Ένοπλες Συρράξεις

Η Ουκρανία χρειάζεται όπλα από τη Δύση για να πολεμήσει τα ρωσικά UAV Lancet - Ρωσικό BMP-3 IFV καταρρίπτει τα εχθρικά UAV αλλά εκτοξεύει δικά του drones

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με ιδαίτερη σκληρότητα, με τα drone από την αρχή του πολέμου σταδιακά μέχρι σήμερα, να διαδραματίζουν έναν ολοένα αυξανόμενο ρόλο στην εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Αν και στον χώρο των UAV το αρχικό πλεονέκτημα ήταν Ουκρανικό, η Μόσχα αντέδρασε άμεσα και δυναμικά δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξη και παραγωγή drones.

Σύμφωνα με τον Γιούρι Σακ, σύμβουλος του ουκρανού υπουργού Άμυνας, η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα όπλα από τη Δύση για να πολεμήσει τα ρωσικά UAV Lancet. Το drone Lancet είναι πολύ φθηνότερο από τα συστήματα αεράμυνας και είναι επίσης αποτελεσματικά ικανό να πλήξει δυτικά συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης.

«Οι πληροφορίες μας λένε ότι οι Ρώσοι έχουν αρχίσει να επενδύουν περισσότερα στην παραγωγή αυτών των UAV. Ας μην επαινούμε τους Ρώσους, αλλά αυτό είναι ένα καλό όπλο. Ανησυχούμε για οτιδήποτε μπορεί να βλάψει τον εξοπλισμό μας ή να θέσει σε κίνδυνο τα στρατεύματά μας», είπε ο Σακ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Δύση θα μπορούσε να βοηθήσει την Ουκρανία αυξάνοντας την προμήθεια γερμανικών αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών πυροβόλων όπλων Gepard ή αυστραλιανών τεθωρακισμένων οχημάτων Hawkei με συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

«Ο σύγχρονος εξοπλισμός παρεμβολών είναι μια πολύ σημαντική πτυχή των δυνατοτήτων μας κατά των drones. Αλλά μας λείπει πραγματικά αυτό, και βασιζόμαστε στους συμμάχους μας, και ελπίζω κάποια μέρα να έχουμε περισσότερους από αυτούς», είπε ο Γιούρι Σακ.

Τα Lancet επιτρέπουν χτυπήματα υψηλής ακρίβειας και είναι πολύ φθηνά σε σύγκριση με άλλα όπλα. Για παράδειγμα,  το κόστος ενός Lancet είναι περίπου 35.000 δολάρια, το οποίο είναι πολύ φθηνότερο από τα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας S-300, τα οποία χτυπιούνται από drones.

Το RIA Novosti ανέφερε ότι, οι πληροφορίες των ρωσικών αερομεταφερόμενων δυνάμεων ανακάλυψαν δύο ουκρανικά οβιδοβόλα M777 από  τις Ηνωμένες Πολιτείες στην κατεύθυνση Χερσώνα και τα κατέστρεψαν με drones καμικάζι Lancet. Το κόστος ενός οβιδοβόλου ξεπερνά τα 3,7 εκατομμύρια δολάρια.

Παράλληλα το γερμανικό περιοδικό Spiegel, ανέφερε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν είχαν μάθει πώς να αντιμετωπίζουν τα Lancets. Το «Lancet» είναι de facto ένα περιπλανώμενο πυρομαχικό, του οποίου η αποστολή είναι να εντοπίσει τον στόχο και να τον νικήσει με ακρίβεια.

Το UAV Lancet αναπτύχθηκε από τη ρωσική εταιρεία ZALA, η οποία είναι μέρος της εταιρείας Kalashnikov. Το κοινό είδε το drone στην έκθεση Army-2019. Σύμφωνα με τους δημιουργούς, έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει εξοπλισμό εδάφους και άλλους στόχους  κοντά ή στο πίσω μέρος του εχθρού.

Υπάρχουν δύο εκδόσεις  το βαρύτερο Lancet-3, το οποίο έχει βάρος απογείωσης 12 κιλά, ικανό να πετά με μέγιστη ταχύτητα 300 km / h και να ταξιδεύει  80-100 km / h για 40 λεπτά. Και το ελαφρύτερο Lancet-1, 5 κιλών, με κεφαλή μειωμένη κατά τρεις φορές (1 κιλό έναντι 3 κιλών) και με απόθεμα ισχύος 30 λεπτών.

Εξοπλίσουν τα BMP-3 IFV

Στη Ρωσία σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν έναν νέο εκσυγχρονισμό του οχήματος μάχης πεζικού BMP-3, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία της μάχης στην πρώτη γραμμή του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής σχεδιαστής του «Special Engineering Bureau» ("SKBM") Σεργκάι Αμπντούλοφ, ισχυρίζεται ότι η εταιρεία του εργάζεται σε επιλογές για την προστασία του άνω ημισφαιρίου του BMP-3 έναντι του Javelin ATGM, και επίσης αναζητά επιλογές για ένα όχημα μάχης αυτού του τύπου, όπως η άμυνα έναντι των εχθρικών επιθέσεων drones.

Τα ρωσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρουν επίσης ότι, οι σχεδιαστές τους θέλουν να διευκολύνουν τον ρωσικό στρατό, να πυροβολεί έμμεσα με το BMP-3 IFV. Όπως λένε, η εμπειρία των μαχών κατά των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έδειξε ότι το πυροβόλο των 100 mm 2A70 αυτού του IFV, πυροβολεί εξίσου αποτελεσματικά τόσο με άμεσο όσο και με έμμεσο πυρ.

Τώρα στη Ρωσία λένε ότι, θέλουν να εγκαταστήσουν βαλλιστικούς υπολογιστές στα BMP-3 IFV και, επιπλέον, να καταστήσουν δυνατή τη χρήση UAV από αυτό το θωρακισμένο όχημα σε κανονική λειτουργία.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ