Ένοπλες Συρράξεις

Ανασυγκροτείται η 104η μεραρχία των Ρωσικών Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων- Επιχειρησιακή σε περιοχές σε όλον τον κόσμο-Ποιοι οι στόχοι

Η 104η μεραρχία θα  αναδημιουργηθεί  ως μέρος των Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων (VDV) έως την 1η Δεκεμβρίου 2023. Αυτό  ανακοινώθηκε στο TASS,  κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Στρατιωτικού-Τεχνικού Φόρουμ Army-2023, από πηγή προσκείμενη στο ρωσικό στρατιωτικό τμήμα. «Επιπλέον, η ανασυγκρότηση της μεραρχίας θα πραγματοποιηθεί στη βάση της 31ης χωριστής αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας», είπε η πηγή.

Ταυτόχρονα, όπως είχε  αναφέρει  προηγουμένως ο πρόεδρος της Ρωσικής Ένωσης Ηρώων, ο πρώην διοικητής των Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων,Συνταγματάρχης Βλαντιμίρ Σαμάνοφ, η νέα μεραρχία θα αποτελείται από τρία συντάγματα αλεξιπτωτιστών. Θα περιλαμβάνει επίσης συντάγματα πυροβολικού και αντιαεροπορικών πυραύλων.

Το ίδιο το τμήμα ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1944. Δημιουργήθηκε τελικά το 1946, όταν η 104η Μεραρχία Τυφεκίων Φρουρών αναδιοργανώθηκε στην 104η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία Φρουρών του Τάγματος του Κουτούζοφ. Το 1998, η μεραρχία μεταρρυθμίστηκε σε ταξιαρχία. Ονομάστηκε το 31ο Ξεχωριστό Αερομεταφερόμενο Τάγμα της Ταξιαρχίας Κουτούζοφ.

Το προσωπικό της μονάδας συμμετείχε στις εχθροπραξίες στην Τσετσενία, πραγματοποίησε ειρηνευτική αποστολή στη Δημοκρατία της Αμπχαζίας, καθώς και ως μέρος των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στη Γιουγκοσλαβία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ανασυγκρότηση  στην τρέχουσα πραγματικότητα είναι ένα σημαντικό βήμα. Επιπλέον, λόγω ενός ευρέος φάσματος πιθανών επιχειρήσεων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στο πλαίσιο της επιχείρησης στην Ουκρανία όσο και σε άλλα μέρη, ανάλογα με τα στρατιωτικά συμφέροντα της Ρωσίας.

«Ταυτόχρονα, για να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, η μονάδα πρέπει να είναι εξοπλισμένη με βαρύτερο εξοπλισμό σε σύγκριση με αυτόν που έχουν συνήθως οι αλεξιπτωτιστές», σύμφωνα με ειδικούς που ρωτήθηκαν από την εφημερίδα VZGLYAD.

«Η απόφαση να αναδημιουργηθεί το 104ο τμήμα ως μέρος των Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων, είναι ένα βήμα που στοχεύει στη βελτίωση της αμυντικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεών μας, συμπεριλαμβανομένων των Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων», αναφέρει ο  πρώην διοικητής Βλαντιμίρ Σαμάνοφ.

«Τα πρόσφατα γεγονότα στο Καζακστάν και την Ουκρανία δείχνουν ότι, χωρίς τις Αερομεταφερόμενες Δυνάμεις είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσουμε την αμυντική ικανότητα του κράτους μας. Είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα, αλλά μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η 104η μεραρχία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην επίθεση, να είναι στην άμυνα και να καλύψει τα πλάγια », υποστηρίζει.

Οι Αερομεταφερόμενες Δυνάμεις αντιμετωπίζουν κάποιες δυσκολίες λόγω του γεγονότος ότι, το οπλοστάσιο αυτού του τύπου στρατευμάτων, είναι ελαφρύτερο από αυτό των ίδιων χερσαίων δυνάμεων. Οι επίγειες δυνάμεις έχουν μια πολύ ισχυρή δύναμη τεθωρακισμένων για χτυπήματα και  για ώθηση του εχθρού.

Η βάση της χρήσης των Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων είναι να βοηθήσει στην εκτέλεση αυτών και άλλων καθηκόντων καταλαμβάνοντας οπίσθιες εγκαταστάσεις, αναχαιτίζοντας τις διαδρομές προσέγγισης των εφεδρειών, καταστρέφοντας αποθήκες και εξοπλισμό πυρομαχικών, θέσεις διοίκησης. Και φυσικά, είναι αδύνατο να συγκριθεί η δύναμη πυρός της ξηράς και των αλεξιπτωτιστών.

«Αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστό τι οργανωτική και επιτελική δομή θα έχει η νέα μονάδα. Ως εκ τούτου, είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τους συγκεκριμένους στόχους και τα καθήκοντα της 104ης μεραρχίας. Αλλά αξίζει να καταλάβουμε ότι, κανείς δεν προσγειώνει στρατεύματα με τον κλασικό τρόπο αλεξίπτωτου πια», λέει ο Sergey Denisentsev, ειδικός στο Κέντρο Ανάλυσης, Στρατηγικών και Τεχνολογιών.

Τονίζει ότι, εάν αποφασισθεί να χρησιμοποιηθούν οι Αερομεταφερόμενες Δυνάμεις για άλλα καθήκοντα, τότε οι αλεξιπτωτιστές πρέπει να εφοδιαστούν με βαρύτερα όπλα και όχι μόνο αερομεταφερόμενα. Ο ελαφρύς εξοπλισμός απλά δεν έχει σχεδιαστεί για μάχη θέσης. Και αυτό επηρεάζει σοβαρά την αποτελεσματικότητα της μάχης.

Ταυτόχρονα, οι ειδικοί συμφωνούν ότι, η απόφαση για την ανασύσταση του τμήματος μπορεί να υπαγορευτεί από εντελώς διαφορετικά καθήκοντα, τα οποία είναι ακόμη και γεωγραφικά μακριά από τη ζώνη NVO, επειδή η Ρωσία αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις στην Ανατολική Ευρώπη, τον Καύκασο, την Κεντρική Ασία και την Απω Ανατολή.

«Πιστεύω ότι το νέο τμήμα των Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων δεν προορίζεται για επιχειρήσεις στη ζώνη ειδικής επιχείρησης, αλλά για την ενίσχυση των βορειοδυτικών συνόρων μας. Η Φινλανδία έχει ήδη ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία πρόκειται να γίνει μέλος της συμμαχίας. Και τότε εμφανίζεται μια νέα σοβαρή απειλή ενώπιον της Ρωσίας, η οποία θα απαιτήσει μια πιθανή δυναμική απάντηση », δήλωσε ο στρατιωτικός ειδικός Γιούρι Κνούτοφ.

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι, σήμερα η λειτουργικότητα των Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων είναι παρόμοια με τα καθήκοντα των χερσαίων δυνάμεων. Αλλά ταυτόχρονα, οι αλεξιπτωτιστές διατηρούν τον κινητό και ελαφρύ εξοπλισμό τους. Αυτό έχει τα πλεονεκτήματά του, επειδή αυτή η τεχνική σας επιτρέπει να μεταφέρετε γρήγορα μονάδες σε διαφορετικούς τομείς του μετώπου, συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης μιας σημαντικής ανακάλυψης ή της διεξαγωγής επιχειρήσεων σαμποτάζ », κατέληξε ο Κνούτοφ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ