Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Η Ρωσία μας δείχνει τον δρόμο! Λαμβάνει μέτρα αντιμετώπισης επιθέσεων εχθρικών drones κατά φιλίων μαχητικών αεροσκαφών-Οι ενέργειες της Ελλάδας

Η ευρηματικότητα και η προσαρμογή στις συνθήκες της πολεμικής αναμέτρησης στην Ουκρανία, είναι το κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα των Ενόπλων Δυνάμεων τόσο της  Ρωσίας  όσο και  της Ουκρανίας.

Η Μόσχα αντιλαμβανόμενη τον κίνδυνο καταστροφής  που διατρέχουν τα σταθμευμένα σε αεροπορικές βάσεις μαχητικά αεροσκάφη της, από τις αιφνιδιαστικές επιθέσεις σμηνών Ουκρανικών drones , αποφάσισε να λάβει νέα μέτρα αυτοπροστασίας τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Ρωσικά μεταλλικά υπόστεγα αεροσκαφών με κολώνες και πλέγμα για προστασία τους από τα Ουκρανικά UAV

Συγκεκριμένα σύμφωνα με σχετικό άρθρο Διεθνούς Βουλγαρικού ΜΜΕ, με τίτλο "Η Ρωσία καλύπτει τα μαχητικά της σε υπόστεγα με κολώνες  και πλέγμα οροφής κατά των UAV¨", αναφέρει τα ακόλουθα:

"Νέες φωτογραφίες δείχνουν τα πιο πρόσφατα υπόστεγα της Ρωσίας για την προστασία των αεροσκαφών από ύποπτες επιθέσεις με drone. Οι φωτογραφίες κοινοποιήθηκαν στο κοινωνικό δίκτυο Telegram. Με την πρώτη ματιά, φαίνεται ότι πρόκειται είτε για προσωρινή λύση είτε για μια λύση που δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί. Το αεροπλάνο που έχει τοποθετηθεί στο αυτοσχέδιο υπόστεγο είναι μοντέλο ρωσικού μαχητικού ή μαχητικού που εδώ και καιρό είναι εκτός υπηρεσίας.

Το υπόστεγο είναι κατασκευασμένο από μεταλλικές στήλες και στις δύο πλευρές κατά μήκος του αεροσκάφους. Ενισχύονται με πλευρικές κολώνες υπό γωνία τουλάχιστον 45 μοιρών, οι οποίες μαζί με τις αρχικές κολώνες 90 μοιρών οδηγούνται στο έδαφος. Οι δύο σειρές κιόνων σε κάθε πλευρά του υπόστεγου ενισχύονται περαιτέρω με μεταλλικά δοκάρια ακολουθώντας τη γωνία 45 μοιρών.

Στην κορυφή, το υπόστεγο καλύπτεται με ένα σταυρωτό πλέγμα. Υποτίθεται ότι είναι η κύρια άμυνα του αεροπλάνου έναντι επίθεσης με drone καμικάζι. Η ιδέα προφανώς προήλθε από τη δημοφιλή πρακτική του πρώιμου πολέμου της κάλυψης των πυργίσκων βαρέων οχημάτων μάχης εδάφους, συμπεριλαμβανομένων των τανκς, με μεταλλικές προεκτάσεις ή αυτοσχέδια  μεταλλικα΄κλουβιά.

Γιατί η Ρωσία προέβη σε αυτές τις κατασκευές

Κατά γενική ομολογία, αυτή είναι μια απόφαση που πιθανότατα ελήφθη τις τελευταίες ημέρες ή εβδομάδες.

Θυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες υπήρξαν φωτογραφίες ενός  βομβαρδιστικού Tu-95, του οποίου τα φτερά και μέρος της ατράκτου ήταν καλυμμένα με λάστιχα αυτοκινήτου. Αργότερα, μια παρόμοια φωτογραφία εμφανίστηκε για το ρωσικό μαχητικό βομβαρδιστικό Su-34.

Αυτές οι φωτογραφίες βρήκαν μεγάλη διεθνή ανταπόκριση. Ακόμη και όταν τα δημοσιεύσαμε, υποθέσαμε ότι αυτό ήταν ίσως μια προσωρινή απόφαση της ρωσικής αεροπορίας.

Η εμφάνιση αυτού του νέου υπόστεγου είναι ίσως η λύση που θα εφαρμοστεί από την Ρωσία.

Δεν υπάρχουν ακόμη επίσημες πληροφορίες σχετικά με το πού τραβήχτηκε η φωτογραφία και εάν οι δοκιμές αποτελεσματικότητας και ανθεκτικότητας του υπόστεγου έχουν θετική κατάληξη ή πρόκειται αυτά να ενισχυθούν περαιτέρω.

Ένας από τους λογαριασμούς Telegram αναφέρει ότι αυτό το υπόστεγο βρίσκεται σε ένα αεροδρόμιο που χρησιμοποιείται από τις Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις για να εξαπολύσουν χτυπήματα σε ουκρανικό έδαφος.

Ερωτήσεις που προκύπτουν

Αυτή η λύση προφανώς αναπτύχθηκε επειγόντως και κυριολεκτικά μόλις πριν από μια μέρα και  εγκαταστάθηκε σε ένα αεροδρόμιο για την προστασία των αεροσκαφών από drones.

Οι διαστάσεις επιτρέπουν τη χρήση αυτής της λύσης για όλα σχεδόν τα τακτικά αεροσκάφη και ορισμένους τύπους ελικοπτέρων.

Εάν είναι απαραίτητο, προστίθενται κουρτίνες από μουσαμά εμποτισμένες με πυρίμαχες ενώσεις μπροστά και πίσω.

Η εφαρμογή τέτοιων λύσεων δεν είναι μόνο ότι πρέπει να βρεθούν χρήματα ή χορηγοί κάπου για αυτές τις κατασκευές , αφού αυτό το καταφύγιο κόστισε περίπου 102.000 $ και «χαρίστηκε» στον στρατό από μια από τις επιχειρήσεις, αλλά φυσικά και ότι κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για αυτό.

Είναι εντελώς ασαφές πώς και σε ποια βάση θα συμφωνηθεί η τεχνική τεκμηρίωση τέτοιων κατασκευών, πώς θα εξισορροπηθούν και ποιος θα πληρώσει τα τέλη ή εάν πέσει μια δοκός κατά τη λειτουργία και καταστρέψει το αεροσκάφος, ή αν  προσπαθώντας να βγεί από αυτο, ο πιλότος θα πέσει πάνω του.

 όπως προαναφέρθηκε φωτογραφίες με λάστιχα αυτοκινήτου σε βομβαρδιστικό T-95 και μαχητικό-βομβαρδιστικό Su-34 έκαναν τον γύρο του κόσμου. Τα ελαστικά αυτοκινήτων τοποθετούνται σε αεροπλάνα για να απορροφούν τη αθροιστική ενέργεια μιας έκρηξης σε μια επίθεση drone.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι μια τέτοια «τεχνολογία» λειτουργεί. Η υπόθεση είναι σωστή, αλλά είναι επίσης σωστό να πούμε ότι ένα drone καμικάζι μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο αεροσκάφος παρά το ελαστικό που αυτό θα φέρει. Οι παράγοντες είναι πολλοί και ποικίλοι.

Πώς λειτουργεί το Ρωσικό υπόστεγο

Ένα πλέγμα τοποθετημένο σε απόσταση από την οροφή ενός οχήματος μπορεί να προστατεύσει το όχημα από επίθεση drone αναχαιτίζοντας και εμπλέκοντας το drone στο πλέγμα του.

Όταν ένα drone πλησιάζει το όχημα, το δίχτυ λειτουργεί ως φυσικό εμπόδιο που εμποδίζει το drone να φτάσει στο στόχο του. Το υλικό του διχτυού έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι αρκετά ισχυρό ώστε να αντέχει την πρόσκρουση και το βάρος του drone, διασφαλίζοντας ότι  αυτό δεν θα  διεισδύσει.

Η σύλληψη του drone στο δίχτυ ακινητοποιεί το drone και το εμποδίζει να πραγματοποιήσει τυχόν επιβλαβείς ενέργειες.
Η φυσική αρχή που χρησιμοποιείται εδώ είναι η έννοια της αναχαίτισης και της εμπλοκής.

Το υλικό του διχτυού είναι στρατηγικά τοποθετημένο ώστε να αναχαιτίζει τη διαδρομή πτήσης του drone, προκαλώντας σύγκρουση με το δίχτυ. Στη συνέχεια, η διχτυωτή δομή του διχτυού μπλέκει το drone, εμποδίζοντάς το να συνεχίσει την τροχιά του ή να ελίσσεται αποτελεσματικά.

Αυτή η αρχή βασίζεται στη φυσική των δυνάμεων και της κίνησης, όπου το υλικό του διχτυού ασκεί δύναμη στο drone κατά την πρόσκρουση, αλλοιώνοντας την κίνησή του και τελικά εξουδετερώνοντας την απειλή που αποτελεί.

Επιπλέον, το δίχτυ λειτουργεί ως οπτικό εμπόδιο για τους αισθητήρες και τις κάμερες του drone, καθιστώντας δύσκολο για τον χειριστή του drone να πλοηγήσει ή να στοχεύσει με ακρίβεια το όχημα.

Το μοτίβο πλέγματος του διχτυού διαταράσσει την ικανότητα του drone να διατηρεί καθαρή οπτική γωνία, προκαλώντας πιθανώς απώλεια ελέγχου ή συντριβή.

Αυτή η αρχή οπτικής διαταραχής βασίζεται στη φυσική της οπτικής και της αντίληψης, όπου το υλικό του διχτυού παρεμβαίνει στην ικανότητα του drone να συλλέγει και να επεξεργάζεται οπτικές πληροφορίες.

Υπάρχουν ήδη στοιχεία

Ένα αυτοσχέδιο υπόστεγο μπορεί να λειτουργήσει. Αυτό το συμπέρασμα βγήκε λόγω των περιστατικών του πολέμου που αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία.

Έχουν ήδη αναφέρει για παρόμοιες περιπτώσεις αρκετές φορές.

Για παράδειγμα, ένα ρωσικό drone Lancet απέτυχε να πλήξει το ουκρανικό πυροβολικό επειδή μπλέχτηκε στο δίχτυ που τοποθετήθηκε για να καλύψει το πυροβόλο.

Με αυτόν τον τρόπο, το drone όχι μόνο δεν αυτοπυροδοτήθηκε, όπως προοριζόταν να κάνει, αλλά παρέμεινε διαθέσιμο για εξέταση από Ουκρανούς και Δυτικούς εταίρους.

Μια άλλη παρόμοια περίπτωση έγινε επίσης γνωστή στην Ουκρανία, όταν και το drone Lancet απέτυχε να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, καθώς μπλέχτηκε ταυτόχρονα στα κλαδιά και στο μεταλλικό κλωβο που υπήρχε πάνω από ένα ουκρανικό τανκ.

Με αυτή τη λογική, ένα τέτοιο πειραματικό υπόστεγο στη ρωσική αεροπορία θα ήταν επιτυχία. Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει.

Πόσο αποτελεσματικές θα είναι οι μπροστινές και οι πίσω κουρτίνες από μουσαμά, εμποτισμένες με επιβραδυντικές φλόγας, έναντι επίθεσης drone μετωπικά του αεροσκάφους;

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η Ρωσία είτε με ελαστικά τοποθετημένα στα φτερά και την άτρακτο σταθμευμένων αεροσκαφών της είτε με την κατασκευή μεταλλικού πλέγματος στο οποίο αναφερθήκαμε εκτενώς, επιχειρεί να προστατεύσει αυτά από επιθέσεις Ουκρανικών drones.

Άποψή μας είναι ότι η Ρωσία μας δείχνει τρόπους ανάλογης προστασίας Ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών από τα τουρκικά drones, κάτι το οποίο θα πρέπει να εξετάσουν σχολαστικά οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας από τώρα, προβαίνοντας σε δοκιμές και κατασκευή ανάλογων μεταλλικών υποστέγων, μέριμνα για ύπαρξη ελαστικών σε αεροδρόμια μας.

Τέλος θα πρέπει να προβεί και ο Στρατός μας σε κατασκευές  μεταλλικών πλεγμάτων και τοποθέτηση αυτών στα ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ-αυτοκινούμενα πυροβόλα, τόσο στην οροφή για προστασία από τα τουρκικά  drones, όσο και πλευρικά για την αντιμετώπιση των αντιαρματικών βλημάτων του εχθρού.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ