Η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει μέσω Λιβύης- καθιστώντας την πρώτα στρατιωτικό δορυφόρο της- έναν νέο μόνιμο άξονα επίθεσης σε βάρος της Ελλάδας.
Η Λιβύη με την σειρά της, στοχεύει να οικοδομήσει μια οικονομική και πολιτιστική συμμαχία με την Τουρκία χτίζοντας ένα ενιαίο κρατικό μοντέλο, ειδικά το στρατιωτικό.
Το Axar.az αναφέρει ότι, το Ρωσικό Ινστιτούτο Ερευνών (RUSEN) που εδρεύει στην Τουρκία, έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες σχετικά με αυτό, επικαλούμενο λιβυκές διπλωματικές πηγές.
Στις πληροφορίες αναφέρεται ότι, επιπλέον, η Λιβύη επιθυμεί την εμπορία πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας και για το σκοπό αυτό θα πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα στρατηγική:
«Εκτός από ενεργειακούς και στρατιωτικούς σκοπούς, η Λιβύη σκοπεύει να ζητήσει δασκάλους από την Τουρκία για να διδάξουν την τουρκική γλώσσα ως δεύτερη γλώσσα στα σχολεία», αναφέρει το Axar.az.
Αυτό όμως που είναι σημαντικό είναι ότι, αναφέρθηκε πως το λιμάνι του Al Khums στα ανατολικά της πόλης της Τρίπολης στη Λιβύη, μισθώθηκε από την Τουρκία για περίοδο 99 ετών:
«Το λιμάνι θα χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς. Η ασφάλεια των εμπορικών πλοίων θα είναι επίσης υπό την ευθύνη της Τουρκίας. Το τουρκικό ναυτικό, θα δημιουργήσει μια στρατιωτική βάση στην περιοχή και θα παρέμβει δραστικά σε προβλήματα όπως η τρομοκρατία, η μετανάστευση, το λαθρεμπόριο και η ασφάλεια στη Μεσόγειο Θάλασσα», αναφέρθηκε.
Οι τουρκικές αρχές και η Λιβύη κατέληξαν σε συμφωνία για τη μεταφορά του λιμανιού στη Μεσόγειο Θάλασσα στην Τουρκία, με μακροχρόνια μίσθωση για περίοδο 99 ετών. Αυτή η απόφαση, θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή και να αυξήσει τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Μεσόγειο.
Ένας από τους σκοπούς των Τούρκων, είναι να επιμηκυνθούν σημαντικά αλλά και να αυξηθούν οι πιθανοί άξονες επιθέσεώς τους σε βάρος της χώρας μας, προκειμένου να υπάρξει διασπορά των δυνάμεών μας σε Θράκη-Αιγαίο-ΝΑ Μεσόγειο-Κρήτη-Ιόνιο (από την κατεύθυνση του Αυλώνα της Αλβανίας), εκτιμώντας ότι αυτό θα διευκολύνει την επίτευξη αιφνιδιασμού σε βάρος μας.
Σύμφωνα με το Avia.pro, το λιμάνι θα μεταφερθεί στη στρατιωτική υποστήριξη του τουρκικού ναυτικού και των χερσαίων δυνάμεων. Η επίσημη Άγκυρα, δηλώνει την πρόθεσή της να εγγυηθεί την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας σε αυτή την περιοχή της Μεσογείου και να δημιουργήσει ένα στρατηγικό οχυρό για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της στην περιοχή.
«Η Τουρκία έλαβε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το λιμάνι για τους δικούς της σκοπούς, μεταξύ άλλων για τη μεταφορά στρατιωτικού φορτίου και για την ανάπτυξη πολεμικών πλοίων» , σημειώνει το Avia.pro.
Ο δήμος Al-Khums αρνείται αναφορές για μίσθωση λιμανιού στην Τουρκία για 99 χρόνια
Ο δήμος Al-Khums, διέψευσε τις αναφορές για εκμίσθωση του λιμανιού του στην Τουρκία για 99 χρόνια, προσθέτοντας ότι είχε έρθει σε επαφή με τις αρμόδιες κρατικές αρχές και ήταν σταθερές στην απόρριψη τέτοιων αναφορών.
Νωρίτερα την Τετάρτη, μια ιστοσελίδα με την επωνυμία "Sanayi ve Savunma" ανέφερε ότι, «η Τουρκία είχε μισθώσει το λιμάνι Al-Khums για 99 χρόνια και μια τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα υπογράψει τη συμφωνία στην Τρίπολη», χωρίς να διευκρινίζει την ώρα της υπογραφής.
Η ιστοσελίδα ανέφερε ότι το λιμάνι Al-Khums δεν ήταν για εταιρείες αλλά για βάση τουρκικών ναυτικών και χερσαίων δυνάμεων, προσθέτοντας ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα δημιουργήσουν μια στρατιωτική βάση για την προστασία των τουρκικών χωρικών υδάτων και ταυτόχρονα θα διασφαλίσουν την ασφάλεια των εμπορικών πλοίων.
Το Al-Khums (120 χλμ ανατολικά της Τρίπολης) έγινε μάρτυρας τις προηγούμενες ημέρες εκτεταμένων διαδηλώσεων και οι κεντρικοί δρόμοι έκλεισαν λόγω αναφορών ότι, το εμπορικό λιμάνι της πόλης έκλεισε και όλες οι φρεγάτες και τα πλοία απομακρύνθηκαν, ως προετοιμασία για την προσθήκη του στην κοντινή στρατιωτική βάση στη Μισράτα.
Εν τω μεταξύ, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Μοχάμεντ Αλ-Χαντάντ, δήλωσε ότι ορισμένες από τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν δημόσια σχετικά με τη ναυτική βάση που θα εγκατασταθεί στο λιμάνι στο Al-Khums ήταν αναληθή, εξηγώντας ότι η συμφωνία για τη βάση επιτεύχθηκε μετά από διεξοδικές διαβουλεύσεις μεταξύ των αρμόδιων αρχών.