Οι Ρωσικές δυνάμεις φέρεται να αυξάνουν δραματικά τη στρατιωτική τους παρουσία στην Κριμαία.
Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι, το Κρεμλίνο ανησυχεί ότι τα ουκρανικά στρατεύματα όχι μόνο θα μπορούσαν να σημειώσουν πρόοδο στη διάνοιξη της χερσαίας γέφυρας μεταξύ του Ντονμπάς και της Κριμαίας, αλλά θα μπορούσαν να αρχίσουν να πραγματοποιούν επιτυχημένα πλήγματα στο έδαφος της χερσονήσου που προσαρτήθηκε από τους Ρώσους το 2014.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, χρησιμοποιείται πλέον μια νέα τακτική για να εξασφαλιστεί επιτυχία στο πεδίο των μαχών.
Έχοντας λάβει τις συντεταγμένες των στόχων από τη μονάδα αναγνώρισης, οι διοικητές των αρμάτων χρησιμοποιούν μια νέα τακτική πυρός, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση διαφόρων τύπων πυρομαχικών σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου (UK MoD), στην πιο πρόσφατη αξιολόγησή του στις 4 Ιουλίου, είπε ότι η Μόσχα έχει επικεντρωθεί και αναπροσαρμόσει τις τακτικές για να εμποδίσει τις ουκρανικές αντεπιθέσεις στη Νότια Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες.
Το υπουργείο παρατήρησε ότι, η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει σε μεγάλο βαθμό αντιαρματικές νάρκες στο πεδίο της μάχης ως μέρος της τακτικής της.
Επιπλέον, τα πυκνά ναρκοπέδια σε συγκεκριμένες περιοχές δείχνουν ότι, οι ρωσικές δυνάμεις επέλεξαν να ξεπεράσουν τα καθιερωμένα όρια που περιγράφονται στο ρωσικό στρατιωτικό δόγμα για τη χρήση τους.
Η υπηρεσία πληροφοριών ανέφερε ότι, μετά την επιτυχή επιβράδυνση της αντεπίθεσης των ουκρανικών αμυντικών δυνάμεων, η Ρωσία προσπάθησε να στοχεύσει ουκρανικά τεθωρακισμένα οχήματα χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό drones, επιθετικών ελικοπτέρων και πυροβολικού.
Εν μέσω της συνεχιζόμενης αντεπίθεσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, η Ρωσία έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να ενισχύσει και να προσαρμόσει τις τακτικές της, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την αρχική της προσέγγιση κατά τα πρώτα στάδια του πολέμου, όπου υπέστη σημαντικές απώλειες.
Μέτρα για να ενισχύσει την άμυνά της
Η Ρωσία έχει αναλάβει σημαντικά μέτρα για να ενισχύσει την άμυνά της, κατά μήκος της εκτεταμένης γραμμής του μετώπου μήκους 1.000 χιλιομέτρων (600 μίλια) στη συνεχιζόμενη σύγκρουση. Αυτό περιλαμβάνει, την κατασκευή πολλών οχυρωμένων κατασκευών και εγκαταστάσεων.
Η Μόσχα έχει επίσης, επικεντρωθεί στην ενίσχυση των δυνατοτήτων ηλεκτρονικού πολέμου της, για να μειώσει το πλεονέκτημα της Ουκρανίας στα μαχητικά drones.
Επιπλέον, έχει επαναχρησιμοποιήσει μεγάλες συμβατικές βόμβες από το εκτεταμένο οπλοστάσιό της από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου σε πυρομαχικά ολίσθησης με καθοδήγηση ακριβείας, επιτρέποντας το χτύπημα στόχων χωρίς να εκτίθενται τα πολεμικά της αεροσκάφη σε κινδύνους.
Αυτές οι εξελισσόμενες τακτικές της Ρωσίας, σε συνδυασμό με αυξημένες αναπτύξεις στρατευμάτων και βελτιωμένο οπλισμό, θέτουν σημαντικές προκλήσεις για την Ουκρανία για την επίτευξη μιας γρήγορης και αποφασιστικής νίκης.
Το πιθανό αποτέλεσμα κλίνει τώρα προς μια παρατεταμένη μάχη φθοράς, όπου η ικανότητα της Ουκρανίας να εξασφαλίσει έναν γρήγορο θρίαμβο γίνεται όλο και πιο αβέβαιη.
Εκτός από τις προαναφερθείσες εξελισσόμενες τακτικές, έχει αναφερθεί ότι Ρώσοι στρατιώτες έχουν τοποθετήσει ενεργά χιλιάδες νάρκες ξηράς.
Σύμφωνα με έκθεση του Βρετανικού Βασιλικού Ινστιτούτου Ενωμένων Υπηρεσιών, η Ρωσία χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό ναρκών κατά των αρμάτων και κατά προσωπικού στη σύγκρουση.
Αυτές οι νάρκες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο εντός των αμυντικών οχυρώσεων, ιδιαίτερα στις περιοχές της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.
Εν τω μεταξύ, στη σύγκρουση χρησιμοποιούνται διάφορες νάρκες, που κυμαίνονται από το TM-62, το οποίο εκρήγνυται με την πίεση ενός διερχόμενου οχήματος, έως το προηγμένο PTKM-1R εξοπλισμένο με αισθητήρες.
Επιπλέον, υπήρξαν αναφορές απαγορευμένων ναρκών κατά προσωπικού που εκτοξεύονται με ρουκέτες, που συνήθως ονομάζονται «νάρκες πεταλούδας», που αναπτύσσονται και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης.
Η χρήση τέτοιων ναρκών, απαγορεύεται διεθνώς λόγω της αδιάκριτης φύσης τους και της δυνατότητας πρόκλησης βλάβης σε αμάχους.
Ωστόσο, στο εκτεταμένο δίκτυο αμυντικών οχυρώσεων της, η Ρωσία έχει πολύ πιθανόν ενσωματώσει την ανάπτυξη ναρκών με άλλα αμυντικά στοιχεία, όπως «δόντια δράκου» από σκυρόδεμα, «σκαντζόχοιρους» από σίδηρο, συρματοπλέγματα, χαρακώματα και τάφρους.