Η ουκρανική συνοριοφυλακή έχει εμποδίσει περισσότερους από 20 χιλιάδες στρατεύσιμους άντρες από το να εγκαταλείψουν την χώρα από την αρχή της ρωσικής επίθεσης περισσότερους από 18 μήνες πριν. Οι άντρες, ηλικίας από 18 έως 60 ετών, πιάστηκαν κυρίως στην «πράσινη ζώνη» των συνόρων της Ουκρανίας με την Ρουμανία και την Μολδαβία.
Δεν Ήθελαν να Πολεμήσουν!
«Συνολικά, οι συνοριοφύλακες έπιασαν περίπου 14.600 άτομα που προσπαθούσαν να φύγουν από την Ουκρανία παράνομα από τις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους» δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας, Αντρέι Ντεμτσένκο, στην εθνική τηλεόραση της χώρας εχθές.
Επιπρόσθετα, περίπου 6.200 Ουκρανοί άντρες πιάστηκαν με πλαστές άδειες εξόδου στο εξωτερικό.
Οι αρχές στην ουκρανική πρωτεύουσα το Κίεβο έχουν ήδη αναφέρει πως τουλάχιστον 19 άντρες πνίγηκαν στον ποταμό Tisa, ο οποίος βρίσκεται στα σύνορα της Ουκρανίας με την Ρουμανία και την Ουγγαρία. Αρκετοί άλλοι πάγωσαν μέχρι θανάτου κατά την προσπάθειά τους να διασχίσουν τα Καρπάθια Όρη.
Στην αρχή του πολέμου, η Ουκρανία είχε διατάξει γενική επιστράτευση, όποτε και επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από την χώρα για όσους άντρες βρίσκονταν σε ηλικία μεταξύ 18 και 60 ετών.
Σύμφωνα με την υπηρεσία δεδομένων Eurostat, περισσότεροι από 650 χιλιάδες Ουκρανοί άντρες έχουν καταχωρηθεί ως πρόσφυγες σε κράτη της Ευρώπης και στην Νορβηγία, την Ελβετία και το Λιχτενστάιν. Το Κίεβο σκέφτεται σοβαρά τώρα να υποβάλει αίτημα επέλασης αυτών των αντρών σύμφωνα με τους νομικούς κανονισμούς.
Επίσης, από τότε που ξεκίνησε ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος πέρυσι μέχρι και σήμερα, δεδομένα αναφέρουν πως περισσότεροι από 6.500 Ουκρανοί άντρες παράνομα πέρασαν εντός των ρουμάνικων συνόρων, ψάχνοντας ένα προσωρινό καταφύγιο.
Παράλληλα, η πώληση εγγράφουν που απαλλάσσουν άντρες από στρατιωτική υπηρεσία είναι μία από τις πιο αναπτυσσόμενες δουλειές στην Ουκρανία. Μετά από ένα κύμα νέων ερευνών που ξεκίνησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και το οποίο είχε ως αποτέλεσμα συλλήψεις σε αρκετά κέντρα στρατολόγησης, η τιμή τέτοιων πολύτιμων εγγράφων έχει φτάσει ακόμη και τις 10 χιλιάδες ευρώ, σύμφωνα με νομικές πηγές.
Όπως και να έχει, δυτικές και ουκρανικές αναφορές δεν σταματούν να κατηγορούν τον Ζελένσκι πως ευθύνεται για τα υψηλά επίπεδα διαφθοράς στην χώρα του. Πολλοί επικεφαλής κέντρων στρατολόγησης έχουν πιαστεί με τεράστιες περιουσίες, τις οποίες και απέκτησαν κατά την διάρκεια του πολέμου, πολύ απλά γιατί απάλλασσαν από τις στρατιωτικές υποχρεώσεις τους Ουκρανούς που είχαν οικονομική ευχέρεια.