Στις αρχές του 2023, η Ρωσία ξεκίνησε ένα σημαντικό μετασχηματισμό του αεροπορικού της οπλοστασίου, εξοπλίζοντας τις συμβατικές βόμβες της με κιτ , μετατρέποντάς τις έτσι σε εξελιγμένες και καθοδηγούμενες. Αυτή η κίνηση, έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, αναφέρει σε άρθρο του Διεθνές ΜΜΕ, επισημαίνοντας:
Το Ρωσικό κίτ πτερυγίων καθοδήγησης βομβών UMPK
"Παρά το γεγονός ότι δεν ταυτίζεται με την τεχνολογική ικανότητα του αμερικανικού JDAM, όπως αναφέρεται από το The Warzone, το UMPK της Ρωσίας γίνεται βασικό συστατικό των δυνάμεών τους.
Η αυξημένη χρήση αυτών των κιτ πτερυγίων βόμβας αναδεικνύεται ως τρομακτική πρόκληση για την Ουκρανία.
Οι πρώτες αναφορές χρήσης του UMPK εμφανίστηκαν στις 4 Ιανουαρίου 2023.
Μέχρι τις 4 Απριλίου, ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Yuriy Ihnat, επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία έρριπταν έως και 20 βόμβες ολίσθησης καθημερινά, εκτοξευόμενες από μαχητικά βομβαρδιστικά Su-34 και μαχητικά Su-35.
Οι βόμβες εξοπλισμένες με UMPK αποτελούν μοναδική απειλή λόγω των δυνατοτήτων τους.
Σε αντίθεση με τους πυραύλους κρουζ, αυτές οι βόμβες έχουν μοναδική υπογραφή και ακολουθούν μια οξεία τροχιά ολίσθησης, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την αναχαίτισή τους.
Τα κιτ UMPK προσφέρουν μια οικονομικά αποδοτική λύση για τη μετατροπή των συμβατικών βομβών σε ελεγχόμενες -καθοδηγούμενες με ακρίβεια στο στόχο. Το έργο, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τη Ρωσία το 2002, σχεδιάστηκε αρχικά για τη μεγάλη βόμβα FAB-500. Ενώ το έργο φαινόταν αδρανές για λίγο, η έναρξη του πολέμου κατά της Ουκρανίας ώθησε τη Ρωσία να ξεκινήσει την παραγωγή αυτών των κιτ πτερυγίων. Τώρα αναπτύσσονται με ανησυχητική ταχύτητα.
Δεν απαιτείται εργοστασιακή εγκατάσταση
Τα κιτ UMPK, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα αμερικανικά JDAM, δεν απαιτούν εργοστασιακή εγκατάσταση.
Μπορούν να εγκατασταθούν απευθείας στο αεροδρόμιο πριν από μια πτήση μάχης. Αν και το UMPK δεν είναι μια πλήρως ανεπτυγμένη συσκευή και φαίνεται να είναι χειροποίητη επί του παρόντος, έχει αποδειχθεί αρκετά αποτελεσματική ώστε να αποτελεί πραγματική απειλή για τους υπερασπιστές της Ουκρανίας.
Είναι ενδιαφέρον ότι το UMPK συνοδεύεται από το δικό του σύνολο κινδύνων για τους χρήστες. Η βόμβα ενεργοποιείται κατά τον αποχωρισμό από το αεροσκάφος, είτε σκόπιμα είτε τυχαία. Υπήρξαν ήδη περιπτώσεις τυχαίων βομβαρδισμών στο Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, οι οποίες ευτυχώς δεν οδήγησαν σε εκρήξεις, πιθανώς λόγω της απουσίας κιτ UMPK.
Το UMPK πιθανώς επεκτείνει την εμβέλεια της βόμβας σε περίπου 70 km, παρόμοια με το JDAM. Ωστόσο, η πραγματική εμβέλεια εξαρτάται από το ύψος του αεροσκάφους τη στιγμή της εκτόξευσης.
Η οξεία τροχιά των βομβών UMPK τις καθιστά ουσιαστικά απρόσβλητες στην αναχαίτιση, παρόμοια με τους βαλλιστικούς πυραύλους.
Αυτά τα κιτ αποτελούν ένα τρομερό όπλο, επιτρέποντας στη Ρωσία να χτυπήσει την Ουκρανία από ασφαλή απόσταση, ενισχύοντας έτσι το στρατηγικό της πλεονέκτημα.
Πώς λειτουργεί;
Το ρωσικό κιτ βομβών με το όνομα UMPK είναι ένα αρθρωτό σύστημα σχεδιασμένο να μετατρέπει τις συμβατικές βόμβες σε έξυπνες βόμβες.
Αποτελείται από κιτ καθοδήγησης, μονάδα ελέγχου και τροφοδοτικό.
Το κιτ καθοδήγησης περιλαμβάνει έναν δέκτη GPS, μια μονάδα μέτρησης αδράνειας και πτερύγια ελέγχου που συνδέονται στην ουρά της βόμβας.
Η μονάδα ελέγχου είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία των πληροφοριών καθοδήγησης και την αποστολή εντολών στα πτερύγια ελέγχου. Το τροφοδοτικό παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στο κιτ καθοδήγησης και στη μονάδα ελέγχου.
Το UMPK έχει σχεδιαστεί για να είναι συμβατό με ένα ευρύ φάσμα συμβατικών βομβών, συμπεριλαμβανομένων των βομβών ελεύθερης πτώσης και των κατευθυνόμενων βομβών.
Το κιτ καθοδήγησης μπορεί να εγκατασταθεί στη βόμβα στο χωράφι, χωρίς να απαιτείται εξειδικευμένος εξοπλισμός ή εγκαταστάσεις.
Μόλις εγκατασταθεί, το UMPK επιτρέπει στη βόμβα να καθοδηγηθεί σε μια ακριβή θέση στόχο, ακόμη και σε αντίξοες καιρικές συνθήκες ή παρουσία εμπλοκής GPS.
Το UMPK χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό GPS και αδρανειακής καθοδήγησης για την πλοήγηση στον στόχο. Ο δέκτης GPS παρέχει πληροφορίες θέσης, ενώ η μονάδα μέτρησης αδράνειας μετρά την ταχύτητα και την επιτάχυνση της βόμβας. Η μονάδα ελέγχου χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες για να υπολογίσει τη βέλτιστη τροχιά για να φτάσει η βόμβα στο στόχο.
Στη συνέχεια, τα πτερύγια ελέγχου προσαρμόζονται για να κατευθύνουν τη βόμβα κατά μήκος αυτής της τροχιάς. Το UMPK μπορεί να προγραμματιστεί για να οδηγεί τη βόμβα σε μια συγκεκριμένη θέση στόχο ή να ακολουθεί μια προκαθορισμένη διαδρομή πτήσης.
Συμπέρασμα
Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι το Ρωσικό κίτ καθοδήγησης πτερύγων UMPK, αποτελεί ένα σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος της Ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, μετατρέποντας τις συμβατικές βόμβες σε έξυπνες βόμβες, αυξάνοντας παράλληλα το βεληνεκές τους κατά 70χλμ τουλάχιστον.
Η ακρίβεια προσβολής στόχων που επιτυγχάνεται έχει ως αποτέλεσμα την επαύξηση της φονικότητας συμβατικών βομβών κατακόρυφα και την αποφυγή υπερκατανάλωσης πυρομαχικών για καταστροφή Ουκρανικών στόχων.
Τέλος η δυνατότητα τοποθέτησής τους όχι σε στο εργοστάσιο αλλά οπουδήποτε, επαυξάνει την σημασία και την αποτελεσματική χρησιμοποίησή του.
Εκτίμησή μας είναι ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εκτός του Αμερικανικού JDAM που διαθέτουν, θα πρέπει να δούν επικαλυπτικά και για παν ενδεχόμενο την παραγωγή ανάλογου αυτόχθονου κίτ καθοδήγησης , ακολουθώντας την Ρωσική φιλοσοφία.