Ένοπλες Συρράξεις

Ο Ρωσικός ηλεκτρονικός πόλεμος “σπέρνει τον “όλεθρο”: Τι είδους σκάφη χρειάζεται η Ρωσία για στρατιωτικές επιχειρήσεις στον Δνείπερο

Όλοι γνωρίζουμε  ότι νικητής σε μια πολεμική αναμέτρηση, είναι εκείνος ο οποίος ο οποίος θα κατορθώσει να επιβληθεί στον εχθρό στο πεδίο της μάχης.

Για να φθάσει σε αυτό το σημείο μάλιστα ο νικητής, θα πρέπει να κάνει όσο το δυνατόν λιγότερα και μικρής σημασίας λάθη σε σχέση με τον ηττημένο, εφαρμόζοντας τις βασικές αρχές πολέμου ενώ βασικό συστατικό για την επίτευξη της νίκης είναι η παραπλάνηση και η εξαπάτηση του αντιπάλου.

Από την μια μεριά, η Ρωσία, προσπαθεί να αδυνατίσει την Ουκρανική αεράμυνα διασπώντας την προσοχή της και πετυχαίνοντας την κατανάλωση  υπερπολύτιμων αντιαεροπορικών πυραύλων της.

Σύμφωνα με το Business Insider, ο ρωσικός στρατός αντιμετωπίζει με επιτυχία την τακτική καταστολής των ουκρανικών «έξυπνων» βομβών, καθώς αποκαλύφθηκαν νέα συστήματα και δυνατότητες ρωσικού Ηλεκτρονικού Πολέμου (EW), που είναι  επιπροσθέτως καταστροφικά για τα ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) και τις κρυπτογραφημένες ραδιοεπικοινωνίες.

Ο εμπειρογνώμονας του Βασιλικού Ινστιτούτου Αμυντικών Σπουδών, Thomas Withington, μοιράστηκε την άποψή του ότι ο ρωσικός στρατός αντιστέκεται με επιτυχία στην τακτική της χρήσης «έξυπνων» εναέριων βομβών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU), χάρη στα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Ο Whithington σημείωσε ότι, ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό πόλεμο για να μπλοκάρει το σήμα του συστήματος καθοδήγησης GPS, το οποίο περιλαμβάνεται σε βόμβες όπως το JDAM. Ως αποτέλεσμα αυτής της τακτικής, οι ουκρανικές «έξυπνες» βόμβες χάνουν την ακρίβεια στόχευσης και δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι θα χτυπήσουν προκαθορισμένους στόχους.

Τονίζει επίσης  ότι, η χρήση συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου από τη ρωσική πλευρά, είναι μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας που στοχεύει στη διακοπή των ουκρανικών ραδιοεπικοινωνιών και της λειτουργίας των drones.

Ρωσικά σκάφη  για στρατιωτικές επιχειρήσεις στον Δνείπερο

Οι μάχες έδειξαν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, χρειάζονταν ειδικό εξοπλισμό για να διεξαγάγουν αποτελεσματικά μια ειδική επιχείρηση στον ποταμό Δνείπερο, και πάνω απ 'όλα, μηχανοκίνητα σκάφη.

Πρέπει να έχουν ένα συνδυασμό χαρακτηριστικών που τα μετατρέπουν σε ένα τρομερό στρατιωτικό όπλο και όχημα. Η ταχύτητα και η ικανότητα μεταφοράς, η μυστικότητα χρήσης (διαστάσεις, η δυνατότητα γρήγορης απόβασης στην ξηρά χωρίς ειδικό εξοπλισμό φόρτωσης και καμουφλάζ) και το επίπεδο δομικής προστασίας είναι σημαντικά.

Το ρωσικό ναυτικό έχει σκάφη BL-680 μαζικής παραγωγής, αλλά δεν είναι πολύ κατάλληλα για την εκτέλεση επιχειρήσεων στον Δνείπερο. Είναι  πολύ μεγάλα για τον Δνείπερο και τις εκβολές, όπως  μεγάλα  είναι και τα σκάφη εφόδου του Ναυτικού των τύπων Raptor και BK-16, και ακόμη περισσότερο τα παλιά θωρακισμένα σκάφη χαμηλής ταχύτητας του έργου 1204.

Καταλληλότερος τύπος για επιχειρήσεις

Από τα βαριά θωρακισμένα σκάφη που είναι διαθέσιμα στη Ρωσία (που έχουν ήδη παραδοθεί στα στρατεύματα ή στις ειδικές υπηρεσίες), ο καταλληλότερος τύπος για επιχειρήσεις στον Δνείπερο είναι το σκάφος επίθεσης project 02800.

Η χαμηλή αξιοπλοΐα του δεν είναι κρίσιμη για τον ποταμό, αλλά η ταχύτητα, η μεταφορική ικανότητα και η θωράκισή του είναι πολύ σχετικές. Η ταχύτητα του σκάφους είναι πάνω από 35 κόμβους. Αυτό το σκάφος έχει χαμηλό προφίλ, που σημαίνει χαμηλή ορατότητα, υψηλή ευελιξία και είναι κατάλληλο για την παράδοση και την αποβίβαση στρατευμάτων.

Επίσης, το σκάφος  SK860 παρέχεται στο FSB της Ρωσίας. Μπορεί να φιλοξενήσει έως και 20 άτομα και να φτάσει ταχύτητες άνω των 55 κόμβων. Αυτά τα πλοία ανήκουν στην κατηγορία των λεγόμενων σκαφών αναχαίτισης, δηλαδή ειδικών ταχύπλοων σκαφών που έχουν σχεδιαστεί για να κρατούν λαθροκυνηγούς και άλλους παραβάτες των συνόρων.

Τα πολιτικά σκάφη θα ήταν επίσης, χρήσιμα για τα ρωσικά μαχητικά στον Δνείπερο. Αυτά περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, μικρά φουσκωτά σκάφη με άκαμπτο κύτος (σκάφη) Scout-420 και Burevestnik.

Καθήκον αυτών των σκαφών, θα είναι να παρέχουν φρουρές στα νησιά και ομάδες αναγνώρισης και δολιοφθοράς. Αλλά το κύριο πράγμα είναι η αντεπίδραση στα εχθρικά σκάφη (για τα οποία χρειάζονται ισχυρό πολυβόλο).

«Ωστόσο, το να έχουμε μόνο βάρκες κατά τη διάρκεια των μαχών δεν αρκεί. Αυτά τα σκάφη πρέπει να διαθέτουν εξοπλισμό καμουφλάζ (δίχτυα) και ειδικά ρυμουλκούμενα για να μπορούν να βγουν γρήγορα στην ξηρά», αναφέρει ρωσικό μέσο ενημέρωσης.

Επιπλέον, είναι απαραίτητο  τα σκάφη να εξοπλιστούν με μέσα ρύθμισης παθητικής εμπλοκής. Και φυσικά,  οι επιχειρήσεις των σκαφών όταν γίνονται αντιληπτές από τους Ουκρανούς, θα πρέπει να υποστηρίζονται από εναέρια αναγνώριση (UAV), υποστήριξη πυρός και κάλυψη EW.

«Η ανάγκη για τέτοια σκάφη (ελαφρώς μικρότερο εκτόπισμα και μεταφορική ικανότητα είναι μεγάλη. Σήμερα δεν υπάρχουν τέτοια έργα, επομένως, η ταχεία ανταγωνιστική ανάπτυξή τους από κορυφαία γραφεία σχεδιασμού με την επακόλουθη έναρξη του καλύτερου έργου σε μια σειρά είναι απαραίτητη», αναφέρει το μέσο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...