Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι ως Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), θέλουν να συνεργαστούν με έναν βασικό εταίρο όπως η Τουρκία σε γεωπολιτικούς στόχους και δύσκολους καιρούς.
Οι δηλώσεις της Μπέρμποκ πριν από τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες που αναμεταδίδουν με χαρά τα τουρκικά ΜΜΕ ήταν ως εξής: «Είναι σαφές ότι χρειάζονται επείγουσες μεταρρυθμίσεις, αλλά σε αυτούς τους γεωπολιτικούς και δύσκολους καιρούς είναι επίσης σαφές ότι θέλουμε να συνεργαστούμε με έναν βασικό εταίρο στην περιοχή μας όπως την Τουρκία αν και δεν είναι πάντα εύκολο».
Υπενθυμίζοντας ότι έθεσαν τις σχέσεις με την Τουρκία στην ημερήσια διάταξη στη συνάντηση της ΕΕ με πρωτοβουλία της χώρας της, η Μπέρμποκ επεσήμανε τη σημασία της επανεξέτασης του τρόπου συνέχισης της συνεργασίας με την Τουρκία, την οποία χαρακτήρισε «παγκόσμιο, στρατηγικά σημαντικό παράγοντα και άμεσο γείτονα τους» και είπε:
«Αυτές δεν είναι μόνο ερωτήσεις για τους άμεσους γείτονες μας αλλά και για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και για την κλιματική κρίση».
Σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολύ σαφείς κανόνες σχετικά με την ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ, η Μπέρμποκ είπε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Τουρκία και τις χώρες της ΕΕ να βρίσκονται σε διάλογο μεταξύ τους και να εξετάσουν πώς μπορούν να συνεργαστούν πιο στενά σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.
Ο υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν αναφέρθηκε επίσης στην αποχώρηση της Ρωσίας από τη Συμφωνία για τον Διάδρομο Σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας.
Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία έχει καταβάλει προσπάθειες και έχει βοηθήσει στην επίτευξη της συμφωνίας για τον διάδρομο σιτηρών, ο Άσελμπορν είπε:
«Τώρα πρέπει να επικεντρωθούμε στην Τουρκία, η οποία πιστεύω ότι είναι η μόνη χώρα που έχει επιρροή στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να επιτύχει αυτή τη συμφωνία σιτηρών που επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο».
Εν τω μεταξύ ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε αισιόδοξος ότι η Τουρκία θα μπορέσει να επαναφέρει στο τραπέζι τη Ρωσία, η οποία έχει τερματίσει τη Συμφωνία για τον Διάδρομο Σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας.
Ο Κλέβερλι στην εκτίμηση του στο πρακτορείο Ανατολού, σχετικά με την αποχώρηση της Μόσχας από τη συμφωνία για τα σιτηρά, είπε:
«Ελπίζω πραγματικά ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κατανόηση της σημασίας της Συμφωνίας για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία βοηθά να σωθούν οι άνθρωποι από την πείνα και να μειωθούν οι διεθνείς τιμές των σιτηρών».
Τόνισε ότι ο Ερντογάν έκανε μια απίστευτα σημαντική δουλειά για πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο με τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) για τη σύναψη της συμφωνίας για τα σιτηρά.
Ο Κλέβερλι που κατηγορεί τη Ρωσία ότι «χρησιμοποιεί την παγκόσμια πείνα για τα πολιτικά της συμφέροντα», είπε:
«Η μπάλα είναι σε μεγάλο βαθμό στα χέρια της Ρωσίας και την καλούμε να συμμετάσχει σε αυτήν την πρωτοβουλία σιτηρών».
Απαντώντας στην είδηση του βρετανικού Τύπου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία για τον έλεγχο της ροής μεταναστών και αιτούντων άσυλο, ο Κλέβερλι είπε:
«Συζήτησα αυτό το θέμα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, που είναι κοινό πρόβλημα».
Εκφράζοντας ότι έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι η Τουρκία φιλοξενεί μεγάλο αριθμό μεταναστών και ότι συμπεριφέρεται πολύ «γενναιόδωρα» από αυτή την άποψη, ο Κλέβερλι είπε:
«Αυτό είναι ένα κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες. Λόγω της διεθνούς φύσης αυτού του προβλήματος, καμία χώρα δεν μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα μόνη της».
Όλα δείχνουν πως θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις το προσεχές διάστημα τόσο για την περιοχή μας αλλά και κυρίως για την ευρύτερη περιοχή με βασικό συστατικό την Τουρκία και ο ρόλος της Γερμανίας και της Βρετανίας θα πρέπει τουλάχιστον να…προβληματίσει την Αθήνα.