Μπορέλ
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Χοντραίνει η κόντρα με την Ρωσία - Στόχος η ΕΕ να εκπαιδεύσει 30.000 Ουκρανούς στρατιώτες

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA) και Ύπατος Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέφ Μπορέλ, αναλύει πόσο μακριά έχει προχωρήσει η ΕΕ από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αφού ο EDA καλωσόρισε τη Δανία και επισημοποίησε τους δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Μπορέλ χαιρετίζει τις αμυντικές συνεργασίες της ΕΕ και προτρέπει για μεγαλύτερη συμπληρωματικότητα για την ανάπτυξη συνεκτικών και διαλειτουργικών αμυντικών δυνατοτήτων.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Μπορέλ επισημαίνει στην έκθεσή του τα εξής: «Το ευρωπαϊκό τοπίο ασφάλειας και άμυνας υφίσταται μια τεκτονική αλλαγή. Η βάναυση και απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας έχει καταστρέψει μεγάλα τμήματα της Ουκρανίας, σκοτώνοντας πολλούς αθώους πολίτες και βαθαίνει την οικονομική ανασφάλεια σε όλο τον κόσμο.

Ήταν μια κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, η οποία υπονομεύει τις αρχές μιας διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες. Αντί να διχάσει εμάς τους Ευρωπαίους, η επιθετικότητα της Ρωσίας μας ένωσε περισσότερο από ποτέ, πυροδοτώντας μια σημαντική ανανέωση προς μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και συνεργασία για την ασφάλεια και την άμυνα.

Η απάντησή μας στην εισβολή ήταν γρήγορη και άνευ προηγουμένου, σπάζοντας πολλά ταμπού στην πορεία. Από την έναρξη του πολέμου, έχουμε παράσχει τεράστια ποσά πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία για να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα, ενώ χτυπάμε την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτήσει τον επιθετικό της πόλεμο μέσω 11 περιεκτικών πακέτων κυρώσεων.

Όσον αφορά το ζωτικό ζήτημα της υποστήριξης πυρομαχικών, 26 κράτη έχουν υπογράψει τη συμφωνία έργου της EDA για τη συλλογική προμήθεια πυρομαχικών για την υποστήριξη της Ουκρανίας και για την αναπλήρωση των αποθεμάτων.

Το έργο ανοίγει τον δρόμο για τα κράτη μέλη μας και τη Νορβηγία να προχωρήσουν σε δύο μονοπάτια: μια διετή, γρήγορη διαδικασία για βλήματα πυροβολικού διαμετρήματος 155 mm για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις και ένα επταετές έργο για την απόκτηση πολλαπλών τύπων πυρομαχικών. Παράλληλα, εγκρίναμε επιπλέον 1 δισεκατομμύριο ευρώ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης (EPF) για τη χρηματοδότηση της κοινής προμήθειας βλημάτων πυροβολικού 155 mm και πυραύλων για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Μαζί με την προηγούμενη απόφαση για ταχεία παράδοση πυρομαχικών από τα υπάρχοντα αποθέματα, δεσμεύουμε 2 δισεκατομμύρια ευρώ για τον σκοπό αυτό, ανεβάζοντας τη συνολική στρατιωτική υποστήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία μέσω του EPF στα 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό έχει δώσει κίνητρα για παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού για περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εκπαιδεύουμε επίσης Ουκρανούς στρατιώτες στην αποστολή Στρατιωτικής Βοήθειας της ΕΕ στην Ουκρανία (EUMAM). Τον Απρίλιο, πετύχαμε τον πρώτο μας στόχο να εκπαιδεύσουμε 15.000 στρατιώτες, βοηθώντας στην υπεράσπιση της Ουκρανίας και των πολιτών της. Ο νέος στόχος είναι να εκπαιδεύσει 30.000 στρατιώτες, διπλάσιο, μέχρι το τέλος του έτους. Με τον τρέχοντα ρυθμό, αναμένουμε να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο νωρίτερα.

Στο ευρύτερο ευρωπαϊκό αμυντικό τοπίο, η Φινλανδία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ, δίνοντας τέλος σε χρόνια ουδετερότητας. Η Σουηδία πρόκειται να ακολουθήσει. Και είμαι στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσω τη Δανία στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, στον EDA και στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO)».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...
Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...