Στις 4 Ιουλίου του φετινού έτους, οι Ρώσοι βομβάρδισαν την πόλη Περβομαΐσκι στην περιοχή του Χαρκόβου, με αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών Ουκρανών. Για αυτό το πλήγμα, ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε τον πύραυλο κρουζ R-500 του συστήματος Iskander-K, ανέφερε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, Γιούρι Ιγκνάτ.
Κανονικά τα συστήματα Iskander εκτοξεύουν βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς, ωστόσο έχουν την δυνατότητα να εκτοξεύουν και τους πυραύλους κρουζ μεσαίου βεληνεκούς 9M728 (γνωστοί ως R-500). Σε αυτήν την περίπτωση, το σύστημα αποκαλείται Iskander-K.
Οι πύραυλοι R-500 είναι πολύ σπάνιοι στην Ρωσία. Ουκρανικές πηγές μιλούν για παραγωγή μόλις 1 με 2 μονάδων ανά μήνα. Όσον αφορά τους βαλλιστικούς πυραύλους του κανονικού συστήματος Iskander, το Κίεβο αναφέρει παραγωγή περίπου 5 πυραύλων ανά μήνα. Ωστόσο είναι η δεύτερη φορά από τις αρχές Ιουλίου που οι Ρώσοι χρησιμοποιήσαν τους πυραύλους κρουζ του Iskander για επίθεση στην ανατολική Ουκρανία.
Αυξανόμενες Επιθέσεις με Iskander
Το προηγούμενο συμβάν έλαβε χώρα στις 3 Ιουλίου του 2023, όταν ο ρωσικός στρατός κατεύθυνε έναν πύραυλο Iskander-K στον ιδιωτικό τομέα της πόλης Ποκρόβσκ της περιοχής του Ντονιέτσκ. Ως αποτέλεσμα του πλήγματος, τουλάχιστον ένας άνθρωπος πέθανε και 8 κτήρια δέχθηκαν ζημιές, είχαν αναφέρει τότε οι τοπικές υπηρεσίες.
Την ίδια μέρα, οι Ρώσοι εκτόξευσαν τον πύραυλο κατά ραντάρ Kh-31P έναντι του ουκρανικού Κραματόρσκ, ωστόσο σε αυτήν την επίθεση κανείς δεν τραυματίστηκε, δήλωσε η ουκρανική αστυνομία. Το παραπάνω παράδειγμα αποκαλύπτει πώς οι Ρώσοι προσπαθούν να καταστείλουν την ουκρανική αεράμυνα για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις με τους πυραύλους R-500. Αν και ο Iskander-K είναι ένας υποηχητικός πύραυλος κρουζ που μπορεί να πετάξει σε πολύ χαμηλά υψόμετρα, παραμένει ευάλωτος σε αντιαεροπορικά συστήματα όλων των τύπων, κατ' επέκταση και των ουκρανικών.
Σε πρόσφατους βομβαρδισμούς στην ανατολική Ουκρανία, οι Ρώσοι χρησιμοποιήσαν επίσης βαλλιστικούς πυραύλους από το κανονικό σύστημα Iskander. Σύμφωνα με δεδομένα της ουκρανικής αστυνομίας στην περιοχή του Ντονιέτσκ, ένας τέτοιος πύραυλος χρησιμοποιήθηκε από τον ρωσικό στρατό σε επίθεση έναντι του χωριού Σερχίιβκα στις 30 Ιουνίου.
Όσο για την πολυσυζητημένη επίθεση στο εστιατόριο του Κραματόρσκ στις 27 Ιουνίου, ο στρατός της Μόσχας λέγεται πως εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους του πυραυλικού συστήματος Iskander. Το αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν τουλάχιστον 11 νεκροί και 60 τραυματίες, μεταξύ τους ίσως και Αμερικανοί μισθοφόροι.
Βάση των παραπάνω δεδομένων, μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε πως οι Ρώσοι έχουν εντατικοποιήσει την χρήση των βαλλιστικών πυραύλων Iskander για επιθέσεις κυρίως στην ανατολική Ουκρανία.
Πόσο μεγάλο είναι άραγε το ρωσικό απόθεμα αυτών των όπλων; Θα ταλαιπωρούν για πολύ ακόμη τους Ουκρανούς; Αυτές είναι δύο απαντήσεις που ανησυχούν ιδιαίτερα πολύ το Κίεβο, ωστόσο δεν βλέπουν κανένα φως στο τούνελ.