Η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει μέσω Λιβύης- καθιστώντας την πρώτα στρατιωτικό δορυφόρο της- έναν νέο μόνιμο άξονα επίθεσης σε βάρος της Ελλάδας.
Η Λιβύη με την σειρά της, στοχεύει να οικοδομήσει μια οικονομική και πολιτιστική συμμαχία με την Τουρκία χτίζοντας ένα ενιαίο κρατικό μοντέλο, ειδικά το στρατιωτικό.
Ένας από τους σκοπούς των Τούρκων, είναι να επιμηκυνθούν σημαντικά αλλά και να αυξηθούν οι πιθανοί άξονες επιθέσεώς τους σε βάρος της χώρας μας, προκειμένου να υπάρξει διασπορά των δυνάμεών μας σε Θράκη-Αιγαίο-ΝΑ Μεσόγειο-Κρήτη-Ιόνιο (από την κατεύθυνση του Αυλώνα της Αλβανίας), εκτιμώντας ότι αυτό θα διευκολύνει την επίτευξη αιφνιδιασμού σε βάρος μας.
Πριν από λίγες ημέρες, αναφέρθηκε πως το λιμάνι του Al Khums στα ανατολικά της πόλης της Τρίπολης στη Λιβύη, μισθώθηκε από την Τουρκία για περίοδο 99 ετών:
«Το λιμάνι θα χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς. Η ασφάλεια των εμπορικών πλοίων θα είναι επίσης υπό την ευθύνη της Τουρκίας. Το τουρκικό ναυτικό, θα δημιουργήσει μια στρατιωτική βάση στην περιοχή και θα παρέμβει δραστικά σε προβλήματα όπως η τρομοκρατία, η μετανάστευση, το λαθρεμπόριο και η ασφάλεια στη Μεσόγειο Θάλασσα», αναφέρθηκε.
Οι τουρκικές αρχές και η Λιβύη κατέληξαν σε συμφωνία για τη μεταφορά του λιμανιού στη Μεσόγειο Θάλασσα στην Τουρκία, με μακροχρόνια μίσθωση για περίοδο 99 ετών. Αυτή η απόφαση, θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή και να αυξήσει τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Μεσόγειο.
Αν και ο δήμος Al-Khums, διέψευσε τις αναφορές για εκμίσθωση του λιμανιού του στην Τουρκία για 99 χρόνια, το λιμάνι θα μεταφερθεί στη στρατιωτική υποστήριξη του τουρκικού ναυτικού και των χερσαίων δυνάμεων. Η επίσημη Άγκυρα, δηλώνει την πρόθεσή της να εγγυηθεί την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας σε αυτή την περιοχή της Μεσογείου και να δημιουργήσει ένα στρατηγικό οχυρό για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της στην περιοχή.
Ανάπτυξη πυραυλικού συστήματος HISAR-O
Σε μια νέα εξέλιξη, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Daily Sabah, πρόσφατες δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι το σύστημα HAWK-3 SAM της Τουρκίας στην αεροπορική βάση Al-Watiya στη Misurata, έχει αφαιρεθεί και αντικατασταθεί με το πυραυλικό σύστημα HISAR-O.
Το HISAR-O είναι ένα πυραυλικό σύστημα εγχώριας παραγωγής. Αναπτύχθηκε ως σύστημα αεράμυνας πυραύλων μικρού βεληνεκούς, εδάφους-αέρος από τις αμυντικές βιομηχανίες της Τουρκίας Aselsan και Roketsan. Το σύστημα αεράμυνας, το οποίο έχει αμυντική ικανότητα 360 μοιρών, είναι ικανό να εμπλέκεται και να βάλλει εναντίον τουλάχιστον εννέα διαφορετικών στόχων ταυτόχρονα.
Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία διατηρεί σε υπηρεσία 48 εκτοξευτές Hawk XXI, οι οποίοι συγκροτούν οκτώ (8) πυροβολαρχίες με έξι (6) τριπλούς εκτοξευτές έκαστη πυροβολαρχία. Αγοράστηκαν, από τις ΗΠΑ, στο επίπεδο Improved Hawk, μαζί με οκτώ (8) ραντάρ AN/MPQ-64, τα οποία ενσωματώθηκαν κατά τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων, που προηγήθηκε πριν παραδοθούν στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, το 2002 υπογράφηκε συμβόλαιο, ύψους $ 100.000.000, για την αναβάθμιση των οκτώ πυροβολαρχιών στο επίπεδο Hawk XXI.
Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε το 2005 οπότε και παρελήφθησαν από την Τουρκία. Την ίδια χρονιά (2005), μαζί με τα αναβαθμισμένα συστήματα, η Τουρκία παρέλαβε και 175 βλήματα MIM-23B με διάρκεια ζωής έως το 2020. Στην έκδοση Hawk XXI τα συστήματα ενσωματώνουν το ραντάρ AN/MPQ-64 Sentinel (αντικαθιστά τα ραντάρ PAR και CWAR), το Κέντρο Διεύθυνσης Πυρός του NASAMS και βελτιωμένα βλήματα MIM-23K με κεφαλή θραυσμάτων και αντιπυραυλική ικανότητα