Παρά τις αυστηρές κυρώσεις από τη Δύση και τις επίμονες συγκρούσεις στο μέτωπο με την Ουκρανία, οι Ρώσοι μηχανικοί και κατασκευαστές επιμένουν στις προσπάθειές τους να υπερβούν τις υπάρχουσες δυνατότητες όπλων και να καινοτομήσουν νέες σε αυτές.
Μεταξύ των όπλων αιχμής από τη Ρωσία είναι το μαχητικό Su-57, ένα αεροσκάφος πέμπτης γενιάς που τέθηκε επίσημα στη ρωσική Πολεμική Αεροπορία στα τέλη του 2020. Σύμφωνα με αναφορές του πρακτορείου TASS, το οποίο επικαλείται την υπηρεσία Τύπου της Roselectronics, αυτό το προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος θα είναι πλέον εξοπλισμένο με την πιο πρόσφατη σουίτα ψηφιακού εξοπλισμού επικοινωνίας επί του σκάφους.
Η σουίτα τεχνολογιών επικοινωνίας αναπτύχθηκε από τους ειδικούς στον οργανισμό έρευνας και παραγωγής «Polet» , θυγατρική της «Roselectronics» . Η εταιρεία τόνισε ότι, αυτό το υπερσύγχρονο σύστημα επικοινωνίας δεν είναι αποκλειστικό για το Su-57, αλλά μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε αεροσκάφος, ακόμη και σε αυτά που είναι τεχνολογικά απαρχαιωμένα.
Το νέο σύστημα που είναι ενσωματωμένο στο μαχητικό Su-57, προσφέρει ενισχυμένη προστασία από παρεμβολές και απόπειρες υποκλοπής, λειτουργώντας σε υψηλές και υπερυψηλές συχνότητες. Το σύστημα περιλαμβάνει, έναν δέκτη για δορυφορικά συστήματα πλοήγησης, συσκευές για κωδικοποίηση και αποκωδικοποίηση και ένα δίαυλο για ψηφιακή επεξεργασία και συγχρονισμό σήματος.
Το L402 Himalayas
Το ρωσικό αεροσκάφος Su-57 είναι εξοπλισμένο με ένα προηγμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, γνωστό ως L402 Himalayas. Αυτό το σύστημα, έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει το αεροσκάφος από παρεμβολές και υποκλοπές από εχθρικές δυνάμεις.
Το σύστημα L402 Himalayas λειτουργεί με βάση την αρχή της ενεργού παρεμβολής, η οποία περιλαμβάνει την εκπομπή ισχυρών ραδιοφωνικών σημάτων για τη διακοπή και τη σύγχυση των εχθρικών ραντάρ και συστημάτων επικοινωνίας. Περιλαμβάνει επίσης παθητικό μπλοκάρισμα, το οποίο περιλαμβάνει ανάλυση και μίμηση εχθρικών σημάτων για την εξαπάτηση των συστημάτων τους.
Η αποτελεσματικότητα του συστήματος L402 Himalayas είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, καθώς εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η πολυπλοκότητα των δυνατοτήτων ηλεκτρονικού πολέμου του εχθρού και οι συγκεκριμένες τακτικές που χρησιμοποιούνται σε μια δεδομένη κατάσταση. Ωστόσο, θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου στον κόσμο και παρέχει σημαντικό πλεονέκτημα στο αεροσκάφος Su-57 σε καταστάσεις μάχης.
L402 Himalayas σε παθητική λειτουργία
Οι παθητικοί αισθητήρες είναι ηλεκτρονικές συσκευές που ανιχνεύουν και μετρούν την ενέργεια που εκπέμπεται από άλλα αντικείμενα, χωρίς να μεταδίδουν ενεργά κανένα σήμα. Χρησιμοποιούνται σε ποικίλες εφαρμογές, όπως ραντάρ, σόναρ και επικοινωνίες.
Οι παθητικοί αισθητήρες είναι σημαντικοί για την εναέρια μάχη, επειδή επιτρέπουν στα αεροσκάφη να ανιχνεύουν και να εντοπίζουν εχθρικά αεροσκάφη χωρίς να τα ειδοποιούν για την παρουσία τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη σύγχρονη αεροπορική μάχη, όπου η τεχνολογία stealth χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για την αποφυγή ανίχνευσης από ραντάρ και άλλους ενεργούς αισθητήρες. Παθητικοί αισθητήρες μπορούν επίσης, να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση της κίνησης φιλικών αεροσκαφών, για την αποφυγή συγκρούσεων και τη διατήρηση της επίγνωσης της κατάστασης.
Το ρωσικό σύστημα L402 Himalayas χρησιμοποιεί παθητική εμπλοκή για να διαταράξει τη λειτουργία των εχθρικών συστημάτων ραντάρ. Η παθητική εμπλοκή, περιλαμβάνει την ανίχνευση των σημάτων ραντάρ που εκπέμπονται από το εχθρικό σύστημα ραντάρ και στη συνέχεια τη μετάδοση ενός σήματος που παρεμποδίζει την ικανότητα του ραντάρ να ανιχνεύει στόχους.
Οι προσπάθειες της Ρωσίας για την ενίσχυση του Su-57
Για την Μόσχα, καθίσταται επιτακτική ανάγκη να προωθήσει τις δυνατότητες του αεροσκάφους stealth Su-57 για να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες απειλές, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι αρκετά ευρωπαϊκά έθνη επιχειρούν επί του παρόντος ή σχεδιάζουν να αναπτύξουν το αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφος F-35 stealth.
Τον Απρίλιο του 2023, η κρατική Rostec ανακοίνωσε την ανάπτυξη ενός συστήματος επικοινωνίας, με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης ειδικά σχεδιασμένο για τα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς Su-57.
Αυτό το σύστημα, είχε σκοπό να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ αεροσκαφών και συγκροτημάτων εδάφους.
Επιπλέον, η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι, ανέπτυξε έναν νέο πύραυλο μικρού βεληνεκούς με το όνομα RVV-MD2 για το ρωσικό αεροσκάφος Su-57.
Συγκεκριμένα, αυτός ο πύραυλος αιχμής προβλέπεται να διαθέτει τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι οποιουδήποτε συγκρίσιμου αντίστοιχου που θα μπορούσαν να αναπτύξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, (εκτιμάται ότι είναι μπροστά από πέντε έως δέκα χρόνια). Οι προσπάθειες για την ενσωμάτωση αυτού του προηγμένου πυραύλου στο Su-57 έχουν ήδη δρομολογηθεί.
Ο πύραυλος RVV-MD2, ενσωματώνει πηδάλια αερίου μαζί με επιφάνειες αεροδυναμικού ελέγχου, παρέχοντάς του εξαιρετική ευελιξία.
Αυτός ο μοναδικός σχεδιασμός επιτρέπει στον πύραυλο να αντέχει σε υψηλές υπερφορτώσεις, καθιστώντας τον ικανό να επιτίθεται σε στόχους ελιγμών με ποικίλες ταχύτητες. Συγκεκριμένα, το Su-57 μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το προηγμένο όπλο σε κλειστή αεροπορική μάχη.
Αυτή η βελτίωση είναι ζωτικής σημασίας, για την σημαντική αύξηση της πιθανότητας αποτελεσματικής εμπλοκής και χτυπήματος εχθρικών αεροσκαφών κατά τη διάρκεια σεναρίων μάχης.
Ωστόσο, η ρωσική αμυντική βιομηχανία επιδιώκει επίμονα να ενσωματώσει προηγμένα χαρακτηριστικά στο Su-57.
Ο βαθμός στον οποίο οι δυτικές κυρώσεις ενδέχεται να δημιουργήσουν προκλήσεις ή να περιορίσουν αυτές τις προσπάθειες μένει να φανεί, προσθέτοντας έναν βαθμό αβεβαιότητας στη μελλοντική τροχιά του προγράμματος.