Είναι γνωστό ότι ΗΠΑ- ΝΑΤΟ επιθυμούν διακαώς την ένταξη της Σουηδίας στους κόλπους της Συμμαχίας το αργότερο μέχρι τις 11-12 Ιουλίου, που θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στην Λιθουανία, «στριμώχνοντας» ακόμη περισσότερο τον Πούτιν, μετά την πρόσφατη είσοδο της Φινλανδίας.
Η προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ απειλείται, καθώς ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, είπε πρόσφατα ότι η αποτυχία των σουηδικών αρχών να αποτρέψουν το περιστατικό της καύσης του Κορανίου έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία της Σουηδίας για πιθανή ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Από την πλευρά του ο Ερντογάν, προβάλλει σφοδρές ενστάσεις για την είσοδο της Σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ, επικαλούμενος τάχα υπόθαλψη στελεχών της τρομοκρατικής οργάνωσης του PKK και της FETO.
Επίσης, ο Τούρκος Πρόεδρος επιθυμεί διακαώς οι ΗΠΑ να του πουλήσουν 40 F-16 BLOCK-70 και 79 κίτ εκσυγχρονισμού, για να ενισχύσει την πολεμική αεροπορία της χώρας του.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Σουηδία εγκατέλειψε τη μακροχρόνια στρατιωτική πολιτική δέσμευσής της και έβαλε στόχο την επίσημη επικύρωση στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11–12 Ιουλίου. Ωστόσο, η Τουρκία και η Ουγγαρία έχουν μέχρι στιγμής αποτρέψει την επικύρωση, παρά την ισχυρή υποστήριξη από άλλα μέλη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας δήλωσε στις 4 Ιουλίου ότι, μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του, σχετικά με την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ότι εάν αλλάξει η θέση της Τουρκίας, η Ουγγαρία δεν θα αναβάλει τη διαδικασία . Η Τουρκία, ωστόσο, συνεχίζει να είναι απρόθυμη λόγω των επιφυλάξεων της.
Η Σουηδία έρχεται με μια τεράστια στρατιωτική δύναμη
Παρά το άψογο ιστορικό της στρατιωτικής ουδετερότητας, η Σουηδία είναι μια στρατιωτική δύναμη. Από τότε που η Σουηδία υπέβαλε την αίτησή της για ένταξη στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, οι ειδικοί τονίζουν ότι η χώρα είναι «οπλισμένη και έτοιμη να πολεμήσει», κάθε χώρα που απειλεί την ασφάλειά της.
Η Σουηδία είναι ένας μεγάλος κατασκευαστής όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, παρόλο που είναι αδέσμευτη και δεν έχει πολεμήσει ποτέ στην 150χρονη ιστορία της. Σημειωτέον ότι, κάποια στιγμή, η χώρα ήταν μια τόσο τεράστια στρατιωτική αυτοκρατορία, που τόλμησε να εισβάλει στη Ρωσία για να επεκτείνει την επιρροή της.
Η Σουηδική Πολεμική Αεροπορία, είναι από τις ισχυρότερες στον κόσμο. Η υπηρεσία φέρεται να έχει περίπου 94 παραλλαγές Gripen C/D που αναπτύχθηκαν από τη SAAB σε υπηρεσία σήμερα, τις οποίες προσπαθεί να αντικαταστήσει με τις νεότερες εκδόσεις. Πρόκειται για ελικόπτερα, αεροσκάφη ειδικής αποστολής και αεροσκάφη τάνκερ.
Η Σουηδική Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποιεί το Saab JAS 39 Gripen, ένα μονοκινητήριο μαχητικό αεροπλάνο πολλαπλών ρόλων που «διαφημίζεται» ως το καλύτερο για την Ουκρανία, λόγω της ικανότητάς του να διεξάγει διάσπαρτες επιχειρήσεις. Είναι ένα από τα πιο γνωστά και σε λογικές τιμές μη stealth αεροσκάφος στον κόσμο.
Εκτός από τα μαχητικά αεροσκάφη που σίγουρα θα ενισχύσουν σημαντικά τη συλλογική αεροπορική δύναμη του ΝΑΤΟ ενάντια σε έναν τρομερό εχθρό στην Ευρώπη, ο Σουηδικός Στρατός θεωρείται επίσης, μια σύγχρονη μαχητική δύναμη. Διαθέτει πάνω από 121 άρματα μάχης, 14.088 οχήματα μάχης και 48 αυτοκινούμενα οχήματα πυροβολικού.
Αν και τα στοιχεία για την πολεμική ετοιμότητα μπορεί να διαφέρουν από τους πραγματικούς αριθμούς, θα ήταν ωστόσο μια τεράστια προσθήκη στη δύναμη του ΝΑΤΟ.
Το σουηδικό Πολεμικό Ναυτικό, παρόλο που δεν είναι πολύ τεράστιο από πλευράς αριθμού, έχει τη βασική ικανότητα να διαθέτει σύγχρονα υποβρύχια, συμπεριλαμβανομένων των υποβρυχίων κλάσης Gotland που κινούνται με καύσιμο ντίζελ, τα πρώτα στον κόσμο που διαθέτουν κινητήρα Stirling (ανεξάρτητος από τον αέρα πρόωση AIP), σύστημα, το οποίο προηγουμένως ήταν διαθέσιμο μόνο σε πυρηνικά υποβρύχια.
Εκτός από το Gotland, το υποβρύχιο κλάσης Blekinge είναι η επόμενη γενιά υποβρυχίων υπό κατασκευή. Εκτός από τα υποβρύχια, το σουηδικό ναυτικό διαθέτει επτά κορβέτες και 298 περιπολικά πλοία, σύμφωνα με την Global Firepower Review.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη τα RBS 70 MANPADS, τα οχήματα μάχης πεζικού CV90 (γνωστά και ως Stridsfordon 90 στη Σουηδία), τα άρματα μάχης Leopard 2 (γνωστά και ως Stridsvagn 122 στη Σουηδία) και τα αυτοπροωθούμενα Howitzer 155 mm Archer. Η Ουκρανία έχει αναπτύξει όλα αυτά τα συστήματα με σημαντική μαχητική επιτυχία, αποδεικνύοντας περαιτέρω την ικανότητα των σουηδικών όπλων.
Στρατιωτική Βιομηχανία της Σουηδίας
Υπόψιν ότι, η χώρα διαθέτει ισχυρές αμυντικές εταιρείες συμπεριλαμβανομένων των Saab, BAE Systems και της θυγατρικής της, Bofors. Η Saab είναι μια σουηδική αεροδιαστημική εταιρεία που κατασκευάζει τα μαχητικά αεροσκάφη Gripen, ένα από τα καλύτερα μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς στον κόσμο σήμερα.
Από την άλλη πλευρά, η σουηδική εταιρεία BAE Systems Hägglunds είναι ειδικός στη δημιουργία και τη βελτίωση συστημάτων οχημάτων, τόσο για στρατιωτική όσο και για εμπορική χρήση. Αυτά περιλαμβάνουν τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, τεθωρακισμένα οχήματα μηχανικού και οχήματα μάχης.
Το τμήμα της εταιρείας Όπλων Συστημάτων της διεθνούς αμυντικής εταιρείας BAE Systems Land & Armaments, περιλαμβάνει την BAE Systems Bofors. Δημιουργεί, παράγει, πουλά και υποστηρίζει διάφορα οπλικά συστήματα, όπως συστήματα αεράμυνας, συστήματα πυροβολικού, πυργίσκους οχημάτων μάχης, οπλικά συστήματα και όπλα για το ναυτικό.
Η Σουηδία επεκτείνει τη στρατιωτική ισχύ
Από τη στιγμή που η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014, η σουηδική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει τον στρατό της και έχει επαναδιοργανώσει τα σχέδιά της για την άμυνά της.
Ο αμυντικός προϋπολογισμός αυξάνεται ετησίως από το 2015 και θα αυξηθεί κατά 95% έως το 2025. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει πλέον υποσχεθεί ότι, θα τηρήσει την απαίτηση του ΝΑΤΟ τα μέλη του να συμμετέχουν με τουλάχιστον το 2% των ΑΕΠ στην άμυνα.
Η Σουηδία αυξάνει επίσης, τον εν ενεργεία στρατό της από περίπου 55.000 σε 90.000. Μια νέα μηχανοποιημένη ταξιαρχία, αεράμυνες Patriot, νέα γρήγορα περιπολικά σκάφη, αναβαθμισμένα άρματα μάχης, επιθετικές δυνατότητες ναρκοθέτησης, νέα δομή διοίκησης σε επίπεδο τμήματος και ενισχυμένες άμυνες για το στρατηγικά σημαντικό νησί Γκότλαντ της Βαλτικής Θάλασσας, είναι μερικά μόνο παραδείγματα των νέων δυνατότητες της.
Το 2019 άνοιξε ξανά η τεράστια υπόγεια ναυτική εγκατάσταση Muskö της Σουηδίας, που βρίσκεται νότια της Στοκχόλμης. Η εγκατάσταση σχεδιάστηκε σε μια βραχονησίδα τη δεκαετία του 1960, για να δώσει στα σουηδικά πλοία υπόγειες αποβάθρες όπου θα μπορούσαν να επισκευαστούν και να βελτιωθούν χωρίς να δεχτούν επίθεση από αέρος.
Εάν η Σουηδία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αυτές οι εγκαταστάσεις θα παρέχουν ένα τεράστιο στρατηγικό πλεονέκτημα στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, έναντι της Ρωσίας.
Με λίγα λόγια, ο στρατός της Σουηδίας επιστρατεύει προσωπικό, δημιουργεί εγκαταστάσεις και αποκτά σύγχρονο εξοπλισμό μετά από χρόνια λιτότητας, καθώς οι σχέσεις της περιοχής με τη Ρωσία επιδεινώνονται ενόψει της εισβολής στην Ουκρανία.
Η Σουηδία αναμένει να ολοκληρώσει την αίτησή της για ένταξη ως το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ σε μια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία τον Ιούλιο, αφού η γειτονική Φινλανδία προσχώρησε στη συμμαχία τον Απρίλιο. Με τη σημαντική στρατιωτική της ισχύ, αναμένεται να δώσει τεράστια ώθηση στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, ειδικά στην προστασία των κρατών της Βαλτικής.
Ωστόσο, το «μπαλάκι» της ένταξης της Σουηδίας εξακολουθεί να…. «παίζει στο γήπεδο» της Τουρκίας.