Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Αδιέξοδο: “Βέτο” Νετανιάχου στις ΗΠΑ - Ξεχάστε τον “σιδερένιο θόλο” για την Ουκρανία! Τα "Patriots" πρακτικά δεν συμμετέχουν στον πόλεμο

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, εξέφρασε ανησυχίες  ότι τα αμυντικά συστήματα που κατασκευάζονται από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του «Iron Dome» που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ, θα μπορούσαν να φτάσουν στο Ιράν εάν μεταφερθούν στην Ουκρανία.

Σε μια  συνέντευξη στην Wall Street Journal , ο Νετανιάχου άφησε να εννοηθεί ότι, εάν τα συστήματα που χρησιμοποιούν οι ουκρανικές δυνάμεις πέσουν στα χέρια της Ρωσίας, η στενή σχέση της χώρας με το άλλο έθνος το Ιράν, θα μπορούσε να τα δει να καταλήξουν υπό τον έλεγχο της Τεχεράνης. Δεν διευκρίνισε πώς ακριβώς θα αποκτούσε το Ιράν αυτόν τον εξοπλισμό.

«Ανησυχούμε επίσης για την πιθανότητα τα συστήματα που θα δώσουμε στην Ουκρανία να πέσουν στα χέρια του Ιράν και να αντιστραφούν, και να βρεθούμε αντιμέτωποι με ισραηλινά συστήματα που χρησιμοποιούνται εναντίον του Ισραήλ», είπε ο Νετανιάχου.

«Αυτό δεν είναι μια θεωρητική απειλή, επειδή τα δυτικά συστήματα, τα αντιαρματικά συστήματα για παράδειγμα,  τώρα τα βρίσκουμε στα σύνορά μας με την  (υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα) Χεζμπολάχ», συμπλήρωσε.

Για μήνες, η Ουκρανία πιέζει να εφοδιαστεί με το σύστημα «Iron Dome» του Ισραήλ, το οποίο έχει αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής αντίσταση από την ισραηλινή κυβέρνηση. Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τη συνέχιση των παραδόσεων όπλων στο Κίεβο.

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές Κρις Βαν Χόλεν και Λίντσεϊ Γκράχαμ, προέτρεψαν τις τελευταίες ημέρες το Ισραήλ να άρει το υποτιθέμενο βέτο του για τη μεταφορά του συστήματος αεράμυνας και αναχαίτισης πυραύλων «Iron Dome» στο Κίεβο.

«Για να είμαστε σαφείς, δεν ζητάμε από το Ισραήλ να μεταφέρει τα δικά του συστήματα «Iron Dome» που είναι κρίσιμα για τη δική τους ασφάλεια, αλλά απλώς να επιτρέψουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες να μεταφέρουν τα δικά μας συστήματα για να βοηθήσουν τον λαό της Ουκρανίας», ανέφεραν.

Ο Νετανιάχου είπε ότι, το Ισραήλ δεν είναι ουδέτερο στη σύγκρουση και τόνισε τη συμπάθεια και τη στάση του προς την Ουκρανία, αλλά ότι υπόκειται σε «περιορισμούς» και ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια.

Η στάση του Ισραήλ θα μπορούσε επίσης, να σχετίζεται με την απροθυμία να θέσει σε κίνδυνο την πρόοδό του για την αντιμετώπιση της Τεχεράνης στη γειτονική Συρία.

Από την έναρξη της στρατιωτικής της επέμβασης το 2015, η Ρωσία είναι μεταξύ των κυρίαρχων δυνάμεων στη Συρία. Η Ρωσία ελέγχει τον ουρανό της Συρίας και γενικά δεν περιορίζει τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη να πραγματοποιούν πλήγματα σε ιρανούς πληρεξούσιους. Έχοντας αυτό κατά νου, το Ισραήλ δεν θέλει να διακινδυνεύσει να αποξενώσει το Κρεμλίνο.

Μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά του Iron Dome περιλαμβάνουν:

Δυνατότητα παντός καιρού: Το «Iron Dome» μπορεί να λειτουργεί μέρα και νύχτα σε όλες τις καιρικές συνθήκες, όπως ομίχλη, βροχή, καταιγίδες σκόνης και χαμηλά σύννεφα.

Γρήγορος χρόνος αντίδρασης:  Το «Iron Dome» μπορεί να ανιχνεύσει και να αναχαιτίσει τους εισερχόμενους πυραύλους μέσα σε δευτερόλεπτα, δίνοντας στους κατοίκους των απειλούμενων περιοχών έναν τόσο απαραίτητο χρόνο προειδοποίησης.

Υψηλό ποσοστό αναχαίτισης:  Το «Iron Dome» έχει υψηλό ποσοστό αναχαίτισης, με ποσοστό επιτυχίας πάνω από 90% στη μάχη.

Οικονομική απόδοση:  Το «Iron Dome» είναι σχετικά οικονομικό, καθιστώντας το μια βιώσιμη επιλογή για άμυνα έναντι επιθέσεων πυραύλων μικρού βεληνεκούς και πυροβολικού.

Επεκτασιμότητα:  Το «Iron Dome» μπορεί να κλιμακωθεί για να υπερασπιστεί διαφορετικές περιοχές, από μικρά χωριά έως μεγάλες πόλεις.

Δυνατότητα ελιγμών:  Το «Iron Dome» είναι κινητό, γεγονός που του επιτρέπει να αναπτύσσεται γρήγορα και εύκολα σε διαφορετικές τοποθεσίες.

Αμερικανικά «Patriots»

Τα πράγματα περιπλέκονται καθώς μετά την καταστροφή των αμερικανικών «Patriots», οι τελευταίοι πρακτικά δεν συμμετέχουν στην απόκρουση πυραύλων.

Παρά το γεγονός ότι, η Ουάσιγκτον και το Κίεβο αρνούνται οποιαδήποτε σοβαρή ζημιά στα συστήματα αεράμυνας «Patriot» των ΗΠΑ, ρώσοι δημοσιογράφοι  επέστησαν την προσοχή στο γεγονός ότι, η λειτουργία αυτών των συστημάτων αεράμυνας/πυραυλικής άμυνας ουσιαστικά δεν καταγράφεται. Τοπικές πηγές αναφέρουν ότι, συστήματα μικρότερου βεληνεκούς δουλεύουν σε στόχους αλλά τα «Patriot», αν λειτουργούν, είναι πολύ σπάνια, εκτοξεύοντας μόνο λίγους πυραύλους.

Το γεγονός αυτό δείχνει ότι, σχεδόν όλα τα συγκροτήματα «Patriot» που μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία είναι κατεστραμμένα και δεν μπορούν να εκτελέσουν τις λειτουργίες που τους έχουν ανατεθεί. Αυτό, με τη σειρά του, δείχνει ότι ο ρωσικός στρατός προσδιόρισε με ακρίβεια τη θέση τους και, αν δεν καταστράφηκαν εντελώς, τουλάχιστον τα προξένησε τόσο πολύ ζημιά που δεν μπορούν πλέον να καλύψουν αποτελεσματικά τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ