Σε μια μαζική επίδειξη κοινής στρατιωτικής ετοιμότητας, τα συμμαχικά μαχητικά στην αποστολή αστυνόμευσης αέρα της Βαλτικής του ΝΑΤΟ, διεξήγαγαν πρόσφατα μια άσκηση εικονικής αναχαίτισης στην οποία συμμετείχαν δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά B-52 από την Task Force βομβαρδιστικών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.
Επισημαίνουμε ότι, το NATO Air Policing είναι μια αποστολή εν καιρώ ειρήνης που στοχεύει στη διατήρηση της ασφάλειας του εναέριου χώρου της Συμμαχίας. Είναι συλλογικό έργο και περιλαμβάνει τη συνεχή παρουσία – 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο – μαχητικών αεροσκαφών και πληρωμάτων, τα οποία είναι έτοιμα να αντιδράσουν γρήγορα σε πιθανές παραβιάσεις του εναέριου χώρου.
Επίσης, το ΝΑΤΟ προστατεύει τους ουρανούς της Βαλτικής από το 2004, όταν η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία προσχώρησαν στη Συμμαχία.
Η ικανότητα για την αποστολή στα κράτη της Βαλτικής, δημιουργήθηκε με την ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ στην αεροπορική βάση Šiauliai στη Λιθουανία. Από το 2014, το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί επίσης την αεροπορική βάση Αmari στην Εσθονία, για την ανάπτυξη πρόσθετων μέσων εναέριας αστυνόμευσης.
Στις 24 Ιουλίου, η Βασιλική Αεροπορία ανέβασε στο Twitter για να μοιραστεί λεπτομέρειες σχετικά με την άσκηση, συνοδευόμενη από μια σειρά από μαγευτικές φωτογραφίες που απαθανάτισαν το γεγονός.
Μετά την αναχαίτιση των αμερικανικών βομβαρδιστικών, τα μαχητικά αεροσκάφη παρείχαν συνοδεία για τα B-52 καθώς ταξίδευαν νότια-νοτιοδυτικά προς τη δυτική Ευρώπη.
Παρά το tweet της RAF που αναφέρει μόνο τη συμμετοχή των Typhoons, οι συνοδευτικές φωτογραφίες δείχνουν τη συμμετοχή γαλλικών μαχητικών Rafale στην αναχαίτιση δύο στρατηγικών βομβαρδιστικών B-52 της USAF. Επιπλέον, στην άσκηση συμμετείχε και γαλλικό ιπτάμενο τάνκερ A300 MRTT.
Εν μέσω της κλιμάκωσης των εντάσεων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Γαλλική Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε ενεργά στην πρωτοβουλία αυξημένης ανάπτυξης του ΝΑΤΟ, γνωστή ως «ΝΑΤΟ- Αεροπορική Θωράκιση».
Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ώρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Γαλλία ανέλαβε άμεση δράση αναπτύσσοντας δύο μαχητικά Rafale στην Πολωνία, ως μέρος της αποστολής Enhanced Vigilance Activities (EVA) του ΝΑΤΟ.
Επιπλέον, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι τα γαλλικά Rafales, που αναπτύχθηκαν στη Λιθουανία από τον Δεκέμβριο του 2022, έχουν εμπλακεί ενεργά στην ενισχυμένη αποστολή Αεροπορίας.
Στο πλαίσιο της ανάπτυξής τους, τα γαλλικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν κοινές εκπαιδευτικές ασκήσεις με τη Σουηδία, ενισχύοντας περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των συμμαχικών εθνών. Καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της ανάπτυξης, το γαλλικό κλιμάκιο διεξήγαγε πολλαπλές αναχαιτίσεις αεροσκαφών κοντά σε συμμαχικό έδαφος.
Η αποστολή αστυνόμευσης αερομεταφορών της Βαλτικής του ΝΑΤΟ
Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, η Βαλτική Αεροπορική Αποστολή λειτουργεί σε μια καλά δομημένη τετράμηνη εκ περιτροπής βάση, με τα συμμαχικά έθνη να αναπτύσσουν εκ περιτροπής τις δυνάμεις τους σε αεροπορικές βάσεις στη Λιθουανία και στην Εσθονία.
Οι δυνάμεις που σταθμεύουν σε αυτές τις βάσεις παραμένουν σε συναγερμό, έτοιμες να απογειωθούν γρήγορα, υπό την καθοδήγηση του Κέντρου Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στο Uedem της Γερμανίας.
Το 2014, το ΝΑΤΟ έλαβε πρόσθετα μέτρα για να καθησυχάσει τους Ανατολικούς Συμμάχους του. Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, δημιουργήθηκε μια δεύτερη παρουσία Αεροπορικής Αστυνόμευσης στην αεροπορική βάση Αmari στην Εσθονία.
Τα μαχητικά αεροσκάφη που έχουν ανατεθεί στην αποστολή Baltic Air Policing του ΝΑΤΟ, ξεκινούν συχνά αποστολές για την οπτική αναγνώριση των ρωσικών αεροσκαφών.
Η συχνότητα της πτητικής δραστηριότητας της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας, επηρεάζεται κυρίως από τη γεωγραφική κατάσταση του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ, οδηγώντας σε τακτικές πτήσεις μεταξύ της ηπειρωτικής Ρωσίας και του Καλίνινγκραντ και αντίστροφα.
Ωστόσο, οι συμμαχικές χώρες έχουν εκφράσει ανησυχίες για τη συμπεριφορά ορισμένων ρωσικών αεροσκαφών, κατηγορώντας τα, ότι συχνά πλησιάζουν ή πετάνε κοντά στον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ χωρίς να χρησιμοποιούν αναμεταδότες, να επικοινωνούν με τον Ελεγκτή Εναέριας Κυκλοφορίας ή να υποβάλλουν κατάλληλα σχέδια πτήσης.
Ως εκ τούτου, η πρόσφατη άσκηση καταδεικνύει την ετοιμότητα των συμμαχικών δυνάμεων να ανταποκριθούν γρήγορα και να αποτρέψουν τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία, ενώ παράλληλα παρακολουθούν αποτελεσματικά τον εναέριο χώρο των χωρών της Βαλτικής.