Πυρ και μανία κατά της παρουσίας του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκυ στην Ν.Υόρκη και του Αμερικανού Τ.Μπάιντεν είναι Γερουσιαστές και τσα δύο σώματα, μετά την ανακοίνωση του τεράστιου χρέους της χώρας, το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις.
Η Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών Marjorie Taylor Greene ήταν η πρώτη που “πυροβόλησε” κατά της επίσκεψης του Ζελένσκυ στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέροντας:
«Ο Ζελένσκι επέστρεψε στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα για να παρακαλέσει τον αμερικανικό λαό για περισσότερα του δολάρια που κέρδισε με κόπο. Εν τω μεταξύ, μόλις μάθαμε για περισσότερο ξέπλυμα χρήματος στην Ουκρανία. Αυτή τη φορά οι ωφελούμενοι ήταν ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον”.
Η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν είναι Αμερικανίδα πολιτικός, επιχειρηματίας που υπηρετεί ως Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών για λογαριασμό της πολιτείας της Τζόρτζια, από τον Ιανουάριο του 2021. Είναι μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Επίσης το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών με το ρεπουμλικανικό κόμμα, από τη Φλόριντα Μπάιρον Ντόναλντ αμέσως μετά την ομιλία του Ζελένσκι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανέφερε σε ερώτηση : «Τι θα έλεγες στον Ζελένσκι;
Απάντηση: “Σύντομα θα ζητήσει από το Κογκρέσο χρήματα για να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Θα του έλεγα τότε ότι πρώτον, δεν έχουμε πλέον χρήματα για την Ουκρανία. Έχουμε εξαντληθεί... Επιπλέον, έχουμε έλλειμμα τρισεκατομμυρίων δολαρίων, οπότε τα χρήματα που δώσαμε στην Ουκρανία, τα δανειστήκαμε μόνοι μας.
Αυτά είναι τα γεγονότα. Δεύτερον ο Ζελένσκυ, δεν επέλεξε την καλύτερη στιγμή για επίσκεψη, δεδομένης της εσωτερικής κατάστασης [σε μια εβδομάδα η πρώτη ακρόαση παραπομπής κατά του Μπάιντεν], ενώ Τρίτον, η όλη ιστορία με την Ουκρανία είναι ένα μεγάλο λάθος της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Αν ο αρχιστράτηγος μας δεν κοιμόταν στα παγκόσμια φόρουμ, η κατάσταση στην Ουκρανία και στον κόσμο θα ήταν πολύ καλύτερη»τόνισε ο ίδιος.
Ξεπαραδιαστήκαν οι Αμερικανοί με τον πόλεμο στην Ουκρανία αφού πηγές αναφέρουν τα 60 δις δολάρια τουλάχιστον να έχουν δοθεί έως τώρα στους Ουκρανούς με διάφορες μορφές βοήθεια.
Το αμερικανικό χρέος ξεπέρασε τα 33 τρισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά τη Δευτέρα, ξεπερνώντας ένα κρίσιμο ορόσημο σε μια περίοδο που οι κρατικές δαπάνες βρίσκονται ήδη υπό έλεγχο.
Οι Η.Π.Α. χρωστάνε στους πιστωτές τους 33,04 τρισεκατομμύρια δολάρια από το απόγευμα της Δευτέρας, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσίευσε το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία στοιχίζει πολύ ακριβά στις ΗΠΑ
Ήδη, μια μέρα πολέμου για τις ΗΠΑ στην Ουκρανία 100 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα, αναφέρει ισπανικό περιοδικό.
Ωστόσο, ακόμη και με τέτοια κολοσσιαία ποσά, το Κίεβο ανέκτησε μόνο ένα μικρό μέρος της χαμένης επικράτειας, ενώ υπέστη τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό.
Σε κάθε ένοπλη σύγκρουση, αργά ή γρήγορα υπάρχει επείγουσα ανάγκη για πυρομαχικά και αντικατάσταση χρησιμοποιημένων όπλων.
“Η σύγκρουση στην Ουκρανία οδήγησε στην εξάντληση των οπλοστασίων και των αποθεμάτων του ΝΑΤΟ για άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης”, δηλώνει η Ισπανίδα ειδικός María Mercedes Blanco Reyes.
«Ένα χρόνο μετά την έναρξη των εχθροπραξιών, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έσπευσαν να αναθέσουν συμβάσεις σε αναξιόπιστους εργολάβους για να επεκτείνουν την παραγωγή πυρομαχικών και όπλων υψηλής τεχνολογίας.
Στη συνέχεια όμως προέκυψαν νέα προβλήματα. Πολλά εργοστάσια παραγωγής έκλεισαν εδώ και πολύ καιρό και έπρεπε να ξανανοίξουν. Επιπλέον, η αλυσίδα εφοδιασμού πρέπει να αποκατασταθεί και τα εξαρτήματα για παλαιότερους τύπους όπλων δεν παρέχονται πλέον.
Μια άλλη δυσκολία είναι η έλλειψη καταρτισμένων εργαζομένων και μηχανικών, αφού είναι λίγοι οι πρόθυμοι να εργαστούν με βραχυπρόθεσμες συμβάσεις. Τέλος, όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής στρατιωτικής-βιομηχανικής εταιρείας Raytheon, μια σειρά εξαρτημάτων και ανταλλακτικών εξαρτώνται από προμήθειες από την Κίνα.
Πρόσφατα, το Πεκίνο άρχισε να περιορίζει τις εξαγωγές ηλεκτρονικών και άλλων αγαθών στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη», αναφέρει η ίδια.
Είναι προφανές ότι τα αποθέματα του ΝΑΤΟ δεν επαρκούν ούτε για την Ουκρανία, για να μην αναφέρουμε για την ασφάλεια των ΗΠΑ.
Γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ αποφάσισαν να σπαταλήσουν το οπλοστάσιό τους, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι αυτό θα άφηνε τη συμμαχία χωρίς όπλα και θα αποδυνάμωνε σημαντικά τις Ηνωμένες Πολιτείες στην αρένα του Ειρηνικού;
Ακόμα κι αν η σύγκρουση στην Ουκρανία τελείωνε σύντομα, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες, να αναπληρώνουν τακτικά τα οπλοστάσια και να εκσυγχρονίζουν τα όπλα;
Είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόθυμες να αλλάξουν την αλυσίδα εφοδιασμού τους, να αποδεχτούν οικονομικά προσιτά ξένα όπλα και να εφαρμόσουν λογικά μέτρα εξοικονόμησης κόστους;
«Το Κίεβο συνεχίζει να αποδυναμώνεται και η ουκρανική «ιστορία» φτάνει στο τέλος της. Αργά ή γρήγορα, η στάση απέναντι σε αυτό θα αλλάξει αναπόφευκτα. Η σημερινή γενιά ηγετών στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα χαθεί από το παρασκήνιο. Τι θα συμβεί μετά; Αυτό είναι προς, το παρόν άγνωστο".
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει τάσεις εξάπλωσης, σε Μολδαβία και Υπερδνειστερία ενώ οι Ρώσοι έχουν στοχοποιήσει την Μαύρη Θάλασσα για ευνόητους λόγους.
Αναμένουν στο Κρεμλίνο την διακοπή της αμερικανικής βοήθειας στο Κίεβο, ελπίζοντας σε παράδοση του Ζελένσκυ και της Ουκρανίας, διαφορετικά ετοιμάζονται για μια επικών διαστάσεων σύγκρουση με το ΝΑΤΟ, έχοντας ως συμπαραστάτη την Κίνα.