Σύμφωνα με έρευνα του CNN που δημοσιεύθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου, οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών είναι ύποπτες ότι ενορχήστρωσαν μια σειρά από επιθέσεις με drone και μια χερσαία επιχείρηση, με στόχο μια ομάδα πολιτοφυλακής που συνδέεται με την «Βάγκνερ» κοντά στην πρωτεύουσα του Σουδάν.
Το CNN, επικαλούμενο πρόσωπο του ουκρανικού στρατού, ανέφερε ότι είναι πιθανό οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες να είναι υπεύθυνες για μια σειρά επιθέσεων με drone που κατευθύνθηκαν στις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), μια ομάδα που υποστηρίζεται από την «Βάγκνερ».
Η ομάδα εμπλέκεται σε ένοπλες συγκρούσεις με τη σουδανική κυβέρνηση για να αποκτήσει τον έλεγχο της χώρας. Η έρευνα του CNN δεν αποκάλυψε οριστικά στοιχεία που συνδέουν το Κίεβο με την επιχείρηση.
Ωστόσο, σημείωσε ότι ο τρόπος λειτουργίας των επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη έμοιαζε πολύ με αυτό που είχε παρατηρηθεί στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας. Επιπλέον, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτά τα χτυπήματα ήταν πανομοιότυπα με αυτά που χρησιμοποιούσαν οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Η σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ξεκίνησε στις 8 Σεπτεμβρίου, μόλις δύο ημέρες αφότου η οργάνωση μισθοφόρων «Βάγκνερ» είχε στείλει πολλά φορτηγά με όπλα σε μια φρουρά των RSF.
Συγκεκριμένα, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν σε τουλάχιστον οκτώ από αυτά τα χτυπήματα, ήταν πανομοιότυπα με αυτά που χρησιμοποιούνται ευρέως από τις ουκρανικές δυνάμεις.
Επιπλέον, οι εμπειρογνώμονες που συμβουλεύτηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας ανέφεραν ότι, οι τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτά τα χτυπήματα έμοιαζαν πολύ με καθιερωμένα πρότυπα εντός του ουκρανικού στρατού.
Η Ουκρανία δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη για τις επιθέσεις, οι οποίες καταγράφηκαν στο βίντεο με drone. Μετά τη δημοσίευση αυτής της αναφοράς, ο Andrii Yusov, εκπρόσωπος της Αμυντικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ουκρανίας, δήλωσε στο CNN: «Δεν μπορούμε ούτε να το επιβεβαιώσουμε ούτε να το διαψεύσουμε».
Τα βίντεο, τα οποία εναλλάσσονται μεταξύ της θέας του πιλότου, της όψης ενός drone που παρατηρεί από ψηλά και του ίδιου του ελεγκτή, δείχνουν διαδοχικές επιδρομές drone μέσα και γύρω από το Omdurman, μια πόλη πέρα από τον ποταμό Νείλο από την πρωτεύουσα Χαρτούμ που έχει γίνει κομβικό σημείο της μάχης μεταξύ των δύο αντίπαλων φατριών.
Ένας Βρετανός ερευνητής που διευθύνει το Caliber Obscura, έναν ιστότοπο που αναγνωρίζει όπλα, ανέλυσε το βίντεο για το CNN και είπε ότι η συσκευή αντιστοιχεί σε αυτά που χρησιμοποιούνται από τις ουκρανικές δυνάμεις για τον έλεγχο των drones DJI MAVIC.
Ομοίως, Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν γνωρίζουν το αναφερόμενο περιστατικό και εξέφρασαν την έκπληξή τους όταν άκουσαν την υπόδειξη ότι, οι ουκρανικές δυνάμεις ενδέχεται να πραγματοποίησαν τις επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και την χερσαία επιχείρηση, ανέφερε η έκθεση.
Το Κίεβο δεν έχει επισήμως αναγνωρίσει τη συμμετοχή του στις επιθέσεις με drone. Ωστόσο, αρκετά βίντεο που απεικονίζουν τα περιστατικά έχουν εμφανιστεί πρόσφατα σε διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Εάν αυτοί οι ισχυρισμοί είναι έγκυροι, υποδηλώνει ότι οι επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν επεκταθεί πολύ πέρα από το άμεσο πεδίο μάχης.
Βοήθεια του Ομίλου «Βάγκνερ» στην RSF
Όταν ξέσπασε η σύγκρουση, η «Βάγκνερ» εγκατέλειψε την υποστήριξή της στον τακτικό στρατό του Σουδάν, και αντ' αυτού, έριξε το βάρος της στους μαχητές των RSF στις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες.
Προηγούμενες αναφορές ανέφεραν ότι, η ομάδα «Βάγκνερ» είχε παράσχει ακόμη και πυραύλους στις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης του Σουδάν (RSF) για να τις βοηθήσει στη σύγκρουση.
Σε μια ασυνήθιστη αναγνώριση της εμπλοκής της ομάδας στο Σουδάν, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε τον Απρίλιο ότι η απόφαση για τη συμμετοχή της Ομάδας «Βάγκνερ» εναπόκειται στην αφρικανική ηγεσία.
«Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία το Μάλι το Σουδάν και πολλές άλλες χώρες, των οποίων οι κυβερνήσεις, οι νόμιμες αρχές των οποίων απευθύνονται για τέτοιου είδους υπηρεσίες στον Όμιλο «Βάγκνερ», έχουν το δικαίωμα να το κάνουν», είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου στα Ηνωμένα Έθνη.
Ο θάνατος του Πριγκόζιν πυροδότησε αβεβαιότητες σχετικά με την πορεία των δραστηριοτήτων της «Βάγκνερ» στην Αφρική, όπου η ομάδα μισθοφόρων έχει χρησιμοποιήσει βάναυσες μεθόδους για να υποστηρίξει φατρίες και αυταρχικές κυβερνήσεις, σε αντάλλαγμα για πρόσβαση σε πολύτιμο ορυκτό πλούτο.
Ωστόσο, οι δραστηριότητες του «οργανισμού» σε πολλά αφρικανικά έθνη, συμπεριλαμβανομένου του Σουδάν, είχαν ως αποτέλεσμα την επιβολή διεθνών κυρώσεων στους ηγέτες της «Βάγκνερ».
Αρκετοί ειδικοί έχουν προτείνει ότι, το Κρεμλίνο έχει ενισχύσει την επιρροή του στις επιχειρήσεις της μισθοφορικής ομάδας στην Αφρική. Αυτό είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την ενσωμάτωση της ομάδας στο υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, ιδιαίτερα μετά την ανεπιτυχή ανταρσία του Πριγκόζιν τον Ιούνιο.