Η συνεχιζόμενη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας, έχει δημιουργήσει μια πρόκληση για τους παγκόσμιους στρατιωτικούς αναλυτές. Παρατηρείται ότι, ανατρεπτικές τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί να προαναγγέλλουν ένα μέλλον στο οποίο οι περισσότερες στρατιωτικές αντιπαραθέσεις θα διαχειρίζονται εξ αποστάσεως, πιθανώς ακόμη και από την τεχνητή νοημοσύνη.
Πώς η τεχνητή νοημοσύνη εισέρχεται στον αεροπορικό πόλεμο
Τα στρατεύματα της αντιπολίτευσης της Λιβύης, δέχθηκαν επίθεση από ένα τετρακόπτερο που ζύγιζε 15 κιλά και κατασκευάστηκε στην Τουρκία, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.
Ήταν η πρώτη γνωστή περίπτωση αυτόνομων όπλων που βασίστηκε στην τεχνητή νοημοσύνη, και χρησιμοποιήθηκε για τον θανάσιμο τραυματισμό ανθρώπου σε εκείνη την επίθεση τον Μάρτιο του 2020.
Το drone, γνωστό ως θανατηφόρο αυτόνομο οπλικό σύστημα - ή LAWS - επιτέθηκε σε ανθρώπους χωρίς έγκριση από τον χειριστή του. Η έκθεση 548 σελίδων υποστήριξε ότι, το drone της AI - ένα τετρακόπτερο Kargu-2, επιτέθηκε στα στρατεύματα που τράπηκαν σε φυγή.
Τα καλύτερα συστήματα όπλων συνδυάζουν τη νοημοσύνη των υπολογιστών με την ανθρώπινη νοημοσύνη, για να παράγουν υβριδικές γνωστικές δομές που χρησιμοποιούν και τα δύο πλεονεκτήματα.
«Η χρήση ανθρώπινης και μηχανικής γνώσης σε αποφάσεις εμπλοκής, μπορεί να παρέχει την ακρίβεια και την αξιοπιστία του αυτοματισμού χωρίς να διακυβεύεται η ανθρώπινη ευελιξία και ευρωστία», αναφέρει έγκριτο μέσο ενημέρωσης.
Το κύριο όφελος των UAS είναι η αξία τους ως μέσα για τις κυβερνήσεις. Χωρίς καμία σημαντική ανθρώπινη συμμετοχή, το UAS μπορεί να έχει άμεσο αποτέλεσμα.
Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του μελλοντικού πολέμου είναι ότι, θα μειώσει τις απώλειες που προκαλούνται συνήθως σε αποστολές που χρειάζονται στρατεύματα ή ανθρώπους πιλότους.
Πώς τα UAS αλλάζουν τον αεροπορικό πόλεμο
Οι επιχειρήσεις UAS από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν ή την Υεμένη είναι μυστικές, (στοχευμένες δολοφονίες) που μοιάζουν περισσότερο με «κυνήγι» παρά με βομβαρδισμούς σε στρατιωτικούς στόχους.
Για παράδειγμα, ο πόλεμος μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν το 2020, έδειξε πώς οι μη επανδρωμένες πλατφόρμες μπορούσαν να κατακλύσουν και να υποτάξουν τις συμβατικές πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται από συμβατικούς στρατούς.
Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία, έρχεται σε έντονη αντίθεση με τον τρόπο που τα χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Και οι δύο πλευρές στη σύγκρουση στην Ουκρανία, χρησιμοποιούν drones ως τακτικά εργαλεία για διάφορες επιχειρήσεις, όπως αναγνώριση πεδίου μάχης, εντοπισμός πυροβολικού και επίθεση σε τεθωρακισμένα οχήματα και εκτοξευτές πυραύλων.
Τι υπάρχει μπροστά
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο συνδυασμός οπλισμένων και άοπλων αεροσκαφών πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί για τη μάχη του αυριανού πολέμου, το καθένα συνδυάζοντας τις ικανότητές του. Για να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα και των δύο τύπων αεροπλάνων, σχεδιάζονται ολοκληρωμένα συστήματα που λειτουργούν σε συνδυασμό με μη επανδρωμένες πλατφόρμες.
Θα μπορούσε να ενισχύσει την τακτική επίγνωση της κατάστασης και τη φονικότητα των επανδρωμένων πλατφορμών, βελτιώνοντας παράλληλα τις πιθανότητες επιβίωσής τους. Η καινοτόμος ιδέα της δράσης θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στο σχεδιασμό και τη διεξαγωγή μελλοντικού πολέμου, δίνοντας σημασία στην έννοια της διαλειτουργικότητας μεταξύ συνδεδεμένων συστημάτων.
Η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ αναπτύσσουν και δοκιμάζουν συνεχώς την ιδέα των συνεργατικών πολεμικών αεροσκαφών και επανδρωμένων-μη επανδρωμένων ομάδων.
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών
Απόδοση/επιμονή και αντοχή αεροσκάφους: Η ικανότητα του UAS για συνεχή διαθεσιμότητα και διαρκή αντοχή, έχει το πλεονέκτημα έναντι των επανδρωμένων αεροσκαφών λόγω των επιδόσεων του.
Ανοχή κινδύνου: Η ικανότητα ανάληψης κινδύνου των UAS, υπερβαίνει την κατανόηση σε σύγκριση με αεροσκάφη με πλήρωμα, καθώς είναι αναλώσιμα.
Κόστος λειτουργίας: Το συνολικό κόστος των λειτουργιών δίνει ένα πλεονέκτημα λόγω της αυτοβιωσιμότητας και της περιορισμένης υποστήριξης που απαιτείται κατά τη διάρκεια των εργασιών.
Επιπτώσεις προσωπικού: Το πιο κρίσιμο πράγμα είναι η μη εμπλοκή των πιλότων όσον αφορά την ικανότητα και την τεχνογνωσία σε ευαίσθητες αποστολές.
Παρέμβαση Τεχνητής Νοημοσύνης: Αυτή η ανατρεπτική τεχνολογία προετοιμάζεται να αλλάξει τη φύση του πολέμου. Οι ρόλοι που θα επηρεαστούν είναι:
Υποστήριξη αποστολών μάχης/συνεργατικά μαχητικά αεροσκάφη/ επανδρωμένα-μη επανδρωμένα ομαδικά
Αυτόνομη αερομαχία
Σμήνη