Είναι γνωστό ότι Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία βρίσκονταν σε μακροχρόνια αντιπαλότητα για το status του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το οποίο φαινομενικά έληξε μετά τον σχετικά πρόσφατο νικηφόρο πόλεμο του Μπακού σε βάρος του Ερεβάν.
Ωστόσο η ένταση επανήλθε και μάλιστα με δραματικό τρόπο το τελευταίο χρονικό διάστημα για το υπόψιν ζήτημα, φέρνοντας τις δύο χώρες σε τροχιά νέας στρατιωτικής σύρραξης.
Καμπανάκι Αζερμπαϊτζάν προς Παρισιάν
Τουρκικό ΜΜΕ σε σχετικό με το θέμα άρθρο του με τίτλο, " Ανέβηκε η ένταση στην περιοχή! Προειδοποίηση στον Πασινιάν από το Αζερμπαϊτζάν: Παίζετε με τη φωτιά", επισημαίνει:
"Ανέβηκε ξανά η ένταση στην περιοχή με τη σύγκρουση που ξέσπασε χθες στα σύνορα Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας. Ο Αντίλ Αλίεφ, Αντιπρόεδρος και Βουλευτής της Εθνοσυνέλευσης του Αζερμπαϊτζάν, έκανε σημαντικές δηλώσεις σχετικά με την πρόσφατη ένταση. Δηλώνοντας ότι η Αρμενία συνέχισε τις προκλήσεις της παρά τη βαριά της ήττα στον Δεύτερο Πόλεμο του Καραμπάχ το 2020, ο Adil Aliyev είπε:
«Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν παίζει με τη φωτιά, ενώ δηλώνει ότι αναγνωρίζει την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένου του Καραμπάχ, από την άλλη καθυστερεί την αντανάκλαση των όσων εμπεριέχονται στο σχετικό έγγραφο.
Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ εξέφρασε επανειλημμένα τη σημασία της υπογραφής της συνθήκης ειρήνης από τον Νικόλ Πασινιάν. Εάν αυτό δεν συμβεί, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να γίνει η οριοθέτηση μεταξύ μας. Η εξομάλυνση των σχέσεων με το γειτονικό κράτος θα πρέπει να ανησυχεί περισσότερο την Αρμενία», είπε.
Καταγγελίες κατά της Γαλλίας που στηρίζει την Αρμενία
Τονίζοντας ότι ορισμένοι φορείς στη διεθνή σκηνή εξακολουθούν να προτιμούν να εκφράζουν τα «καπρίτσια» των Αρμενίων, ο Adil Aliyev είπε: «Αυτοί προτίμησαν να παραμείνουν σιωπηλά κάνοντας τα στραβά μάτια στην κατοχή των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν για 30 χρόνια και αποφεύγοντας να πουν την αλήθεια.
Ωστόσο, μόλις τελείωσε η κατοχή στο Καραμπάχ, άρχισαν να εκφράζουν ανοιχτά την αντιαζερμπαϊτζανική τους πολιτική.
Τα προηγούμενα χρόνια προσπάθησαν τουλάχιστον να διατηρήσουν μια ορισμένη εικόνα ισορροπίας. Με την εκλογή του Emmanuel Macron ως Προέδρου, ξέχασαν εντελώς την "ισορροπία".
Τάχθηκαν πλήρως με την Αρμενία κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο του Καραμπάχ.
Οι μονομερείς δηλώσεις Μακρόν και το γεγονός ότι δήμαρχοι μιας ομάδας γαλλικών πόλεων έρχονται στην αρχή του δρόμου Λατσίν και κάνουν προκλητικές δηλώσεις, είναι βήματα που ενθαρρύνουν τον αυτονομισμό στο Αζερμπαϊτζάν.
Adil Aliyev: Αντιπρόεδρος -Αναπληρωτής της Εθνοσυνέλευσης του Αζερμπαϊτζάν- «Οι Αρμένιοι του Καραμπάχ πρέπει να επιλέξουν"
Ο Adil Aliyev υπενθύμισε ότι ενώ η Αρμενία και οι υποστηρικτές της μιλούσαν για τα επισιτιστικά προβλήματα των Αρμενίων στο Καραμπάχ, εμπόδισαν την είσοδο δύο φορτηγών που μετέφεραν 40 τόνους αλεύρι που έστειλε στην περιοχή η Ερυθρά Ημισέληνος του Αζερμπαϊτζάν μέσω του δρόμου Agdam-Khankendi.
Ο Αλίεφ είπε, "Αν χρειάζεστε αλεύρι λογικά, θα πρέπει να το αγοράσετε. Ωστόσο, οι αρμενικές αρχές και οι αυτονομιστές απαιτούν να ανοίξει ο δρόμος του Λατσίν. Αυτό είναι αδύνατο. Κατά τη διάρκεια της κατοχής, χρησιμοποιούσαν τον δρόμο του Λατσίν όπως ήξεραν, κουβαλούσαν όπλα. έβαλε νάρκες στους δρόμους.
Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν έβαλε τέλος σε αυτά. Επί του παρόντος, οι Αρμένιοι του Καραμπάχ χρησιμοποιούν αυτόν τον δρόμο και έχουν συνηθίσει να ελέγχονται από τους συνοριοφύλακες του Αζερμπαϊτζάν στο το σημείο διέλευσης των συνόρων. Αυτή η κατάσταση δεν εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των αυτονομιστών.
Ο Αλίεφ είπε, «Όσον αφορά το άνοιγμα του δρόμου προς το Λατσίν, ο Αντιπρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Χικμέτ Χατζίεφ, έχει μια σαφή δήλωση για αυτό το θέμα.
Είπε, «Οι Αρμένιοι του Καραμπάχ πρέπει να κάνουν μια επιλογή. Πρέπει είτε να δεχτούν να ζήσουν σύμφωνα με τους νόμους του Αζερμπαϊτζάν είτε να φύγουν από το Αζερμπαϊτζάν».
Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν είναι ισχυρός
Υπογραμμίζοντας ότι η μόνη επιλογή για τους Αρμένιους αυτονομιστές στο Καραμπάχ είναι να αφοπλιστούν και να αποδεχτούν τους όρους του Αζερμπαϊτζάν, ο Adil Aliyev είπε:
"Εάν η αρμενική κοινότητα στο Καραμπάχ αρνηθεί να ξεκινήσει διάλογο με το Μπακού και να ανοίξει το δρόμο προς το Agdam-Khankendi, ο στρατός μας είναι έτοιμος να διατηρήσει την ασφάλεια και την τάξη στην περιοχή", προσθέτοντας
"Ωστόσο, φαίνεται ότι οι αρμενικές αρχές επέλεξαν να κλιμακώσουν την ένταση επιλέγοντας προκλήσεις στα σύνορα. Μάλλον πιστεύουν ότι με προκλήσεις στα σύνορα μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή του Αζερμπαϊτζάν από το να διατηρήσει την τάξη στο Καραμπάχ. Αυτό το κόλπο δεν θα λειτουργήσει. Η δύναμη του στρατού του Αζερμπαϊτζάν είναι επαρκής τόσο για την προστασία της υπεροχής μας στα σύνορα όσο και για την εξάλειψη του αυτονομισμού στο Καραμπάχ".
Δηλώνοντας ότι οι οδοί μεταφοράς στο Καραμπάχ βρίσκονται υπό τον έλεγχο του στρατού του Αζερμπαϊτζάν, ο Adil Aliyev είπε: "Ας μην το ξεχνάνε αυτό. Αυτές οι διαδρομές μεταφοράς κατασκευάστηκαν παράνομα κατά τη διάρκεια της κατοχής.
Ο κατεχόμενος ταμιευτήρας νερού Sarsang είναι επίσης υπό την προσοχή μας. Κατά τη διάρκεια της κατοχής , Αρμένιοι αυτονομιστές προκάλεσαν περιβαλλοντική καταστροφή με τον Sarsang, που έχει συνολική χωρητικότητα νερού 560 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων.
Η σχετική απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον ταμιευτήρα νερού Sarsang αποτελεί επίσης τη βάση για τον έλεγχο του διαχείριση του από το Αζερμπαϊτζάν Χάρη στην εξωτερική και εσωτερική πολιτική του Προέδρου μας (Ilham Aliyev), το Αζερμπαϊτζάν έχει μεγάλη δύναμη, προστατεύουμε την ενότητά μας "Αυτό είναι αρκετό για να εκπληρώσουμε το καθήκον που θέλουμε και στοχεύουμε, " αυτός είπε.
Τα ένοπλα μεθοριακά επεισόδια
Οι εντάσεις αυξήθηκαν στην περιοχή μετά την πρόκληση που ξεκίνησαν οι αρμενικές ένοπλες μονάδες στις 31 Αυγούστου-1 Σεπτεμβρίου, πυροβολώντας τις θέσεις του στρατού του Αζερμπαϊτζάν στο Kelbajar από τις θέσεις τους στο χωριό Zod της επαρχίας Basarkecher.
Μετά την απάντηση του Αζερμπαϊτζάν στην επίθεση, 4 Αρμένιοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και 1 Αρμένιος στρατιώτης τραυματίστηκε.
Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι 3 στρατιώτες τραυματίστηκαν στην πρόκληση της Αρμενίας."
Συμπέρασμα
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία εξακολουθούν να αντιπαρατίθενται για το Ναγόρνο Καραμπάχ, όχι μόνο για την εδαφική κυριαρχία του, αλλά και για την τύχη των Αρμενίων κατοίκων του, με το πρώτο να θέτει ωμά και ανοιχτά ως επιλογή για αυτούς είτε να αποδεχθούν το καθεστώς κυριαρχίας του Μπακού, είτε να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους.
Το μείγμα είναι εκρηκτικό και πεποίθηση μας είναι ότι αργά ή γρήγορα, είναι πάρα πολύ πιθανό οι δύο χώρες να οδηγηθούν σε μια επανάληψη της στρατιωτικής αναμέτρησης τους.