Το Ιράν έχει προτείνει ένα σχέδιο για την τουρκική στρατιωτική αποχώρηση από τη Συρία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην Al-Vefagh και δημοσιεύθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου.
Μιλώντας στην αραβόφωνη ιρανική εφημερίδα, ο υπουργός αποκάλυψε ότι η Τεχεράνη "πρότεινε στην Τουρκία να δεσμευτεί, πρώτον, να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από το συριακό έδαφος και δεύτερον, να δεσμευτεί η Συρία να αναπτύξει τις δυνάμεις της στα σύνορα, ώστε να μην απειλείται το τουρκικό έδαφος".
Τόσο το Ιράν όσο και η Ρωσία θα ενεργήσουν ως εγγυητές, σύμφωνα με τον Αμίρ-Αμπντολαχιάν, ο οποίος δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για το σχέδιο.
Η Άγκυρα εξακολουθεί να είναι ο κύριος υποστηρικτής των Σύριων ανταρτών. Ο τουρκικός στρατός ελέγχει μεγάλα τμήματα της βόρειας και ανατολικής περιοχής της Συρίας. Διατηρεί επίσης μεγάλη παρουσία στη βορειοδυτική περιοχή της Ιντλίμπ, η οποία κυβερνάται από ένα παρακλάδι της Αλ Κάιντα.
Το Ιράν και η Ρωσία ηγούνται των προσπαθειών για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας. Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συναντήθηκαν στη Μόσχα τον περασμένο Μάιο. Έκτοτε, η διαδικασία εξομάλυνσης έχει σημειώσει πολύ μικρή πρόοδο.
Τον Ιούλιο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι ανοιχτός σε συνομιλίες με τον Σύριο ομόλογό του, Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά δεν θα τον συναντούσε εάν ως προϋπόθεση τεθεί η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Συρία. Αργότερα τον Αύγουστο, ο αλ Άσαντ κατηγόρησε την Τουρκία για την τρομοκρατία στην εμπόλεμη χώρα του και επέμεινε στην αποχώρηση του τουρκικού στρατού από τη Συρία σε συνέντευξή του στο Sky News Arabia.
Τα σχόλια του Αμίρ-Αμπντολαχιάν δείχνουν ότι το Ιράν και η Ρωσία καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να φέρουν την Τουρκία και τη Συρία κοντά, μακριά από τα μέσα ενημέρωσης. Παρόλα αυτά, οι σοβαρές διαφωνίες μεταξύ Ερντογάν και αλ Άσαντ σημαίνουν ότι μια συμφωνία εξομάλυνσης μπορεί να είναι ακόμη μακριά, αν όχι ακατόρθωτη
Η Τουρκία διατηρεί περίπου 5.000-10.000 στρατιώτες στη βόρεια Συρία και διαχειρίζεται μέσω των πολιτικών και ένοπλων συριακών δυνάμεων αντιπροσώπων της περίπου 3.400 τετραγωνικά μίλια συριακού εδάφους.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσπαθεί εδώ και χρόνια να συμφιλιώσει τη Συρία και την Τουρκία. Τον Μάιο, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Συρίας και του Ιράν συναντήθηκαν στη Μόσχα και συμφώνησαν να προχωρήσουν σε έναν οδικό χάρτη προσέγγισης, αλλά η διαδικασία αυτή φαίνεται να έχει σταματήσει.
Ενώ η συμφιλίωση με την Τουρκία θα ήταν η πιο κρίσιμη από τις "εξομαλύνσεις" της Συρίας, ο Άσαντ μπορεί να έχει τους λόγους του να διατηρεί μια δύσκολη κατάσταση ούτε ειρήνης ούτε πολέμου - ένα αδιέξοδο τύπου γκρίζας ζώνης στη βόρεια Συρία - τουλάχιστον προς το παρόν.
Αν και ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι είναι κατ' αρχήν πρόθυμος να συναντηθεί, ο Άσαντ είναι αυτός που κρατάει πίσω.
Δήλωσε στο Sky News τον περασμένο μήνα ότι "η τρομοκρατία στη Συρία γεννιέται στην Τουρκία". Κατηγορεί τον Ερντογάν, μεταξύ άλλων, για την υποστήριξη σαλαφιστικών και ένοπλων ομάδων κατά τη διάρκεια της συριακής εξέγερσης. Ο Άσαντ δεν φαίνεται να συγκινείται από την προσέγγιση του Αραβικού Συνδέσμου, λέγοντας ότι οι δεσμοί που αποκαταστάθηκαν πρόσφατα με ορισμένα αραβικά κράτη θα παραμείνουν μάλλον "τυπικοί". Θεωρεί την τάση εξομάλυνσης λιγότερο σαν σωσίβιο και περισσότερο σαν δικαίωση της ανθεκτικότητας και της παραμονής του.