Ένοπλες Συρράξεις

Άμεση ανάγκη εκσυγχρονισμού των “ιπτάμενων ραντάρ” A-50U AWACS: Σόιγκου – Μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουμε τους “Storm Shadow” τα F-16 & ATACMS

Είναι γνωστό ότι, οι επιθέσεις HIMARS και Storm Shadow εμπλέκουν πάντα το προσωπικό των ΗΠΑ/ΗΒ στο έδαφος στην Ουκρανία, εκτός από το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ συμπεριλαμβάνονται και στοιχεία του ISR όπως το AWACS και το RC-135. Όταν λαμβάνονται πληροφορίες στόχευσης μέσω μη επανδρωμένων αεροσκαφών, οι επιθέσεις εμπλέκουν επίσης προσωπικό των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ με έδρα τις χώρες του ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Η ρωσική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, θέλει να τονίσει πως έχει επιδείξει μεγάλη αυτοσυγκράτηση απέναντι στις διαδοχικές κλιμακώσεις της Δύσης, μέσω της προμήθειας πυραύλων και πυραύλων μεγάλης εμβέλειας υψηλής ακρίβειας HIMARS, HARM, GLSDB, JDAM-ER και, πιο πρόσφατα, το Storm Shadow, ως καθώς και προηγμένα συστήματα αεράμυνας όπως τα Patriot, NASAMS και IRIS-T.

Σε μια αποκαλυπτική τηλεδιάσκεψη, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου,  τόνισε σε αξιωματικούς των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, την ανάγκη για γρήγορο εκσυγχρονισμό του Αερομεταφερόμενου Συστήματος Προειδοποίησης & Ελέγχου Α-50 (AWACS).

Σύμφωνα με το RIA Novosti, ο Σόιγκου είπε: «Υποβάλλονται δύο ερωτήσεις προς εξέταση. Η πρώτη αφορά την εκπλήρωση από το Επιστημονικό και Τεχνικό Συγκρότημα Αεροπορίας Taganrog, που φέρει το όνομα του GM Beriev, της κρατικής σύμβασης για την επισκευή και τον εκσυγχρονισμό του αεροσκάφους A-50.

Αυτά τα ιπτάμενα ραντάρ χρησιμοποιούνται σε ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ο έγκαιρος εκσυγχρονισμός του στόλου αυτών των αεροπορικών συγκροτημάτων, θα αυξήσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των ομάδων στρατευμάτων στην επίλυση των καθηκόντων που αντιμετωπίζουν».

Το A-50 είναι ένα κρίσιμο στοιχείο των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων (RuAF), παρέχοντας δυνατότητες επιτήρησης, διοίκησης και ελέγχου μεγάλης εμβέλειας και έγκαιρη προειδοποίηση για αεροπορικές απειλές.

Η αερομεταφερόμενη πλατφόρμα ραντάρ διαθέτει μια μεγάλη περιστρεφόμενη κεραία ραντάρ, που «στεγάζεται» σε ένα διακριτικό περιστρεφόμενο radome τοποθετημένο στην κορυφή του αεροσκάφους. Αυτό το σύστημα ραντάρ μπορεί να ανιχνεύει και να παρακολουθεί αερομεταφερόμενους στόχους όπως αεροσκάφη, πυραύλους και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.

Κρίσιμη έλλειψη

Η προτροπή του Σόιγκου για έγκαιρο εκσυγχρονισμό του A-50, σχετίζεται με ένα κρίσιμο μειονέκτημα της RuAF που την  εμποδίζει  να δημιουργήσει αεροπορική υπεροχή έναντι της Ουκρανίας, καθιστώντας πολύ δύσκολο για τη Ρωσία να υποτάξει την Ουκρανία.

Οι πλατφόρμες AWACS είναι κρίσιμες για τον σύγχρονο αεροπορικό πόλεμο. Η εναέρια μάχη, για παράδειγμα, περιστρέφεται γύρω από εμπλοκές πυραύλων πέρα ​​από την οπτική εμβέλεια (BVR), όπου ο πιλότος  που βλέπει πρώτος τον αντίπαλο έχει ένα συντριπτικό πλεονέκτημα.

Χρησιμοποιώντας τα ισχυρά αερομεταφερόμενα ραντάρ του, το AWACS παρέχει σε ένα μαχητικό που συνδέεται με δεδομένα την επίγνωση της κατάστασης που απαιτείται για να κάνει την πρώτη βολή.

Οι πλατφόρμες AWACS δίνουν επίσης, στα μαχητικά που συνδέονται με δεδομένα που επιτίθενται σε επίγειους στόχους μια καλή ευκαιρία να αποφύγουν τους εχθρικούς πυραύλους αεράμυνας (AD), με την ικανότητά τους να τους παρακολουθούν σχεδόν αμέσως μετά την εκτόξευση.

Από τον Φεβρουάριο του 2022, το ΝΑΤΟ έχει αναπτύξει το αμερικανικό αεροσκάφος E-3 AWACS στον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ που συνορεύει με την Ουκρανία. Το E-3 μπορεί να ανιχνεύει και να παρακολουθεί πολλούς αερομεταφερόμενους στόχους ταυτόχρονα.

Πετώντας στον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ που συνορεύει με την Ουκρανία, ένα E-3 μπορεί να ανιχνεύσει αεροσκάφη, πυραύλους και drones που πετούν στον ουκρανικό και ρωσικό εναέριο χώρο. Το πιο σημαντικό, μπορεί να αναγνωρίσει τους τύπους αντιπάλων στόχων και να διακρίνει τα φιλικά από τα εχθρικά, σε συχνά γεμάτο εναέριο χώρο.

Τα US/NATO AWACS είναι στενά ενσωματωμένα με τα ουκρανικά συστήματα AD που παρέχονται από χώρες του ΝΑΤΟ όπως τα Patriots, SAMP-T, NASAMS και IRIS-T. Και τα τέσσερα είναι ικανά συστήματα, με τα Patriot και SAMP-T να διαθέτουν αντιπυραυλική ικανότητα.

Χρησιμοποιώντας συνδέσμους δεδομένων σε αυτά τα συστήματα, το E-3 αναμεταδίδει δεδομένα παρακολούθησης στόχων σε πραγματικό χρόνο σε αυτά τα συστήματα, επιτρέποντάς τους να παρακολουθούν παθητικά τις ρωσικές εναέριες απειλές χωρίς να ενεργοποιούν τα ραντάρ αναζήτησής τους και να αποκαλύπτουν τις θέσεις τους.

Ρωσικοί περιορισμοί A-50

Η Ρωσία θα μπορούσε να αντισταθμίσει πολλά από το ουκρανικό πλεονέκτημα AWACS, εάν μπορούσε να αναπτύξει εξίσου ικανά AWACS για επιτήρηση και επίγνωση της κατάστασης.

Το πρόβλημα είναι ότι, η ρωσική πλατφόρμα A-50 δεν είναι τόσο ικανή όσο η E-3. Το A-50 πέταξε για πρώτη φορά το 1978 και τέθηκε σε υπηρεσία το 1985, με περίπου 40 να παράγονται μέχρι το 1992.

Λιγότερα από 20 εξακολουθούν να πετούν. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ο εκσυγχρονισμός της πλατφόρμας AWACS «μαραζώνει» και το RuAF συνέχισε να αρκείται στα αναλογικά αεροηλεκτρονικά εξοπλισμένα με A-50.

Το γεγονός ότι, ο στρατηγός Shoigu αναφέρθηκε στο A-50 δείχνει ότι, η Ρωσία θεωρεί την πλατφόρμα σημαντική για τη μείωση της μάστιγας των Storm Shadows και τα υπό παραλαβή στο μέλλον  F-16 και ATACMS!

Ενώ η Ρωσία μπόρεσε να επιταχύνει την παραγωγή πολλών οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων εξελιγμένων πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων, δεν μπόρεσε να επιταχύνει τις αναβαθμίσεις A-50U.

Σε αντίθεση με τους ρωσικούς πυραύλους και τεθωρακισμένα, το A-50U εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ηλεκτρονικά. Ενόψει των δυτικών κυρώσεων, η αναβάθμιση του A-50U πιθανότατα περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την επιτακτική ανάγκη για υποκατάσταση των εισαγωγών.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...