Ένοπλες Συρράξεις

Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δυτικών χωρών: Ταπεινωτική φόρμουλα ειρήνης δέκα σημείων του Ζελένσκι

Η Σαουδική Αραβία πρόκειται να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δυτικών χωρών, της Ουκρανίας και των βασικών αναπτυσσόμενων χωρών αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με αναφορές, η συνάντηση θα μεταφέρει ανώτερους αξιωματούχους από  30 χώρες στην Τζέντα στις 5 και 6 Αυγούστου.

Η Σαουδική Αραβία και η Ουκρανία  ( δεν θα προσκληθεί η Ρωσία) έχουν προσκαλέσει 30 χώρες, μεταξύ των οποίων η Βραζιλία, η Ινδία, η Ινδονησία, η Αίγυπτος, το Μεξικό, η Χιλή και η Ζάμπια. Η συνάντηση ακολουθεί μια συγκέντρωση ανώτερων αξιωματούχων στην Κοπεγχάγη στα τέλη Ιουνίου, στην οποία συμμετείχαν η Βραζιλία, η Ινδία, η Τουρκία και η Νότια Αφρική.

Γιατί η Σαουδική Πρωτοβουλία

Τα νέα για τη σύνοδο κορυφής της ειρήνης στη Σαουδική Αραβία, έρχονται λίγο περισσότερο από δύο μήνες μετά την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι στη Σαουδική Αραβία, για να προτείνει στενότερη συνεργασία. «Έχουμε ήδη μια θετική εμπειρία με τη Σαουδική Αραβία σχετικά με την απελευθέρωση των ανθρώπων μας που αιχμαλωτίστηκαν από τη Ρωσία», υπενθύμισε. «Μπορούμε να επεκτείνουμε αυτήν την εμπειρία».

Ποια «θετική εμπειρία» υπαινίσσεται ο Ζελένσκι; Ο Ζελένσκι προέτρεψε τους Άραβες ηγέτες να βοηθήσουν τους ανθρώπους σε εδάφη που κατέχονται από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014. «Μια ευγενική έκκληση προς όλους σας να βοηθήσετε στην προστασία του λαού μας, συμπεριλαμβανομένης της ουκρανικής μουσουλμανικής κοινότητας», είπε σε αραβική σύνοδο κορυφής στη Σαουδική Αραβία τον περασμένο Μάιο.

Προφανώς, στο «ευγενές κάλεσμα» του, ο Ζελένσκι προσθέτει το θέμα της θρησκείας στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Είπε, «Για αιώνες, οι Τάρταροι της Κριμαίας ήταν και πρέπει να παραμείνουν αναπόσπαστο και ισχυρό μέρος της μουσουλμανικής κοινότητας του κόσμου. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι της Κριμαίας, ήταν οι πρώτοι που υπέφεραν από τη ρωσική κατοχή. Και μέχρι τώρα, οι περισσότεροι από αυτούς που υφίστανται καταστολή στην κατεχόμενη Κριμαία είναι μουσουλμάνοι», τόνισε ο Ζελένσκι.

Αυτό εξηγεί τις σχέσεις μεταξύ Πακιστάν και Ουκρανίας και την πολιτική του Πακιστάν να προμηθεύει τανκς στην Ουκρανία. Δίνει επίσης, μια ένδειξη για τη φήμη για μυστικούς αλλά συχνούς και άγνωστους προορισμούς πτήσεων φορτίου από το Πακιστάν τους τελευταίους μήνες.

Επιπλέον, το Ριάντ δεν θα ήθελε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν, να εκμεταλλευτεί την έκκληση του Ζελένσκι προς τα αραβικά έθνη, γνωρίζοντας ότι ο Ερντογάν επιθυμεί να υποστηρίξει την υπόθεση της Ούμας.

Η φόρμουλα των δέκα σημείων του Zελένσκι

Ο Ζελένσκι προώθησε σθεναρά το ειρηνευτικό του σχέδιο 10 σημείων,( το συζήτησε με τον Πρόεδρο Μπάιντεν), μεταξύ άλλων, και προέτρεπε τους παγκόσμιους ηγέτες να πραγματοποιήσουν μια Παγκόσμια Σύνοδο για την Ειρήνη. Ανακοίνωσε για πρώτη φορά τη φόρμουλα σε μια σύνοδο κορυφής του Νοεμβρίου της Ομάδας των 20 μεγάλων οικονομιών.

Το σχέδιο προβλέπει:

1. Ακτινοβολία και πυρηνική ασφάλεια, με επίκεντρο την αποκατάσταση της ασφάλειας γύρω από το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, τη Ζαπορίζια στην Ουκρανία, που τώρα τελεί υπό ρωσική κατοχή.

2. Επισιτιστική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας και της διασφάλισης των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας στα φτωχότερα έθνη του κόσμου.

3. Ενεργειακή ασφάλεια, με έμφαση στους περιορισμούς τιμών στους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους και βοήθεια στην Ουκρανία για την αποκατάσταση της υποδομής ηλεκτρικής ενέργειας, η μισή από τις οποίες έχει καταστραφεί από τις ρωσικές επιθέσεις.

4. Απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων και τους απελαθέντων, συμπεριλαμβανομένων των αιχμαλώτων πολέμου και των παιδιών που απελάθηκαν στη Ρωσία.

5. Αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και η επιβεβαίωση της Ρωσίας σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ, για τον οποίο ο Ζελένσκι είπε ότι «δεν εξαρτάται από τις διαπραγματεύσεις».

6. Αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, παύση των εχθροπραξιών και αποκατάσταση των κρατικών συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

7. Δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της σύστασης ειδικού δικαστηρίου για τη δίωξη των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου.

8. Πρόληψη και ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, με επίκεντρο την αποναρκοθέτηση και την αποκατάσταση εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού.

9. Πρόληψη κλιμάκωσης των συγκρούσεων και οικοδόμηση αρχιτεκτονικής ασφάλειας στον ευρωατλαντικό χώρο, συμπεριλαμβανομένων των εγγυήσεων για την Ουκρανία.

10.  Επιβεβαίωση του τέλους του πολέμου, συμπεριλαμβανομένου εγγράφου υπογεγραμμένο από τα εμπλεκόμενα μέρη.

Το σχέδιο φαίνεται ότι, ξεκίνησε από τις δυτικές χώρες και προήλθε από τις ΗΠΑ. Η φόρμουλα φαίνεται να έχει εκπονηθεί με το βλέμμα στα κυρίαρχα συμφέροντα και τη θέση της Δύσης στο διεθνές πολιτικό φάσμα, χωρίς να επικεντρώνεται στο δεσμό Ρωσίας-Ουκρανίας.

«Δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη για τις ανησυχίες της Μόσχας για την ασφάλεια, όταν μια από τις γειτονικές της χώρες κατακλύζεται από τον πληρέστερο πολεμικό μηχανισμό, και για ποιο σκοπό; Τι προτείνουν ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο, όταν μια χώρα-μέλος παραπονιέται για τη συσσώρευση σύγχρονων πολεμικών όπλων, συμπεριλαμβανομένης της συσσώρευσης ψηφιακών όπλων στη γειτονιά της;»

«Η συνάντηση της Τζέντα δεν ενσταλάζει την ελπίδα για μια πολιτιστική φόρμουλα που θα προκύψει από τις διήμερες συζητήσεις. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, έγιναν πολλές προσπάθειες οικειοθελώς από τους ενδιαφερόμενους για να βρεθεί μια δίκαιη λύση, αλλά οι Δυτικοί απέτρεψαν όλες αυτές τις προσπάθειες μόνο και μόνο επειδή ήθελαν να φροντίσουν τα συμφέροντά τους και όχι αυτά της ειρήνης και του γενικού καλού», αναφέρει έγκριτο μέσο ενημέρωσης.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meloni
Κόσμος 0

Βγήκε από τα ρούχα της η Μελόνι με τον Πούτιν παρουσία Μητσοτάκη-«Η Ρωσία στέλνει αράδα λαθρομετανάστες σε όλη την ΕΕ, μας απειλεί πολύπλευρα»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την απειλή που θέτει η Ρωσία για την «ασφάλεια και την δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»...