Ένοπλες Συρράξεις

“Gotors”: Το γαλλικό ναυτικό θα έχει σμήνη υποβρύχιων drones φορτωμένα με εκρηκτικά

Η ναυτική χρήση μη επανδρωμένων και αυτόνομων στρατιωτικών συστημάτων, θεωρείται γνήσιο στρατηγικό πλεονέκτημα και αναζητείται όλο και περισσότερο από τα ναυτικά για τις αποστολές πληροφοριών, επιτήρησης και ελέγχου του βυθού.

Τον τελευταίο καιρό, λόγω της εντατικής χρήσης τους κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία και των έργων LARINAE και COLIBRI, που δρομολογήθηκαν από την Defense Innovation Agency (AID), έχει γίνει πολύς λόγος για εναέρια drones "kamikaze", που ονομάζονται ακόμη και prowling (ή τηλεχειριζόμενα) πυρομαχικά.

Στις θάλασσες, σε αυτή την κατηγορία οπλισμών μπορούν να τοποθετηθούν τηλεκατευθυνόμενα (ή αυτόνομα) σκάφη φορτωμένα με εκρηκτικά. Ωστόσο, αυτά έχουν δείξει τα όριά τους: είναι πιθανό να εξουδετερωθούν γρήγορα όταν πλησιάζουν ένα πλοίο στόχο επειδή δεν είναι πολύ διακριτικά.

Όμως, από τη  γαλλική εταιρεία Arkeocean, αναπτύχθηκε το σύστημα Gotors  το οποίο καθιστά δυνατή την εξέλιξη ενός σμήνος έως και 200 ​​υποβρύχιων drones (ή AUV για Αυτόνομα Υποβρύχια Οχήματα / Ρομπότ αυτόνομα υποβρύχια), βασιζόμενο στην τεχνολογία ακουστικής καθοδήγησης.

Αυτό καθιστά δυνατό τον συντονισμό των κινήσεων ενός «πακέτου» αυτόνομων υποβρύχιων ρομπότ, χάρη σε μια μονάδα που ονομάζεται SEAKER. Και αυτό ανοίγει νέες προοπτικές.

Έτσι, μία από τις πιθανές εφαρμογές θα συνίστατο στη χρήση μεγάλου αριθμού υποβρυχίων drones χαμηλού κόστους, το καθένα εξοπλισμένο με ακουστικό δέκτη, προκειμένου να κατασκευαστεί μια "μεγάλη συνθετική κεραία για διακριτική ακρόαση" για αποστολές μάχης ανθυποβρυχιακού πολέμου ή προστασία θαλάσσιων προσεγγίσεων.

Η  Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (DGA), ξεκίνησε επίσης το έργο PROTEUS, προκειμένου να αναπτύξει μια επιφανειακή κεραία σόναρ μήκους 500 μέτρων και ύψους 100 μέτρων.

Αλλά η τεχνολογία της εταιρείας Arkeocean, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πιο «επιθετικές» ενέργειες. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Γαλλικό Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων, το έργο που υλοποιεί η Arkeocean συνίσταται στην ανάπτυξη ενός «συστήματος από σμήνη υποβρύχιων drones» για «εξουδετέρωση πολεμικού πλοίου». Και να διευκρινιστεί ότι καλείται «να αναπτυχθεί από πλοίο επιφανείας».

Ήδη μια τορπίλη απαιτεί μια σειρά αντιμέτρων για τη διατήρηση της ακεραιότητας ενός πλοίου, τα υποβρύχια πυρομαχικά που εξελίσσονται σε ένα σμήνος μπορούν μόνο να περιπλέξουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση με ένα φαινόμενο κορεσμού.

Σύμφωνα με την Tamara Brizard, τη διαχειρίστρια της Arkeoceans, αυτό το έργο απέκτησε την ονομασία Perseus μετά από μια προσπάθεια να εξαπολύσει μια «επίθεση κορεσμού» εναντίον μιας φρεγάτας κατά τη διάρκεια της άσκησης HEMEX Orion 2023.

Επιπλέον,  αναπτύχθηκε ένα σύστημα πλοήγησης  το οποίο προορίζεται για τα σκάφη ECUME των θαλάσσιων καταδρομέων,  καθώς θα καταστήσει δυνατό να γίνει χωρίς δορυφορικό γεωεντοπισμό (GPS).

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...