Η διεθνής συμμαχική δύναμη που βοηθάει την Ουκρανία έναντι των ρωσικών δυνάμεων στα εδάφη της δεν θα υποστηρίξει το Κίεβο εάν μετακινήσει τις εχθροπραξίες σε ρωσική επικράτεια. Αυτό δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εχθές, Κυριακή 27 Αυγούστου.
Τι Ακριβώς Είπε ο Ουκρανός Ηγέτης;
«Πιστεύω πως είναι ένα μεγάλο ρίσκο, σίγουρα θα μας αφήσουν μόνοι μας» δήλωσε ο Ζελένσκι σε μία συνέντευξη με διεθνή μέσα, όταν ρωτήθηκε εάν έφτασε η ώρα για μία τέτοια κίνηση έναντι ρωσικής επικράτειας.
Ο Ζελένσκι είπε πως η μάχη της Ουκρανίας για ανακατάληψη δικών της εδαφών βοηθήθηκε ουσιαστικά από τις σχέσεις της χώρας με τους συμμάχους της.
Η πρόοδος και η ευθύνη της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης «είναι πάντα διμερείς», δήλωσε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας πως οι διεθνείς του εταίροι είναι μέρος κάθε νίκης που πετυχαίνει το Κίεβο, κάθε προόδου της αντεπίθεσης, κάθε αμυντικής δράσης αλλά και κάθε αδυναμίας.
Ο Ζελένσκι δήλωσε επίσης πως πιστεύει ότι είναι εφικτό να «πιέσει την Ρωσία να αποστρατιωτικοποιήσει» την Κριμαία μέσω πολιτικών μέσων, σύμφωνα με το CNN.
Οι δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου έγιναν μία περίοδο που οι ουκρανικές επιθέσεις έχουν αυξηθεί έναντι ρωσικής επικράτειας, ειδικά το διάστημα των τελευταίων μηνών. Ρώσοι αξιωματούχοι δηλώνουν πως ουκρανικά drones και ουκρανικά πυρά έχουν προκαλέσει τον θάνατο αρκετών αμάχων σε ρωσικές περιοχές.
Επίσημοι στο Κίεβο έχουν μιλήσει για αυτές τις επιθέσεις, λαμβάνοντας έμμεσα την ευθύνη για τα πλήγματα. Για παράδειγμα, μετά τις επιθέσεις με ουκρανικά drones του περασμένου μήνα, ο Ζελένσκι είχε δηλώσει πως ο πόλεμος «επιστρέφει στην Ρωσία». Βέβαια το Κίεβο συνήθως αρνείται να πάρει επίσημη την ευθύνη αυτών των επιθέσεων πέρα των ρωσο-ουκρανικών συνόρων.
Από την άλλη όμως, η Ουκρανία παίρνει πάντοτε τα εύσημα για τις επιθέσεις με ναυτικά drones και άλλα όπλα έναντι της Κριμαίας των Ρώσων και έναντι στόχων γύρω από την Μαύρη Θάλασσα, υπόσχοντας παράλληλα πως θα έρθουν περισσότερα τέτοια πλήγματα στο μέλλον.
Η Μόσχα προσάρτησε την χερσόνησο της Κριμαίας και την διακήρυξε ρωσική επικράτεια το 2014, σε μία κίνηση που θεωρήθηκε παράνομη από την Ουκρανία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες όλου του κόσμου. Το Κίεβο έχει δηλώσει δημόσια πως ένας από τους στόχους της αντεπίθεσής του είναι να ανακαταλάβει την χερσόνησο, εκδιώκοντας τους Ρώσους από όλη την Κριμαία.