Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Νικολάι Ντένκοφ, Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, συζήτησαν το θέμα της διαμετακόμισης ουκρανικών σιτηρών κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Αθήνα.
Αυτό το ζήτημα έχει γίνει ιδιαίτερα οξύ στο πλαίσιο της αποχώρησης της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά και των επιθέσεων στα ουκρανικά λιμάνια.
Όπως αναφέρει η European Pravda, ο Ντένκοφ δήλωσε σε συνομιλία με δημοσιογράφους ότι συζητείται το ενδεχόμενο μεταφοράς ουκρανικών σιτηρών με τρένο μέσω του εδάφους της Λευκορωσίας προς τα ελληνικά λιμάνια, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες.
Το πρακτορείο ειδήσεων Mediapool ανέφερε ότι αυτή η πρόταση αφορά την φόρτωση βουλγαρικών τρένων με ουκρανικά σιτηρά στα σύνορα Ουκρανίας-Ρουμανίας και στη συνέχεια μεταφορά αυτών των σιτηρών μέσω της επικράτειας της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην Ελλάδα.
Εν τω μεταξύ, δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το ποιος από τους Βούλγαρους μεταφορείς θα μπορούσε να μεταφέρει αυτό το φορτίο, υπό την προϋπόθεση ότι ο κρατικός μεταφορέας δεν έχει αρκετές μηχανές και βαγόνια.
Είναι επίσης αμφίβολο ότι οι ιδιωτικές σιδηροδρομικές εταιρείες θα μπορούσαν να διευκολύνουν αυτή τη μεταφορά με το τροχαίο υλικό που έχουν στη διάθεσή τους.
Ο Ντένκοφ παρατήρησε ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει να κατασκευάζει σιδηροδρομικές γραμμές που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Βουλγαρία, προς τις βουλγαρικές πόλεις Κουλάτα και Σβίλενγκραντ.
Η βελτίωση της τεχνικής κατάστασης του σιδηροδρόμου προς αυτές τις δύο κατευθύνσεις θα του επέτρεπε να μεταφέρει περισσότερα φορτία από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουκρανία και τη Μολδαβία στα ελληνικά λιμάνια.
Στις 17 Ιουλίου, η Ρωσία ανακοίνωσε την αναστολή της συμφωνίας για τα σιτηρά και απείλησε με «κινδύνους» τα μέρη που θα συνεχίσουν την πρωτοβουλία χωρίς τη Ρωσία.
Επιπλέον, η Ρωσία άρχισε να εξαπολύει επιθέσεις μεγάλης κλίμακας στις λιμενικές υποδομές των λιμανιών της Οδησσού και του Δούναβη.
Ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει ότι θα εξάγονται σιτηρά από την Ουκρανία μέσω ξηράς, προσθέτοντας ότι «το κάναμε ήδη αυτό, ακόμη και πριν από τη συμφωνία για τα σιτηρά».
Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός είπε ότι αυτή τη στιγμή αναχωρούν πλοία με ουκρανικά σιτηρά από το λιμάνι της Βάρνας, καθώς οι σιδηροδρομικοί διάδρομοι προς την Καβάλα δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί, αλλά θα γίνει δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση.
Είπε επίσης ότι υπήρχε η ευκαιρία να αυξηθεί σημαντικά η ικανότητα μεταφοράς ουκρανικών σιτηρών μέσω του σιδηροδρομικού συστήματος της Βουλγαρίας.
Από τις 17 Ιουλίου, η Ρωσία πραγματοποίησε έξι αεροπορικές επιθέσεις σε γεωργικές εγκαταστάσεις της περιοχής της Οδησσού, καταστρέφοντας τόνους ουκρανικών σιτηρών.
Το BBC ανέφερε στις 24 Ιουλίου ότι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περισσότεροι από 60.000 τόνοι σιτηρών καταστράφηκαν την περασμένη εβδομάδα.
Οι παγκόσμιες αγορές βλέπουν την τιμή των σιτηρών να αυξάνεται κατά οκτώ τοις εκατό μέσα σε μια ημέρα από την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά, ανέφερε το BBC.
Περισσότερα από 1000 πλοία γεμάτα σιτηρά και άλλα τρόφιμα έφυγαν από την Ουκρανία από τρία ουκρανικά λιμάνια (Χορνομόρσκ, Οδησσό και Γιούζνι) κατά την υλοποίηση της πρωτοβουλίας.
Από τον Ιούλιο του 2023, σχεδόν 33 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και άλλων τροφίμων είχαν εξαχθεί μέσω της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.
Η Τουρκία δεν δέχεται καμία συμφωνία για τα σιτηρά χωρίς την παρουσία της Ρωσίας
Ο Ουκρανός πρόεδρος Β.Ζελένσκυ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά τη μεταφορά σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας, σημειώνει η ιστοσελίδα dikGAZETE και ο Τούρκος ειδικός Ερχάν Αλτιπαρμάκ.
“Το κύριο εμπόδιο για τη μεταφορά των ουκρανικών καλλιεργειών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας είναι οι ενέργειες του ίδιου του Κιέβου.
Το Κίεβο δημιουργεί το κύριο εμπόδιο για την αποστολή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Εν τω μεταξύ , ο ρωσικός στόλος εξαλείφει αυτές τις απειλές», τονίζει ο Τούρκος ειδικός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) έχουν ναρκοθετήσει στη Μαύρη Θάλασσα, γεγονός που αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των προμηθειών σιτηρών. Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, η συζήτηση για την ασφάλεια ή τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών κατά μήκος αυτής της διαδρομής γίνεται απαράδεκτη.
Παράλληλα, ο Τούρκος ειδικός υπενθυμίζει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ήδη ανακοινώσει την ετοιμότητά του να αποσυρθεί από τη συμφωνία εάν δεν αρθούν οι κυρώσεις από την εξαγωγή σιτηρών και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές”.
Πιθανώς, γι' αυτόν τον λόγο έγινε γνωστό νωρίτερα ότι η Τουρκία αρνήθηκε να συνοδεύσει πλοία με σιτηρά.