Τον Φεβρουάριο, η Γερμανία, η Δανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο ένωσαν τις δυνάμεις τους για να μπορέσουν να παραδώσουν έως και 178 άρματα μάχης Leopard 1A5 στον ουκρανικό στρατό, επιπλέον των 150 Leopard 2, 14 Challenger 2 και 31 M1A1 Abrams που υποσχέθηκαν στο Κίεβο πολλά μέλη του ΝΑΤΟ.
Να υπενθυμίσουμε ότι, οι Γερμανοί ζήτησαν από την Ελλάδα να στείλει 100 Leopard 1 στην Ουκρανία. Η Ελλάδα διαθέτει σημαντική ποσότητα τέτοιου εξοπλισμού, που θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος μιας συμφωνίας ανταλλαγής. «Δεδομένης της επείγουσας κατάστασης της Ουκρανίας λόγω της ρωσικής επιθετικότητας, υπάρχει κρίσιμη ανάγκη για άρματα μάχης υψηλής ποιότητας σε επαρκή αριθμό. Έχει υποβληθεί πρόταση για αποστολή τανκς Leopard 1 στην Ουκρανία», είχε αναφερθεί.
Με βάρος περίπου 40 τόνους, το Leopard 1A5 είναι ένα μάλλον ελαφρύ τανκ σε σύγκριση με το διάδοχό του. Και αυτό οφείλεται εν μέρει στο πάχος της θωράκισής του, το οποίο είναι δέκα φορές μικρότερο από αυτό ενός Leopard 2. Οπλισμένο με ένα πυροβόλο 105 mm, είναι εξοπλισμένο με ένα σκοπευτικό EMES-18 το οποίο λέγεται ότι, ήταν αποτελεσματικό όταν τέθηκε σε υπηρεσία στη δεκαετία του 1980.
Σε κάθε περίπτωση, δεδομένου ότι το Leopard 1A5 δεν χρησιμοποιείται από τις ένοπλες δυνάμεις των χωρών χορηγών εδώ και αρκετά χρόνια, τα υποσχόμενα πρέπει να «ανακαινιστούν» από κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένων των Rheinmetall και Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft. Και αυτό απαιτεί χρόνο.
Μέσω δελτίου τύπου, το Υπουργείο Άμυνας της Δανίας ανακοίνωσε ότι μόλις παρέδωσε μια παρτίδα δέκα αντιγράφων στην Ουκρανία και ότι σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλα.
Πόσα Leopard 1A5 βρίσκονται τώρα στην κατοχή του ουκρανικού στρατού; Μυστήριο… Το γεγονός όμως παραμένει ότι, κάποια από αυτά που παραδόθηκαν δεν είναι ικανοποιητικά. Πράγματι, σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Der Spiegel, αρκετά από αυτά που μεταφέρθηκαν τον Ιούλιο γρήγορα «κατέρρευσαν»... Και η Ουκρανία πρόσφατα αρνήθηκε να δεχτεί άλλα δέκα άρματα μάχης, επειδή χρειάζονταν επισκευές που δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Τύπου Deutsche Presse-Agentur, το Γερμανικό Υπουργείο Άμυνας σκοπεύει να «ενδυναμώσει την τεχνική συνεργασία» με τον ουκρανικό στρατό, προκειμένου να μπορέσει ο τελευταίος να εξασφαλίσει τη συντήρηση σε επιχειρησιακή κατάσταση (MCO) του Leopard 1A5.
Ωστόσο, στις 19 Σεπτεμβρίου, και στο πλαίσιο της «συνεργασίας με τους εταίρους της», η Δανία ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει 45 ακόμη άρματα μάχης στην Ουκρανία, συγκεκριμένα 15 T-72EA από το απόθεμα του τσεχικού στρατού και 30 Leopard 1A5. Αυτή η δωρεά αποτελεί μέρος του προγράμματος βοήθειας ύψους 775 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε η Κοπεγχάγη την περασμένη εβδομάδα.
Ικανότητα να επιτεθεί σε ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους υψηλής αξίας
Στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν αυξανόμενα μηνύματα ότι ο Λευκός Οίκος είναι όντως κοντά στην απόφαση να μεταφέρει τους επιχειρησιακούς-τακτικούς πυραύλους ATACMS στην Ουκρανία.
Οι πραγματικές επιπτώσεις μιας πιθανής μεταφοράς πυραύλων ATACMS στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, μπορεί να αποδειχθούν ακόμη πιο απροσδόκητες. Το ATACMS θα πρόσφερε την απαραίτητη πρόσθετη χωρητικότητα.
«Αυτό θα μπορούσε να απελευθερώσει πυραύλους Neptune στη συνέχεια και να χρησιμοποιήσει τους τελευταίους για να χτυπήσει τη γέφυρα της Κριμαίας», αναφέρει το en.defence-ua.
Η Ρωσία χρησιμοποιεί αυτή τη γέφυρα για να μεταφέρει εξοπλισμό και προμήθειες στη νότια Ουκρανία, όπου βρίσκονται οι δυνάμεις του Κιέβου προσπαθώντας να ανακτήσει το έδαφος ως μέρος της συνεχιζόμενης αντεπίθεσής του. Το Κίεβο ελπίζει ότι, η αποκοπή της ρωσικής επιμελητείας θα βοηθήσει τα ουκρανικά στρατεύματα να διαπεράσουν τις ρωσικές άμυνες και στη συνέχεια να ωθηθούν νότια προς την ακτή.
Το πραγματικό αποτέλεσμα της χρήσης ATACMS στο πεδίο της μάχης, θα εξαρτηθεί άμεσα από το ποια συγκεκριμένη τροποποίηση αυτού του πυραύλου θα διαθέσουν οι ΗΠΑ για την Ουκρανία.
Αυτοί θα μπορούσαν να είναι πύραυλοι τροποποίησης M57 με ενιαία κεφαλή βάρους 227 kg και εμβέλεια βολής έως 300 km ή ATACMS στην έκδοση M39. Η εμβέλεια βολής αυτού του πυραύλου είναι έως και 165 km.
Τέτοιοι πύραυλοι θα είναι ικανοί να εκτελούν επιθέσεις που σχετίζονται με την καταστροφή ρωσικών συστημάτων αεράμυνας. Ο αμερικανικός στρατός, χρησιμοποίησε αυτούς τους πυραύλους με μεγάλη αποτελεσματικότητα κατά των ιρακινών συστημάτων αεράμυνας, κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Καταιγίδα της Ερήμου και της Επιχείρησης Iraqi Freedom.
Επίσης, οι πύραυλοι ATACMS μπορούν να εκτοξευθούν από το σύστημα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας M142 (HIMARS) και το σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων M270 (MLRS), και τα δύο εκ των οποίων επιχειρεί ήδη η Ουκρανία.