Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Απανωτά χαστούκια στο ρωσικό στόλο! "Κρύβονται" πίσω από την Κριμαία μετά τα ουκρανικά πλήγματα με USV- Έρχονται Mark IV & P50-U στο Κίεβο

Η εντεινόμενη επίθεση της Ουκρανίας με ναυτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά της ρωσικής ναυτιλίας στη Μαύρη Θάλασσα αναγκάζει τη Μόσχα να κρύβει τα πλοία της πίσω από την Κριμαία ή σε ισχυρά προστατευμένα λιμάνια, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού.

"Οι Ρώσοι προσπαθούν τώρα να αποφύγουν μια σύγκρουση με τα ουκρανικά ναυτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη", δήλωσε ο Ντμίτρο Πλέτεντσουκ στους δημοσιογράφους σε ενημέρωση που διοργάνωσε την Τρίτη το Κέντρο Τύπου της Ουκρανίας στην Οδησσό, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας."Αισθάνονται τον κίνδυνο και κρύβονται είτε πίσω από την Κριμαία είτε στους κόλπους των λιμανιών, όπου προστατεύονται από φράγματα", πρόσθεσε ο Πλέτεντσουκ.

"Κρύβονται επίσης κοντά στη δεύτερη βάση του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού της Μαύρης Θάλασσας, το Νοβοροσίσκ. [Οι] Ρώσοι σταμάτησαν επίσης να χρησιμοποιούν μεγάλα αποβατικά πλοία για τη μεταφορά πολιτικών φορτίων, επειδή είναι ελκυστικός στόχος για τα ναυτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Μόσχα εισάγει νέα μέτρα για την προστασία της γέφυρας του στενού Κερτς που συνδέει την Κριμαία με τη δυτική Ρωσία, δήλωσε ο Πλέτεντσουκ, μετά τις πρόσφατες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους.

Προηγουμένως, οι Ρώσοι συνοριοφύλακες και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) χρησιμοποιούσαν ένα έως τρία πλοία για να ελέγχουν πιθανές επιθέσεις, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. "Τώρα υπάρχουν πέντε έως έξι σκάφη και πέντε έως έξι πλοία της φρουράς FSB συνεχώς εκεί", είπε. "Μερικές φορές συμμετέχουν πολεμικά πλοία, για παράδειγμα το περιπολικό πλοίο Pytlyvyi".

Παρά την έλλειψη συμβατικού ναυτικού, η Ουκρανία κράτησε τη Μαύρη Θάλασσα αμφισβητούμενη καθ' όλη τη διάρκεια της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στη χώρα. Ο ασύμμετρος ναυτικός πόλεμος έχει επιφέρει υψηλού προφίλ ήττες στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας που επιχειρεί από τη Σεβαστούπολη στην κατεχόμενη Κριμαία, ο οποίος εκτοξεύει πυραύλους κρουζ εναντίον ουκρανικών πόλεων και επιβάλλει έναν διακεκομμένο ναυτικό αποκλεισμό.

Η πιο αξιοσημείωτη ουκρανική επιτυχία ήταν η βύθιση της ναυαρχίδας του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας Moskva τον Απρίλιο του 2022 με τη χρήση αντιπλοϊκών πυραύλων ξηράς. Το Κίεβο παραλίγο να διεκδικήσει τη διάδοχο ναυαρχίδα του στόλου -τον Ναύαρχο Μακάροφ- τον Οκτώβριο του 2022, όταν ναυτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτέθηκαν και προκάλεσαν ζημιές στη φρεγάτα.

Πιο πρόσφατα, ουκρανικά ναυτικά drones έπληξαν το αποβατικό πλοίο Olenegorsky Gornyak κλάσης Ropucha που ήταν αγκυροβολημένο στο Νοβοροσίσκ και λίγο αργότερα έπληξαν το πετρελαιοφόρο Sig στα ανοικτά των ακτών της Κριμαίας. Και τα δύο υπέστησαν σοβαρές ζημιές και χρειάστηκε να διασωθούν από ρυμουλκά.

Η Ουκρανία κέρδισε τη μάχη για το Φοδινήσι -ένα μικρό αλλά στρατηγικό φυλάκιο κοντά στις ρουμανικές ακτές- καθιστώντας το ακατάλληλο για τα ρωσικά στρατεύματα, τα οποία είχαν καταλάβει την προεξοχή στα πρώτα στάδια της εισβολής.

Το Κίεβο αύξησε σταθερά τον ρυθμό των ναυτικών και εναέριων επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη -κάποιες επιτυχείς και άλλες όχι- κατά του ρωσικού στρατού και των ρωσικών εγκαταστάσεων στην Κριμαία. Οι επιθέσεις αυτές, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, ανάγκασαν τη Μόσχα να μεταφέρει τα υποβρύχια κλάσης Kilo στο ρωσικό λιμάνι του Νοβοροσίσκ.

Ουκρανικές ομάδες κομάντος πραγματοποιούν τώρα επιδρομές μικρής κλίμακας στην ακτογραμμή της Κριμαίας, οι οποίες φέρονται να κυνηγούν πολύτιμες ρωσικές εγκαταστάσεις πυραύλων και αμυντικό εξοπλισμό. Η γέφυρα του πορθμού Κερτς -το επιστέγασμα της κατάληψης της Κριμαίας από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν- έχει επίσης δεχθεί επανειλημμένες επιθέσεις, μεταξύ άλλων από ναυτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Τα μη επανδρωμένα θαλάσσια καμικάζι του Κιέβου αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα για τα ρωσικά σκάφη. Πρόσφατο δημοσίευμα του CNN διαπίστωσε ότι οι τελευταίες εκδόσεις του όπλου ζυγίζουν έως και 2.200 κιλά και μπορούν να μεταφέρουν εκρηκτικό ωφέλιμο φορτίο έως και 661 κιλά. Τα σκάφη έχουν μέγιστη εμβέλεια περίπου 500 μίλια και μέγιστη ταχύτητα 50 μίλια/ώρα.

Ο Andriy Ryzhenko, απόστρατος Ουκρανός πλοίαρχος του πολεμικού ναυτικού και τώρα στρατηγικός εμπειρογνώμονας στην εταιρεία συμβούλων άμυνας και διοικητικής μέριμνας Sonata, δήλωσε στο Newsweek ότι το "αβύθιστο αεροπλανοφόρο" της κατεχόμενης Κριμαίας είναι "το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ουκρανία στο βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας".

Οι ουκρανικές συστοιχίες αντιπλοϊκών πυραύλων στην ακτογραμμή της Μαύρης Θάλασσας εμποδίζουν πλέον τα ρωσικά πλοία να πλησιάσουν σε απόσταση 155 μιλίων από λιμάνια όπως η Οδησσός, αλλά "εξακολουθούν να κυριαρχούν στον αέρα", δήλωσε ο Ryzhenko. "Χρησιμοποιούν την αεροπορία τους, πυραύλους -συχνά πυραύλους Kalibr- και μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι Shahed και τώρα επιτίθενται εντατικά στις εγκαταστάσεις μας στην περιοχή της Οδησσού και στην περιοχή του Δούναβη".

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αν και "αλλάζουν το παιχνίδι", δεν έχουν "όλα όσα χρειαζόμαστε", δήλωσε ο Ryzhenko. "Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούνται με το στοιχείο του αιφνιδιασμού, αλλά αυτό χάθηκε μετά την πρώτη τους ανάπτυξη".

"Χρειάζεται αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να ταξιδέψουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιοχή της επίθεσης", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι χρειάζονται περίπου 10 έως 12 ώρες για να φτάσουν τα μη επανδρωμένα σκάφη στο ρωσικό λιμάνι της Σεβαστούπολης, 18 έως 20 ώρες για να φτάσουν στη γέφυρα του στενού του Κερτς και 24 ώρες για να φτάσουν στο ρωσικό λιμάνι του Νοβοροσίσκ.

"Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο αποτελεσματικά σε σταθερούς, μη κινούμενους στόχους", δήλωσε ο Ryzhenko. "Οι εχθρικές πυραυλάκατοι είναι πάντα σε κίνηση ή σε καλά προστατευμένα λιμάνια".

Το Κίεβο, πρόσθεσε, χρειάζεται σκάφη ικανά για "πυραυλικά πλήγματα, ικανά να διεξάγουν αμφίβιες επιδρομές και επιδρομές ειδικών επιχειρήσεων... αυτό είναι πρωτίστως αυτό που χρειαζόμαστε".

Από πριν από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας, το Κίεβο συνεργαζόταν με τις ΗΠΑ για την απόκτηση περιπολικών σκαφών Mark IV και με το Ηνωμένο Βασίλειο για την απόκτηση επιθετικών σκαφών P50-U. "Πιστεύω ότι είναι καιρός να εντατικοποιήσουμε αυτά τα προγράμματα για την Ουκρανία", δήλωσε ο Ryzhenko.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ