Η Μόσχα ανακοίνωσε πως καταρρίφθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες ουκρανικά drones στον εναέριο χώρο της χερσονήσου της Κριμαίας και της ρωσικής περιφέρειας Κουρσκ, που γειτονεύει με την Ουκρανία στα δυτικά.
Περί τη 01:00 [σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας], «ουκρανικά UAVs καταστράφηκαν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας και πάνω από την περιφέρεια Κουρσκ από συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας σε υπηρεσία», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας μέσω Telegram.
Η Κουρσκ γειτονεύει με την Ουκρανία προς δυσμάς.
Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει την πληροφορία με ανεξάρτητο τρόπο άμεσα.
Δεν έχει υπάρξει αντίδραση από το Κίεβο.
Η ουκρανική πλευρά σπανίως αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιθέσεις στη Ρωσία ή τομείς της ουκρανικής επικράτειας υπό ρωσικό έλεγχο.
Οι επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη ρωσική επικράτεια και στη χερσόνησο της Κριμαίας, που προσάρτησε η Ρωσία το 2014, έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες.
Το Κίεβο, που εξαπέλυσε αντεπίθεση στις αρχές Ιουνίου προκειμένου να ανακαταλάβει εδάφη που ελέγχουν τα ρωσικά στρατεύματα, έχει εκφράσει επανειλημμένα την πρόθεσή του να ξαναπάρει την Κριμαία.
Το Σάββατο, η Μόσχα ανέφερε πως κατέστρεψε τρία ναυτικά drones που είχαν στόχο τη γέφυρα της Κριμαίας στο στενό του Κερτς, έργο στρατηγικής σημασίας που είχε ήδη γίνει στόχος επιθέσεων το καλοκαίρι.
Ενώ στην περιφέρεια Κουρσκ, ο επικεφαλής της αυτοδιοίκησης Ρομάν Σταροβόιτ ανέφερε πως την Παρασκευή «δυο ουκρανικά drones» έπληξαν την πόλη Κουρτσάτοφ, προκαλώντας ζημιές σε δημόσιο κτίριο και σε πολυκατοικία. Ο κ. Σταροβόιτ έκανε λόγο για νέα επίθεση χθες Κυριακή, χωρίς θύματα.
Η Ρωσία λέει πως κατέστρεψε τέσσερα ταχύπλοα με καταδρομείς στη Μαύρη Θάλασσα
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως τις πρώτες πρωινές ώρες, «στο βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας (...) αεροσκάφη της αεροπορίας ναυτικού του στόλου της Μαύρης Θάλασσας κατέστρεψαν τέσσερα ταχύπλοα ‘Willard Sea Force’ αμερικανικής κατασκευής (που μετέφεραν) αποβατικές ομάδες των ένοπλων δυνάμεων της Ουκρανίας κινούμενα προς την κατεύθυνση» του ακρωτηρίου Ταρχάνχουτ, στο δυτικό τμήμα της χερσονήσου της Κριμαίας.
Η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014. Δεν έχει υπάρξει αντίδραση από το Κίεβο.