Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις ανέκαθεν αποτελούσαν πεδία εφαρμογής τακτικής και δοκιμής οπλικών συστημάτων-μέσων και πυρομαχικών.
Τα τελευτά χρόνια αρχίζει να μπαίνει στην καθημερινότητά μας η τεχνητή νοημοσύνη, γεγονός που συνεπάγεται την ένταξη αυτής και στα πεδία των μαχών, τόσο υπό την μορφή αυτόνομων οπλικών συστημάτων και μέσων, όσο και στην διαδικασία λήψεως αποφάσεων.
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία να αποτελεί ένα ευρύ πεδίο εφαρμογής δοκιμών τεχνητής νοημοσύνης, πρωτίστως από τις ΗΠΑ αλλά και τη Ρωσία
Κινεζικοί ισχυρισμοί για εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης από τις ΗΠΑ στον πόλεμο της Ουκρανίας
"Η Κίνα έχει διατυπώσει ισχυρισμούς ότι αμερικανικές στρατιωτικές και τεχνολογικές εταιρείες αποκομίζουν οικονομικά κέρδη από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας εκμεταλλευόμενες αυτήν, ως πεδίο εφαρμογής δοκιμών για πόλεμο που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη "AI", αναφέρει σε σχετικό άρθρο του Διεθνές ΜΜΕ κυριότερα σημεία του οποίου κατά την εκτίμησή μας είναι τα ακόλουθα:
"Στις 6 Ιουλίου, η Global Times (GT), ένα κρατικό μέσο ενημέρωσης στην Κίνα, δημοσίευσε μια έκθεση που αναφέρει ότι ο αμερικανικός στρατός και ορισμένες δυτικές εταιρείες τεχνολογίας βλέπουν τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας ως ευκαιρία για μια «συντόμευση προς το κέρδος» και ως κατάλληλο περιβάλλον δοκιμών για τις νέες τεχνολογίες και προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης.
Επικαλούμενο μια πρόσφατη δημοσίευση του Bloomberg, η αναφορά των κινεζικών μέσων ενημέρωσης ρίχνει φως στην οικονομική τροχιά του Blake Resnick, ενός 23χρονου Αμερικανού επιχειρηματία.
Το άρθρο περιγράφει πώς ο Resnick απέκτησε μια περιουσία που ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια δολάρια μέσω ενός συνδυασμού δωρεών και πώλησης των drones του στην Ουκρανία.
Επιπλέον, η έκθεση έχει επισημάνει αρκετές περιπτώσεις εμπλοκής αμερικανικών εταιρειών στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, καταδεικνύοντας την προθυμία τους να υποστηρίξουν την Ουκρανία με συστήματα ενισχυμένα με τεχνητή νοημοσύνη.
Οι δυτικές εταιρείες, ιδιαίτερα εκείνες που ειδικεύονται στη γεωχωρική νοημοσύνη, έχουν παίξει έναν «άνευ προηγουμένου» ρόλο στη μετατροπή των δορυφορικών εικόνων σε πολύτιμα πλεονεκτήματα πληροφοριών και επιτήρησης, με τις αμερικανικές εταιρείες να πρωτοστατούν.
Για παράδειγμα, η Palantir Technologies, η Planet Labs, η BlackSky Technology και η Maxar Technologies έχουν παράσχει συστήματα βασισμένα σε AI για την ανάλυση των τάσεων των συγκρούσεων και την παραγωγή δορυφορικών εικόνων.
Η Palantir Technologies παρείχε κυρίως τεχνολογίες στόχευσης στις ουκρανικές δυνάμεις, βοηθώντας στην αποτελεσματικότητα των όπλων τους.
Αυτή η εμπλοκή φέρεται να έχει αποδειχθεί εξαιρετικά κερδοφόρα για την εταιρεία, με τις μετοχές της να σημειώνουν σημαντικά άλματα μετά την επίσκεψη του CEO Alex Karp στον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy και την ανακοίνωση μιας συνεργασίας μεταξύ της Palantir και της ουκρανικής κυβέρνησης.
Οι κατηγορίες του GT εναντίον δυτικών στρατευμάτων και εταιρειών είναι αναμενόμενες, δεδομένης της φήμης του μέσου ενημέρωσης ότι προπαγανδίζει τις βλέψεις-στόχους του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
Ωστόσο, είναι προφανές ότι η κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα της Ουκρανίας έχει γίνει ένα ιδανικό πεδίο δοκιμών για την αξιολόγηση νέων τεχνολογιών και οπλικών συστημάτων.
Η συμμετοχή των κατασκευαστών στην ανάπτυξη αυτών των συστημάτων τους επιτρέπει να λαμβάνουν πολύτιμη ανατροφοδότηση απευθείας από τους στρατιώτες στο έδαφος.
Αυτός ο βρόχος ανατροφοδότησης συμβάλλει στην επαναλαμβανόμενη βελτίωση αυτών των συστημάτων, διασφαλίζοντας ότι βελτιώνονται συνεχώς με βάση τις εμπειρίες μάχης του πραγματικού κόσμου.
Απειλή για την ασφάλεια της Ουκρανίας;
Η συνεχιζόμενη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας έχει γίνει μάρτυρας της ανάπτυξης διαφόρων τεχνολογικών όπλων και συστημάτων υποστήριξης τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένων drones, USV, UGV, συστημάτων επικοινωνίας και γεωχωρικών πληροφοριών.
Κινέζοι ειδικοί ισχυρίζονται ότι αναπτύσσοντας μια ευρεία γκάμα συστημάτων εξοπλισμένων με τεχνητή νοημοσύνη, οι δυτικές χώρες βελτιώνουν ενεργά τις τεχνολογίες τους με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης ή ενισχυμένες με τεχνητή νοημοσύνη.
Ο Wang Qiang, ένας κινέζος στρατιωτικός παρατηρητής που μίλησε στο GT, υποστήριξε ότι με το πρόσχημα της «υποστηρίξεως της Ουκρανίας», αυτές οι δυτικές οντότητες μπορεί να εξάγουν πληροφορίες από κρίσιμους τομείς όπως η εθνική άμυνα και τα δίκτυα πληροφοριών.
Ο Wang προειδοποίησε ότι τέτοιες δραστηριότητες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαρροή και διείσδυση ευαίσθητων δεδομένων, θέτοντας σημαντική απειλή για την ασφάλεια της χώρας.
Σύμφωνα με τον Κινέζο εμπειρογνώμονα, η χρήση της Ουκρανίας ως πεδίου δοκιμών προσφέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα ευρύ φάσμα ευκαιριών, που κυμαίνονται από τον εντοπισμό στόχων και την τοποθεσία για επιθέσεις πρώτης γραμμής έως την εκτενή ανάλυση του λαϊκού συναισθήματος για την ενίσχυση της κινητοποίησης της γνώμης.
Υποστήριξε περαιτέρω ότι οι ΗΠΑ μπορεί ακόμη να χρησιμοποιήσουν την Ουκρανία για να διαμελίσουν την Ευρώπη.
«Οι ΗΠΑ ζήτησαν την κατασκευή τέτοιων λεγόμενων κοινών εγκαταστάσεων δικτύων υποδομής πληροφοριών και στη συνέχεια ενισχύθηκαν με προηγμένες τεχνολογίες, ειδικά τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και δεδομένα, ενισχύοντας τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ στον πόλεμο πληροφοριών, αλλά και την ικανότητα των ΗΠΑ να ελέγχουν το ΝΑΤΟ, ωςπηγή πληροφοριών», πρόσθεσε.
Η έκθεση αναφέρεται επίσης σε ένα άρθρο που συνυπογράφει ο απόστρατος Στρατηγός των ΗΠΑ Ρόμπιν Φόντες, ο οποίος κατείχε τη θέση του Υποδιοικητή επιχειρήσεων στη Διοίκηση Κυβερνοχώρου του Στρατού.
Το άρθρο υποδηλώνει ότι η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας χρησιμεύει ως σημαντική πρόοδος προς ένα δικτυωμένο πεδίο μάχης και μελλοντικό πόλεμο με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη.
Η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στο Δίκτυο Διοικητικής Μέριμνας
Προηγουμένως, οι EurAsian Times περιέγραψαν επίσης τη δυνητική σημασία της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα των logistics.
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να αναλύει μοτίβα συντήρησης, να προτείνει στρατηγικές προληπτικής συντήρησης, να βελτιστοποιεί τις αλυσίδες εφοδιασμού μάχης και να προσφέρει υλικοτεχνική καθοδήγηση σε πραγματικό χρόνο.
Προς το παρόν, το μέρος που εκμεταλλεύεται την αρχική ευκαιρία να αναπτύξει την τεχνητή νοημοσύνη θα επωφεληθεί από μια τεράστια και σχετικά ανεξερεύνητη αγορά. Η δυνατότητα αξιοποίησης αυτών των ευκαιριών παρακινεί διάφορες ιδιωτικές εταιρείες και χώρες να επιδιώξουν και να επωφεληθούν από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.
Ωστόσο, υπάρχουν εύλογες ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές αρνητικές συνέπειες της άναρχης χρήσης αυτής της τεχνολογίας στην Ουκρανία.
Η ηθική διάσταση και οι κίνδυνοι
«Η ανεξέλεγκτη και δυνητικά βιαστική ανάπτυξη στρατιωτικών εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης θα συνεχίσει να υπονομεύει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τους κανόνες σχετικά με την προστασία των πολιτών», σύμφωνα με το Scientific American, ένα επιστημονικό περιοδικό με έδρα τις ΗΠΑ.
Ο βαθμός στον οποίο οι ΗΠΑ και οι συμμαχικές τους χώρες επωφελούνται από την ανάπτυξη συστημάτων εξοπλισμένων με τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μην είναι απολύτως σαφής. Ωστόσο, θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν πολύτιμες πληροφορίες για να βελτιώσουν τις μελλοντικές στρατηγικές και τα όπλα τους.
Αξιοποιώντας τις εμπειρίες και τις γνώσεις που αποκτήθηκαν από τη σύγκρουση, αυτές οι χώρες στοχεύουν να ενισχύσουν τη θέση τους και να βελτιώσουν την ετοιμότητά τους για πιθανές μελλοντικές συγκρούσεις."