Σε πρόσφατο άρθρο μας αναφερθήκαμε στους όρους του Πούτιν προς τον Ερντογάν στη συνάντησή τους στο Σότσι,για αναβίωση της συμφωνίας των σιτηρών,επισημαίνοντας ότι αυτοί συνοψίζονται, σε επανασύνδεση της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας στο σύστημα διεθνών πληρωμών SWIFT, να σταματήσει η Δύση να περιορίζει τις ρωσικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων από το να φτάσουν στις παγκόσμιες αγορές και να διευκολυνθούν τέλος οι εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων της Μόσχας.
Ο Ερντογάν προσπαθεί να πείσει το Κίεβο να "μαλακώσει τη στάση του" έναντι της Ρωσίας
Ο "φίλος" του Ρώσου Προέδρου Ερνογάν, μετά από αυτό ανέλαβε να πείσει την Ουκρανία να «μαλακώσει τη στάση» της έναντι της Μόσχας, χωρίς ωστόσο να βρίσκει ανταπόκριση, όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο του Διεθνές ΜΜΕ ο οποίο επισημαίνει:
"Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος της Ουκρανίας δήλωσε στο Reuters νωρίτερα την Τρίτη ότι το Κίεβο δεν περίμενε ότι η κατάσταση των εξαγωγών σιτηρών του,πως θα αλλάξει μετά τις συνομιλίες της Δευτέρας μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν.
Απέρριψε δε την πρόταση της Τουρκίας ότι το Κίεβο πρέπει να αμβλύνει τη στάση του για να αναβιώσει τη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, λέγοντας ότι η Ουκρανία δεν θα υποστηρίξει την ελάφρυνση των κυρώσεων για τη Μόσχα ή μια πολιτική «κατευνασμού».
«Ας είμαστε τελικά ρεαλιστές και ας σταματήσουμε να συζητάμε για ανύπαρκτες επιλογές, πολύ λιγότερο να ενθαρρύνουμε τη Ρωσία να διαπράξει περαιτέρω εγκλήματα», δήλωσε στο Reuters ο προεδρικός σύμβουλος Mykhailo Podolyak.
Αυτές τις παρατηρήσεις έκανε όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια που προέβη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη Δευτέρα μετά από συνομιλίες με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Podolyak είπε ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται πάρα πολύ για την καταστροφή των ουκρανικών θαλάσσιων λιμένων και των υποδομών μεταφόρτωσης σιτηρών.
Είπε ότι η Ρωσία δεν χρειάζεται μια συμφωνία για τα σιτηρά και ότι η Μόσχα ενδιαφέρεται να αποκόψει την Ουκρανία από την παγκόσμια αγορά σιτηρών, να αυξήσει τις τιμές των σιτηρών και να έχει το μονοπώλιο του ελέγχου στη Μαύρη Θάλασσα.
«Πού είναι το πεδίο για ουκρανική «μαλάκωση» εδώ;» είπε ο Podolyak. «Και ας είμαστε ξεκάθαροι, σίγουρα δεν θα παίξουμε την «πολιτική κατευνασμού του επιτιθέμενου»… και την τέρψη για άρση των κυρώσεων».
Ο Ερντογάν είπε μετά τις συνομιλίες με τον Πούτιν ότι θα είναι σύντομα δυνατή η αναβίωση της συμφωνίας για τα σιτηρά που σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη βοήθησε στην ανακούφιση της επισιτιστικής κρίσης με την κυκλοφορία των ουκρανικών σιτηρών στην αγορά.
Η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία τον Ιούλιο, διαμαρτυρόμενη ότι οι δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων αντιμετώπισαν σοβαρά εμπόδια.
Η Τουρκία άφησε να περάσει τα στενά ρωσικό πλοίο με κλεμμένα Ουκρανικά σιτηρά
Αυτό αναφέρει σε άρθρο του Διεθνές ΜΜΕ, επισημαίνοντας ότι "Το ρωσικό σκάφος Alfa M φορτώθηκε με σιτάρι στην κατεχόμενη Σεβαστούπολη, με λιμάνι προορισμού του τον Λίβανο και πέρασε τον Βόσπορο χωρίς να περιμένει», ανέφερε η Κατερίνα Γιαρέσκο, δημοσιογράφος της πύλης πληροφοριών Myrotvorets.
Σύμφωνα με αυτήν, οι τουρκικές αρχές δεν έχουν ενστάσεις για αυτό, παρόλο που το πλοίο με 9.500 τόνους σιτάρι εκτελεί απευθείας διαδρομή από την κατεχόμενη Σεβαστούπολη.
Το σκάφος Alfa M (IMO:9419084) είναι πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου, το οποίο πλέει υπό τη σημαία της Ρωσίας, κατασκευάστηκε το 2007 και έχει βάρος 10407 τόνοι."
Συμπέρασμα
Τα παραπάνω καταδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι η Τουρκία ενεργεί ως "Δούρειος ίππος" της Ρωσίας σε ΝΑΤΟ-ΕΕ-ΗΠΑ, αφού από τη μία καλεί το Κίεβο να "μαλακώσει" τη στάση του έναντι των κυρώσεων της Δύσης κατά της Μόσχας, προκειμένου να αναβιώσει η συμφωνία των σιτηρών, ενώ από την άλλη αφήνει Ρωσικό πλοίο με κλεμμένα Ουκρανικά σιτηρά να περάσει τα στενά.