Ένοπλες Συρράξεις

“Το χοντραίνουν”! Ρωσία: Όλα τα τελευταίας τεχνολογίας πλοία θα είναι οπλισμένα με αεροσκάφη και θαλάσσια drones

Δεν είναι μυστικό ότι η Ρωσία έχει μεγάλα σχέδια για να γίνει Υπερδύναμη των Drone, καθώς το 2021 ξεκίνησε τη σειρά παραγωγής των πρώτων μεγάλων οπλισμένων drones ή μη επανδρωμένων αεροσκαφών μάχης (UCAV).

Η Ρωσία έχει αποκτήσει εκτεταμένη εμπειρία στο πεδίο της μάχης, χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη Forpost (μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναζήτησης ) και μικρότερα ιθαγενή drones επιτήρησης Orlan-10.

Στην Ανατολική Ουκρανία το 2014-2015, αυτά προκάλεσαν εκατοντάδες θύματα εντοπίζοντας στόχους, για έγκαιρα χτυπήματα πυροβολικού ακριβείας και διακόπτοντας τις ουκρανικές επικοινωνίες χρησιμοποιώντας συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου Leer-3. Στη συνέχεια, στη Συρία, τα drones αποδείχθηκαν καθοριστικά για την εύρεση κινούμενων στόχων για επίθεση ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών.

Ωστόσο, ο ρωσικός στρατός είναι πρόθυμος να συντομεύσει την αλυσίδα  οπλίζοντας τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρακολούθησης, για να πραγματοποιήσουν τα δικά τους πλήγματα. Είναι πολύ σημαντικό ότι οι Ρώσοι κατασκευαστές πυρομαχικών, έχουν αναπτύξει ελαφριά όπλα ακριβείας  για χρήση από drones, ιδίως τις κατευθυνόμενες βόμβες KAB-20, KAB-50 και KAB-100 βάρους 46, 110 και 220 λιβρών αντίστοιχα που μπορούν να τοποθετήσουν δορυφόρο, λέιζερ και ηλεκτρονικά συστήματα καθοδήγησης.

Υπάρχει επίσης η βόμβα ολίσθησης UPAB-50 με φτερά που ανοίγουν και βεληνεκές 18,6 μιλίων, και ο πύραυλος Kh-50 των 110 λιβρών, παρόμοιος με τον αμερικανικό Hellfire.

Σύμφωνα με ξένο μέσο ενημέρωσης, ο Renat Mistakhov, επικεφαλής της ναυπηγικής εταιρείας «Ak Bars» , αποκάλυψε πρόσφατα μια συναρπαστική εξέλιξη στη ρωσική ναυτική τεχνολογία. Όλα τα μικρά πυραυλικά πλοία (SMS ή MRK),  πρόκειται να είναι εξοπλισμένα με αεροσκάφη και θαλάσσια drones στο μέλλον.

Τα τελευταίας τεχνολογίας MRK σύντομα θα εξοπλιστούν με drones ικανά να λειτουργούν στη θάλασσα και στον αέρα. Αν και η ανάπτυξη αυτών των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων σε πλοία μικρών πυραύλων δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί, υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι όπου θα μπορούσαν ενδεχομένως να τοποθετηθούν ναυτικά drones μετά από ορισμένες προσαρμογές. Ωστόσο, η προσγείωση drones τύπου αεροσκάφους σε MRK αποτελεί πρόκληση λόγω περιορισμένου χώρου.

Σύμφωνα με το RIA Novosti, ο Mistakhov είπε: «Στα νέα πλοία, θα τοποθετηθούν drones,  τα οποία θα μπορούν να εκτοξευθούν και να ανυψωθούν. Τα ήδη κατασκευασμένα πλοία έχουν χώρους όπου μπορούν να τοποθετηθούν θαλάσσια drones. Φυσικά, θα πρέπει να οριστικοποιηθούν, αλλά υπάρχουν».

Ο Mistakhov δήλωσε επίσης: «Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι τα θαλάσσια και εναέρια drones θα πρέπει να βρίσκονται στα πλοία του ρωσικού ναυτικού. Εάν λάβουμε οδηγίες, είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε πάνω σε αυτό το θέμα». Αυτή η δήλωση διατυπώνει ξεκάθαρα την ετοιμότητα της Ρωσίας να αγκαλιάσει και να ενσωματώσει την τεχνολογία αιχμής των drone στον ναυτικό της στόλο.

Η Ρωσία διαθέτει μια ποικιλία ναυτικών στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων τόσο των αεροπορικών όσο και των θαλάσσιων drones. Ένα από τα πιο γνωστά drones του ρωσικού ναυτικού είναι το Forpost, το οποίο είναι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποστολές αναγνώρισης και επιτήρησης.

Το ZALA 421-08M είναι ένα άλλο ρωσικό ναυτικό drone, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αναγνώριση και επιτήρηση. Αυτό το drone έχει σχεδιαστεί ειδικά για χρήση σε θαλάσσια περιβάλλοντα και μπορεί να λειτουργεί σε δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Η Ρωσία διαθέτει επίσης πολλά θαλάσσια drones, συμπεριλαμβανομένων των Marlin-350 και Marlin-350C. Αυτά τα υποβρύχια drones, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μια ποικιλία εργασιών, συμπεριλαμβανομένης της ανίχνευσης ναρκών και της υποβρύχιας επιτήρησης.

Το Katran είναι ένα άλλο θαλάσσιο drone που αναπτύχθηκε από τη Ρωσία. Αυτό το drone έχει σχεδιαστεί για χρήση σε ρηχά νερά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εργασίες όπως υποβρύχιες αποστολές έρευνας και διάσωσης. Συνολικά, η Ρωσία διαθέτει μια σειρά από ναυτικά στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ποικίλες εργασίες, όπως αναγνώριση, επιτήρηση και υποβρύχιες επιχειρήσεις.

Πώς αλληλεπιδρούν τα UUV με πλοία και υποβρύχια

Υποβρύχια μη επανδρωμένα οχήματα ή UUV, μπορούν να αλληλεπιδράσουν με πλοία και υποβρύχια με διάφορους τρόπους. Ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους είναι η χρήση αισθητήρων. Αυτά τα drones, μπορούν να εξοπλιστούν με αισθητήρες που τους επιτρέπουν να ανιχνεύουν την παρουσία πλοίων και υποβρυχίων στο νερό. Αυτές οι πληροφορίες, μπορούν στη συνέχεια να αναμεταδοθούν στον χειριστή, ο οποίος μπορεί να τις χρησιμοποιήσει για να λάβει αποφάσεις σχετικά με το πώς θα προχωρήσει.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο τα υποβρύχια θαλάσσια drones μπορούν να αλληλεπιδράσουν με πλοία και υποβρύχια είναι η χρήση καμερών. Τους επιτρέπουν να καταγράφουν εικόνες και βίντεο της γύρω περιοχής. Αυτές οι πληροφορίες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό πιθανών απειλών ή για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις κινήσεις του εχθρού.

Τα UUV μπορούν επίσης, να χρησιμοποιηθούν για την παράδοση ωφέλιμου φορτίου σε πλοία και υποβρύχια. Για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παράδοση προμηθειών ή εξοπλισμού σε ένα υποβρύχιο που είναι βυθισμένο και δεν μπορεί να βγει στην επιφάνεια. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, σε καταστάσεις όπου ένα υποβρύχιο πρέπει να παραμείνει κρυφό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τέλος, τα UUV μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επίθεση σε πλοία και υποβρύχια. Αυτά τα drones μπορούν να εξοπλιστούν με όπλα όπως τορπίλες ή νάρκες, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απενεργοποίηση ή την καταστροφή εχθρικών σκαφών. Αν και πρόκειται για μια πιο επιθετική χρήση υποβρύχιων θαλάσσιων drones, είναι μια επιλογή που είναι διαθέσιμη στις στρατιωτικές δυνάμεις εάν είναι απαραίτητο.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ