Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε κατά την άφιξή του στη Σύνοδο του NATO στη Λιθουανία, ότι η Γαλλία θα αρχίσει να παραδίδει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, οι οποίοι θα επιτρέψουν στις δυνάμεις του Κιέβου να προστατεύουν τον εαυτό τους.
Ο Μακρόν δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τον τύπο και την ποσότητα των πυραύλων, αλλά πιθανότατα αναφέρεται στους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς SCALP, όπως άφησε να εννοηθεί.
«Αποφασίσαμε να προμηθεύσουμε την Ουκρανία με νέους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Νομίζω ότι είναι σημαντικό για εμάς σήμερα, να στείλουμε ένα μήνυμα υποστήριξης στην Ουκρανία, ένα σήμα ενότητας του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο πρόεδρος Μακρόν μετά την άφιξή του στον χώρο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, Λιθουανία.
Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι, το Παρίσι έλαβε την απόφαση να προμηθεύσει κατευθυνόμενους πυραύλους αέρος-εδάφους ικανούς να πλήξουν σταθερούς στόχους σε μεγάλες αποστάσεις, ακολουθώντας το παράδειγμα του Λονδίνου.
Σύμφωνα με ξένο μέσο ενημέρωσης, μια γαλλική διπλωματική πηγή είπε ότι αφορά 50 πυραύλους SCALP που παράγονται από την ευρωπαϊκή κατασκευάστρια εταιρεία MBDA. Οι πύραυλοι θα προέρχονται από υπάρχοντα γαλλικά στρατιωτικά αποθέματα (οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν μόνο 400 πυραύλους κρουζ αυτού του τύπου).
Το SCALP, γνωστό και ως Storm Shadow, είναι ένας αγγλο-γαλλικός πύραυλος αέρος-εδάφους που παράγεται από την MBDA, με βάρος κεφαλής 450 κιλά και βεληνεκές άνω των 250 χιλιομέτρων.
Προσαρμογή στα ουκρανικά αεροσκάφη Su-24
Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι, η Ουκρανία έχει δεσμευτεί να μην χρησιμοποιήσει το γαλλικό SCALP-EG για χτυπήματα στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ο πύραυλος κρουζ SCALP-EG μπορεί να ονομαστεί η γαλλική «αδελφή» του βρετανικού πυραύλου Storm Shadow, ειδικά επειδή και οι δύο πύραυλοι κρουζ δημιουργήθηκαν με βάση το ίδιο έργο και έχουν οπτική ομοιότητα.
Στην περίπτωση του γαλλικού SCALP-EG, προσθέτουμε ότι υποδεικνύεται ειδικότερα η εμβέλεια πτήσης "περίπου 250 χλμ.", καθώς και η δυνατότητα εξοπλισμού είτε με διαπεραστικό τμήμα σκυροδέματος BROACH είτε με κεφαλή συστάδας για χτύπημα αεροδρομίων και άλλων στρατιωτικών στόχων του εχθρού με μεγάλη έκταση.
Υπάρχουν αναφορές ότι, η γαλλική Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποίησε τους πυραύλους κρουζ SCALP-EG κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατά του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι το 2011 στη Λιβύη (τουλάχιστον 15 πύραυλοι χρησιμοποιήθηκαν), για χτυπήματα κατά του ISIS το 2015 και για επιδρομές εναντίον του προγράμματος χημικών του καθεστώτος Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία το 2018.
Σε αυτό το πλαίσιο, τίθεται φυσικά το ερώτημα πώς θα καταστεί δυνατή η προσαρμογή των γαλλικών πυραύλων SCALP-EG, που θα εκτοξευθούν από ουκρανικά αεροσκάφη τύπου Su-24M. Είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό οι ίδιες εποικοδομητικές λύσεις, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν κατά την προσαρμογή του ουκρανικού Su-24M στη χρήση των βρετανικών πυραύλων κρουζ Storm Shadow .
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έναν από τους αναλυτές του OSINT, πυλώνες από παροπλισμένα αεροσκάφη κρούσης Tornado χρησιμοποιούνται για την τοποθέτηση πυραύλων Storm Shadow κάτω από το ουκρανικό SU-24M.
Η συμβατότητα των παλαιών αεροηλεκτρονικών ειδών και των αισθητήρων του Su-24 και του Su-27 με τον πύραυλο, εξακολουθεί να είναι ένα αίνιγμα. Ωστόσο, έχουμε δει επιτυχημένες ενσωματώσεις στο παρελθόν, όπως ο αμερικανικός πύραυλος HARM με το MiG-29 πέρυσι.
Και αν η σύνδεση αεροσκάφους-βλήματος αποδειχτεί άπιαστη; Υπάρχει ένα σχέδιο Β, προγραμματισμός εδάφους. Αυτό το εύχρηστο χαρακτηριστικό επιτρέπει τη ρύθμιση του στόχου του πυραύλου πριν από την απογείωση. Ουσιαστικά, τα αεροπλάνα χρησιμεύουν απλώς ως φορείς, χωρίς έλεγχο της κατεύθυνσης, της τροχιάς ή της έκρηξης του πυραύλου μόλις εκτοξευθεί.
Επίσης, το μικρό μέγεθος του πυραύλου και η χαμηλή ορατότητα του ραντάρ, θα μπορούσαν να αποτελέσουν προκλήσεις για τους Ρώσους. Παρά την ικανότητα του ραντάρ Niobium να ανιχνεύει μια σειρά από αεροσκάφη και drones, ο πύραυλος SCALP μπορεί να ξεφύγει. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα γίνει αυτό στην πράξη.
Από την άλλη πλευρά, τα Su-24 και Su-27 δεν είναι χωρίς προβλήματα. Παρά τα νέα τους όπλα, εξακολουθούν να είναι ορατά στα ρωσικά ραντάρ. Αυτό, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες μεγάλης εμβέλειας του Su-35, θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στους Ουκρανούς. Επιπλέον, ένα MiG-31 οπλισμένο με πύραυλο αέρος-εδάφους που παραμονεύει στους ουρανούς, είναι μια άλλη πιθανή απειλή.
Συμπερασματικά, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία πρόκειται να λάβει ένα ισχυρό νέο όπλο που υπόσχεται ακρίβεια, χαμηλή ορατότητα ραντάρ και «ασυλία EW». Ωστόσο, θα χρειαστεί να πλοηγηθούν σε πιθανές προκλήσεις από προηγμένα ρωσικά ραντάρ και μαχητικά αεροσκάφη. Μόνο ο χρόνος θα δείξει πώς θα εξελιχθεί αυτή η ενδιαφέρουσα στρατιωτική «παρτίδα σκακιού».