Με κεφάλαια από το Διεθνές Ταμείο για την Ουκρανία (IFU), η νορβηγική εταιρεία Kongsberg, γνωστή ως κατασκευαστής του συστήματος αεράμυνας NASMAS και πυραύλων NSM, θα κατασκευάσει το CORTEX Typhon C-UAS για την Ουκρανία.
Αυτό αναφέρθηκε τόσο από την ίδια την κατασκευαστική εταιρεία όσο και από τη νορβηγική κυβέρνηση, αναφέροντας το κόστος παράδοσης ύψους 56 εκατομμυρίων GBP (περίπου 71 εκατομμύρια δολάρια), χωρίς να αποκαλύπτεται ο αριθμός των ίδιων των συστημάτων. Αλλά σύμφωνα με την περιγραφή τους, είναι δυνατόν να συμπεράνουμε ότι θα είναι αρκετά.
Το CORTEX Typhon Counter Uncrewed Aerial Systems (C-UAS) της Kongsberg, είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο για την καταπολέμηση των drones αυτή τη στιγμή.
Συγκεκριμένα, το CORTEX Typhon C-UAS βασίζεται σε αποδεδειγμένο λογισμικό και υλικό από την Teledyne Flir και την Kongsberg, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος επιτήρησης και του απομακρυσμένου οπλικού σταθμού Kongsberg (RWS) και της ολοκληρωμένης λύσης μάχης CORTEX (ICS).
Αυτός ο απομακρυσμένος σταθμός όπλων είναι γνωστός για την εγκατάσταση σε αμερικανικά άρματα μάχης Abrams, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Stryker, καθώς και σε πολλά άλλα οχήματα μάχης όπως τα Patria, Piranha και άλλα. Δηλαδή η λύση είναι γνωστή, διαδεδομένη και δοκιμασμένη.
Ο σταθμός όπλων Protector RS4 μπορεί να οπλιστεί με το βαρύ πολυβόλο M2 Browning, το βαρύ πολυβόλο NSV σοβιετικής κατασκευής ή τα ελαφρύτερα πολυβόλα M240 ή M249. Η ακρίβεια των πυρών διασφαλίζεται από κάμερες ημέρας και θερμικής απεικόνισης, αποστασιόμετρο λέιζερ και ψηφιακό σύστημα ελέγχου πυρκαγιάς που υπολογίζει ανεξάρτητα όλα τα σφάλματα.
Έτσι, το CORTEX Typhon έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα με ακριβή πυρά πολυβόλου. Αυτό καθιστά αυτό το σύστημα ένα αρκετά απλό, αποδεδειγμένο και δυνητικά τεράστιο μέσο για την καταπολέμηση των drones.
Ρωσικές επιδρομές με "Tornado-S"
Εν τω μεταξύ, το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε βίντεο που δείχνει τη στιγμή της καταστροφής του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-300PS που ανήκει στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Το περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή Νικολάεφ.
Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, το χτύπημα έγινε με χρήση του Tornado-S MLRS, το οποίο στην ουσία είναι ανάλογο του αμερικανικού συστήματος HIMARS.
Το ρωσικό Tornado-S όπως και το αμερικανικό HIMARS, είναι ένα σύστημα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης που χρησιμοποιείται για να χτυπήσει στόχους σε μεγαλύτερες αποστάσεις και εντός των εχθρικών εδαφών.
Το US M142 HIMARS θεωρείται κατώτερο σε λειτουργία από το Tornado-S.
Για παράδειγμα, το US M142 HIMARS μπορεί να εκτοξεύσει έξι πυραύλους 227 χιλιοστών καθοδηγούμενους από GPS που μπορούν να φτάσουν τα 80 χιλιόμετρα και είναι ακριβείς σε απόσταση απόκλισης πέντε έως δέκα μέτρων.
Αντίθετα, τα συστήματα ρωσικών χερσαίων δυνάμεων 9A54 Tornado-S μπορούν να εκτοξεύσουν δώδεκα ρουκέτες των 300 mm κατευθυνόμενων από GLONASS σε 120 χιλιόμετρα με την ίδια ακρίβεια όπως το HIMARS.
Εξάλλου, το Tornado-S έχει μειωμένο χρόνο ετοιμότητας εκτόξευσης μόλις τριών λεπτών, καθιστώντας το πολύ πιο γρήγορο και πιο αποτελεσματικό. Επιπλέον, διαθέτει επίσης νέα και βελτιωμένα ωφέλιμα φορτία.
UAV υψηλής ακρίβειας Izdelie-53
Κατά τη διάρκεια του φόρουμ ARMY-2023, η εταιρεία AEROSCAN παρουσίασε ένα νέο μοντέλο του UAV υψηλής ακρίβειας Izdelie-53, ικανό να ανιχνεύει και να χτυπά έναν στόχο ανεξάρτητα, σύμφωνα με προκαθορισμένες παραμέτρους.
Το Izdelie-53 είναι η επόμενη γενιά ρωσικών UAV Lancet, σχεδιασμένα για μεμονωμένες και ομαδικές επιθέσεις στους εχθρικούς στόχους. Για επιθέσεις σμήνους, αναπτύχθηκε ένας ειδικός εκτοξευτής για πολλά UAV καμικάζι ταυτόχρονα.
Το Izdelie-53 έχει πτυσσόμενα φτερά για την τοποθέτησή του σε βάση μεταφοράς και εκτόξευσης. Το UAV μπορεί να εκτοξευθεί από έναν φορέα ενός ή τεσσάρων φορτίων και ως αποτέλεσμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά τόσο από ξηρά όσο και, για παράδειγμα, από κινούμενα θαλάσσια σκάφη.
Η ταχεία ανάπτυξη του UAV επιτρέπει τη γρήγορη αλλαγή του σημείου εκτόξευσης, ελαχιστοποιεί την πιθανότητα ανίχνευσής του από τον εχθρό και επιτρέπει στον χειριστή να εκτοξεύει πυρομαχικά σε απόσταση από το σημείο ελέγχου, συμπεριλαμβανομένης της καμουφλαρισμένης θέσης.
Χάρη στα σύγχρονα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, μετά την εκτόξευση, τα Izdelie-53 ενώνονται σε ένα σμήνος και χρησιμοποιούνται για να πραγματοποιήσουν ομαδικό χτύπημα, υλοποιώντας την ιδέα μιας επιχείρησης μάχης με επίκεντρο το δίκτυο.