Ένοπλες Συρράξεις

“Κοσμογονικές αλλαγές”: Η Κίνα κατασκευάζει υποβρύχια και παγοθραυστικά βαθέων υδάτων - Η 2η χώρα που θα φτάσει στον βυθό της Αρκτικής μετά την Ρωσία

Στην Αρκτική συντελούνται κοσμογονικές αλλαγές. Το λιώσιμο των πάγων σε μεγάλες εκτάσεις της,  έχουν γίνει το τελευταίο μέτωπο στον αυξανόμενο Ψυχρό Πόλεμο, μεταξύ Ρωσίας και Κίνας από τη μία πλευρά και των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους από την άλλη.

Αποκορύφωμα της προσπάθειας της Αμερικής για έλεγχο της πολικής αυτής περιοχής, ήταν η πρόταση του Ντόναλτ Τράμπ το 2019, για εξαγορά της Γροιλανδίας από την Δανία που τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης της χώρας γελοιοποίησαν. Έτσι η Αμερική, έχασε την στρατηγική προσέγγισης και εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κίνα, έχει επίσης τα  μάτια της στραμμένα  στους ορυκτούς πόρους της Γροιλανδίας. Είναι παγκοσμίως γνωστό ότι, η Γροιλανδία, έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση  ανεκμετάλλευτων σπάνιων ορυκτών στον κόσμο. Η αλυσίδα εφοδιασμού σπάνιου ορυκτού πλούτου, προκαλεί ύψιστη ανησυχία στον στρατό των ΗΠΑ. Αξιοσημείωτο είναι, ότι  το Γραφείο Πληροφοριών του Κρατικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, δημοσίευσε  μια Λευκή Βίβλο με τίτλο «Η Αρκτική Πολιτική της Κίνας» τον Ιανουάριο του 2018.

Τώρα, η Κίνα ξεκίνησε την κατασκευή του τρίτου παγοθραυστικού της. Αυτό το σκάφος, θα μπορούσε να επιτρέψει στο έθνος να γίνει η δεύτερη χώρα, μετά τη Ρωσία, που θα χρησιμοποιήσει  υποβρύχια βαθέων υδάτων για επιστημονικές αποστολές στον πυθμένα της Αρκτικής.

Η κατασκευή του σκάφους αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2025. Το σκάφος προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες, για την προώθηση της επιστημονικής εξερεύνησης επιτρέποντας τη μεταφορά ερευνητών σε βαθείς και απομακρυσμένους πολικούς βυθούς, χρησιμοποιώντας υποβρύχια με πλήρωμα βαθέων υδάτων.

Μέχρι τώρα, η εξερεύνηση του βυθού στον Βόρειο Πόλο διεξάγεται αποκλειστικά από τα ρωσικά υποβρύχια Mir 1 και Mir 2.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κίνα διαθέτει επί του παρόντος δύο παγοθραυστικά, συγκεκριμένα το Xuelong 1 και το Xuelong 2, τα οποία διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στον ανεφοδιασμό των επτά σταθμών του Βόρειου και Νότιου Πόλου της χώρας.

Η προσπάθεια της Κίνας να κατασκευάσει ένα νέο παγοθραυστικό ευθυγραμμίζεται με τις φιλοδοξίες της, αντικατοπτρίζοντας την αποφασιστικότητα της Ρωσίας να προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός στόλου παγοθραυστικών πλοίων επόμενης γενιάς.

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετώπισαν προκλήσεις όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό του μικρού και ξεπερασμένου στόλου παγοθραυστικών τους, φέρνοντάς τες ενδεχομένως, σε μειονεκτική θέση στον ανταγωνισμό για επιρροή στην Αρκτική.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα φέτος, η ρωσική κυβέρνηση ενέκρινε την κατασκευή δύο ακόμη πυρηνικών παγοθραυστικών που ανήκουν στην κατηγορία Arktika.

Αυτή η προμήθεια σημαίνει ότι, η Ρωσία θα έχει έναν στόλο από επτά τρομερά πυρηνικά παγοθραυστικά της κλάσης LK-60 (Project 22220), καθιστώντας την με τα πιο ισχυρά και προηγμένα παγοθραυστικά που έχουν κατασκευαστεί ποτέ.

Νέο σκάφος πρόκειται να προωθήσει την παρουσία της Κίνας στην Αρκτική

Το 2018, η Κίνα αυτοανακηρύχτηκε «σχεδόν Αρκτική δύναμη» στο έγγραφο πολιτικής της για την Αρκτική. Το έθνος δίνει υψηλή προτεραιότητα στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, καθώς προσπαθεί να απομακρύνει την οικονομία του από την εξάρτηση από τον άνθρακα.

Οι στόχοι πολιτικής του Πεκίνου σχετικά με την Αρκτική περιστρέφονται γύρω από την κατανόηση, τη διατήρηση, την ανάπτυξη και τη συμμετοχή στη διακυβέρνηση της περιοχής.

Αυτή η πολιτική πηγάζει από την αναγνώριση της Κίνας ότι, η Αρκτική έχει στρατηγική, οικονομική και περιβαλλοντική σημασία, δίνοντας το δικαίωμα στην Κίνα να ασκεί δικαιώματα σχετικά με την επιστημονική έρευνα, την ελευθερία πλοήγησης και υπερπτήσεων, τις αλιευτικές δραστηριότητες, την τοποθέτηση καλωδίων και αγωγών και την εκμετάλλευση των πόρων στην περιοχή.

Σύμφωνα με αυτό, το επερχόμενο σκάφος της Κίνας, που έχει προγραμματιστεί να παραδοθεί το 2025, έχει βάλει στόχο τη διεξαγωγή καταδύσεων με πλήρωμα σε πολικές περιοχές κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους.

Οι κύριες δυνατότητές του περιλαμβάνουν απεριόριστη πλοήγηση, καταδύσεις με πλήρωμα, εξερεύνηση βαθέων υδάτων και επιχειρησιακή υποστήριξη.

Το σκάφος θα αποκτήσει δείγματα και περιβαλλοντικά δεδομένα για έρευνα σχετικά με το περιβάλλον βαθέων υδάτων, τη γεωλογία και τις βιοεπιστήμες. Θα προσφέρει επίσης, υποστήριξη για τη δοκιμή και τη χρήση τεχνολογίας και εξοπλισμού βαθέων υδάτων.

Συνολικά, το νέο σκάφος θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της παρουσίας της Κίνας στην Αρκτική, τοποθετώντας την ως τη δεύτερη χώρα, μετά τη Ρωσία, ικανή να αναπτύξει υποβρύχια βαθέων υδάτων για τη μεταφορά ατόμων στον πυθμένα της Αρκτικής.

Αυτή η εξέλιξη αποκτά σημασία, καθώς η μείωση του πολικού πάγου έχει ανοίξει πιθανούς εμπορικούς δρόμους που συνδέουν την Ασία, τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, καθιστώντας το σκάφος κρίσιμο καταλύτη για την εμπλοκή της Κίνας στην περιοχή.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Κίνα και η Ρωσία, συνεργάστηκαν στενά για την ανάπτυξη πόρων φυσικού αερίου και πετρελαίου στη Σιβηρία. Οι κινεζικές κρατικές εταιρείες, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο  έργο Arctic LNG 2 της Ρωσίας  , το οποίο θα ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό την   Κίνα και σε άλλα σημεία στην Ανατολική Ασία. Το 80 τοις εκατό του φυσικού αερίου της Ρωσίας και 17 τοις εκατό των αποθεμάτων πετρελαίου της, βρίσκονται στην Αρκτική.

Η αντιμετώπιση των κινεζικών και ρωσικών συσσωρεύσεων στην Αρκτική, απαιτεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την προστασία των συμφερόντων των ΗΠΑ, εντός και γύρω από την Αλάσκα και την Καναδική Αρκτική από καταπάτηση.

Τόσο το Πολεμικό Ναυτικό όσο και ο Στρατός, έχουν αναπτύξει στρατηγικές με στόχο τη διατήρηση της Κίνας και της Ρωσίας στην περιοχή. Μέχρι στιγμής, και οι δύο κλάδοι έχουν επί του παρόντος μόνο ασαφείς, και ακαθόριστες στρατηγικές, για την αποτροπή κάθε άλλης Δύναμης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ