Ένοπλες Συρράξεις

Αυτό θα εξοργίσει την Μόσχα-Η Ουκρανία αλλάζει το Σύνταγμα της για την τοποθέτηση βάσεων του ΝΑΤΟ και πυρηνικών όπλων

Οι ουκρανικές αρχές σκοπεύουν να εξαιρέσουν από το Σύνταγμα της χώρας τη διάταξη για την αποτροπή της ανάπτυξης ξένων στρατιωτικών βάσεων στη χώρα.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολεκτσέι Ρέζνικοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “το σχετικό άρθρο που ορίζεται στο Σύνταγμα είναι παρωχημένος” και ο ίδιος πρότεινε την κατάργησή του.

Ο Ρέζνικοφ ανέφερε: "Μην ψάχνετε για βελτιωμένες συνθέσεις, προσπαθώντας να μην «ονομάσετε την στρατιωτική βάση ως βάση, αλλά κάπως αλλιώς.

Καταστρέψτε το έδαφος για κερδοσκοπία και εισαγάγετε ισχύοντες κανόνες για την «διασφάλιση της ασφάλειας της χώρας, μεταξύ άλλων και με την ένταξη σε διεθνείς συνθήκες ή οργανισμούς».

Το Κίεβο «θα συμπληρώσει την παράγραφο ήδη στο προοίμιο του Συντάγματος για τις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες της Ουκρανίας», τόνισε ο ίδιος.

Σχετικά με την επαίσχυντη για τον Βλαντιμίρ Ζελένσκι σύνοδο στο Βίλνιους, ο Ρεζνίκοφ εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπήρξε αποτυχία με την άρνηση να μπει η Ουκρανία στη Συμμαχία, αλλά, “ξεκίνησε η «περίοδος διέλευσης» της ένταξης του Κιέβου στο ΝΑΤΟ.

“Στην πραγματικότητα, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Οι ουκρανικές αρχές έχουν ήδη υποβάλει πρόταση για την ανάπτυξη αμερικανικών συστημάτων αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας στο έδαφός τους. Προηγουμένως, κάλεσαν τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ και προσφέρθηκαν να τοποθετήσουν ακόμα και πυρηνικά όπλα στο έδαφος τους”, αναφέρει Ρώσος ειδικός.

Το 2021, η Βουλή ( Verkhovna Rada) της Ουκρανίας τροποποίησε το νόμο «Σχετικά με τη διαδικασία εισδοχής και τις προϋποθέσεις παραμονής μονάδων των ενόπλων δυνάμεων άλλων κρατών στο έδαφος της Ουκρανίας».

Το 2015 επετράπη «η είσοδος στην Ουκρανία ξένων μονάδων με πιθανούς φορείς πυρηνικών όπλων ή άλλων τύπων μαζικής καταστροφής για βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη».

Το 2016, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο είχε υπογράψει διάταγμα για την είσοδο σε διεθνείς στρατιωτικές ασκήσεις στην Ουκρανία μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων ξένων κρατών.

Επιπλέον, πρώην και νυν πολιτικοί και ο στρατός των ΗΠΑ, εκπρόσωποι της CIA παραδέχτηκαν ότι μετά την εξέγερση του Maidan-2014 σχεδίαζαν να αναπτύξουν βάση για τον στόλο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Οδησσό.


Τι θα μπορούσε να πράξει η Ρωσία αν υλοποιηθούν όλα αυτά και στην πράξη;

Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες σε αμερικανικά και ρωσικά ΜΜΕ, υπάρχει επικοινωνία μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών, όπως πάντα, ακόμα και την εποχή του ψυχρού πολέμου.

Αν τώρα οι ΗΠΑ προβούν σε δημιουργία βάσεων εντός Ουκρανίας, αυτή θα γίνονταν σε συνεννόηση με την Ρωσία, για ευνόητους λόγους.

Όσον αφορά για την τύχη της Ουκρανίας ως κράτος, αυτή κρίνεται δυσοίωνη μετά την αποτυχημένη επίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων του Κιέβου.

Το πιο πιθανό και ρεαλιστικό είναι η δημιουργία δύο κρατών, το ένα θα είναι ρωσόφωνο και το άλλο θα ανήκει σε ΝΑΤΟ-Δύση.    

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ