Μια ικανότητα κρούσης μεγάλης εμβέλειας, επιτρέπει στην Ουκρανία να εξαλείψει οποιονδήποτε στόχο υψηλής αξίας εντός της Ρωσίας, αλλά οι ΗΠΑ δεν επιθυμούσαν να παράσχουν ATACMS στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο πύραυλος Strom Shadow κάλυψε αυτό το κενό για τους Ουκρανούς.
Αρκετά μέρη εντός της Ρωσίας και ακόμη και της Λευκορωσίας, μπορούν να γίνουν στόχοι με τους πυραύλους Storm Shadow. Ο πύραυλος χρησιμοποιεί συστήματα δορυφορικής πλοήγησης και χαρτογράφηση εδάφους, οδηγώντας έτσι ημιαυτόνομα στην περιοχή στόχο σε μια διαδρομή χαμηλής πτήσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στην EA Daily, η κατάρριψη ενός βρετανικού πυραύλου κρουζ Storm Shadow στις 4 Ιουλίου, παρείχε στον ρωσικό στρατό μια άφθονη πηγή πληροφοριών μέσω ανάλυσης του σχεδιασμού και των ελέγχων του.
Μια ανάλυση των χαρακτηριστικών σχεδίασης και της κεραίας GPS κατά της εμπλοκής σε μια συγκεκριμένη γωνία , που διεξήχθη από ειδικούς του Κεντρικού Ινστιτούτου Έρευνας Στρατιωτικής Αεροδιαστημικής Άμυνας (TsNII VVKO) η Ρωσία, κατέστησε δυνατή την παρεμβολή τους από εγχώρια ηλεκτρονικά συστήματα αντιμέτρων.
Ως απάντηση σε αυτή την απειλή, θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν εξειδικευμένες μονάδες λέιζερ για οπτοηλεκτρονικά αντίμετρα, ικανά να ακινητοποιήσουν τους φωτοανιχνευτές των υπέρυθρων των πυραύλων.
«Αυτό μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας επίγειες εκδόσεις αερομεταφερόμενων οπτοηλεκτρονικών συστημάτων αντιμέτρων, όπως το 101KS-O, εγκατεστημένο στα πολυλειτουργικά μαχητικά Su-57, ή παρόμοιες μονάδες που χρησιμοποιούνται στα αερομεταφερόμενα αμυντικά συστήματα L-370 Vitebsk», αναφέρει ρωσικό μέσο ενημέρωσης.
Η απόκτηση πολύτιμων πληροφοριών για τον βρετανικό πύραυλο, μπορεί κάλλιστα να καταστήσει δυνατή την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών μεθόδων αντιμετώπισής τους, ενώ οι ειδικοί δεν αποκλείουν ότι η Ρωσία, βασισμένη σε ξένες τεχνολογίες, μπορεί επίσης να δημιουργήσει τους δικούς της τακτικούς πυραύλους αυτού του τύπου.
Νέα τροποποίηση των κατευθυνόμενων με ακρίβεια πυρομαχικών Krasnopol-M2
Μονάδες πυροβολικού του ρωσικού στρατού στη ζώνη NVO, έλαβαν ένα νέο βλήμα υψηλής ακρίβειας "Krasnopol-M2" με αυξημένο εύρος καταστροφής.
Αρχικά, το κατευθυνόμενο οπλικό σύστημα Krasnopol-M2 για το πυροβολικό, αναπτύχθηκε σε διαμέτρημα 155 mm για εξαγωγή και προμηθεύτηκε τους στρατούς της Ινδίας και της Κίνας.
Στη συνέχεια, αποφασίστηκε να επανασχεδιαστεί με το «σοβιετικό» διαμέτρημα 152 mm, κάτω από τα ήδη εν λειτουργία και πολλά υποσχόμενα αυτοκινούμενα όπλα. Το βλήμα έχει μεγαλύτερη εμβέλεια βολής (26 km έναντι 20 km για τη βασική έκδοση), αυξημένη ισχύ, ακρίβεια πλήγματος μικρών στόχων (0,9 έναντι 0,7), καθώς και δυνατότητα χρήσης οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, με δυνατό άνεμο και συννεφιά.
Επιπλέον, τα πυρομαχικά έλαβαν μια νέα ημιενεργή κεφαλή, αυτοματοποιημένη εισαγωγή του προγράμματος πτήσης, ανεξάρτητα πηδάλια και δυνατότητα πλήγματος στόχων σε ύψη και σε εσοχές.
Τα διορθωτικά πυρομαχικά υψηλής ακρίβειας Krasnopol, έχουν χρησιμοποιηθεί στη ζώνη NMD από την αρχή του πολέμου. Βασικά, τα αυτοκινούμενα όπλα λειτουργούν σε συνδυασμό με drones , τα οποία κατευθύνουν βλήματα στον στόχο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι οβίδες Krasnopol δεν αποτελούν ολόκληρο το οπλοστάσιο του Ρωσικού πυροβολικού, χρησιμοποιούνται επίσης συμβατικά βλήματα 152 mm. Πρώτον, οι κατευθυνόμενοι πύραυλοι είναι αρκετά ακριβοί και, δεύτερον, η χρήση τους εξαρτάται από τη φύση των αποστολών μάχης που εκτελούνται από τους πυροβολητές. Αντίστοιχα, η απόφαση να χρησιμοποιηθεί το ένα ή το άλλο λαμβάνεται από τον διοικητή, ( ανάλογα με την κατάσταση).