξει σύγκρουση στην Ουκρανία. Ως αποτέλεσμα όλα δείχνουν πως οι στρατιώτες του Ζελένσκι πράγματι ρίχτηκαν στην μάχη χωρίς ουσιαστική προετοιμασία σε κάποιους ζωτικής σημασίας τομείς του σύγχρονου πολέμου.