Η σύνοδος κορυφής των ηγετών των Quad της Αυστραλίας, της Ινδίας, της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών οργανώθηκε εσπευσμένα. Πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαΐου 2023, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των G-7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας.
Ειδικοί τονίζουν ότι, το Quad δεν είναι ασιατικό ΝΑΤΟ και ούτε φιλοδοξεί να γίνει. Αντίθετα, λένε ότι η ευελιξία του ως άτυπου φόρουμ, του επιτρέπει να οικοδομήσει περισσότερες συνεργασίες και να επεκτείνει τομείς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένου του νέου Οικονομικού Πλαισίου Ινδο-Ειρηνικού που αναμένεται να δρομολογήσει ο Μπάιντεν στο Τόκιο.
Ήταν προφανές το 2017, όταν το Quad αναβίωσε, ότι τα κράτη που συμμετείχαν σε αυτό, επιθυμούσαν να ενισχύσουν την περιφερειακή τους «ανθεκτικότητα» στον Ινδο-Ειρηνικό, συνεργαζόμενα με ήδη υπάρχοντες περιφερειακούς οργανισμούς.
Εξερευνώντας τη Διαστημική Συνεργασία
Η έμφαση στη διαστημική συνεργασία δηλώνεται σε κοινή δήλωση των τετραμελών ηγετών μετά τη σύνοδο κορυφής του 2023, και συμφωνούν να ανταλλάξουν πληροφορίες που συλλέγονται από δορυφόρους για παρατήρηση της γης και μετριασμό καταστροφών.
Τα μέλη του Quad θα μπορούσαν να παρακολουθούν τις κινήσεις της Κίνας στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, εάν υπήρχε διαστημική συνεργασία. Καθένας από τους τέσσερις, δεσμεύτηκε να αυξήσει την εμπορική διαστημική συνεργασία, ιδίως φιλοξενώντας μια συνάντηση των μελών στον κλάδο το 2023.
Τα έθνη της περιοχής Ινδο-Ειρηνικού θα επωφεληθούν από την εξερεύνηση τρόπων της Ομάδας Εργασίας Quad Space, για να προσφέρει δεδομένα Παρατήρησης Γης και άλλες σχετικές με το διάστημα εφαρμογές, που θα τους βοηθήσουν να βελτιώσουν τα κλιματικά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και να διαχειριστούν καλύτερα τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Επιπροσθέτως, η Indo-Pacific Partnership for Maritime Domain Awareness (IPMDA), σύμφωνα με εκπρόσωπο της ιαπωνικής κυβέρνησης, «θα περιλαμβάνει την κοινή χρήση δορυφορικών δεδομένων με χώρες εταίρους στην ASEAN, παρέχοντας σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα σε μια πιθανή κινεζική κίνηση να δημιουργήσει μια στρατιωτική βάση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας».
Ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η οποία υπογράμμισε πόσο κρίσιμες μπορεί να είναι τέτοιες δυνατότητες σε μια διεθνή σύγκρουση, η έμφαση στην ανάπτυξη ανώτερων διαστημικών δυνατοτήτων έχει αυξηθεί.
Ιστορικά Γεγονότα
Μια συνάντηση της Quad πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο τον Μάιο του 2022, τρεις μήνες μετά τον πόλεμο και εν μέσω κλιμάκωσης των εχθροπραξιών. Η Indo-Pacific Partnership for Maritime Domain Awareness (IPMDA), η οποία επιβάλλει την κοινή χρήση και την αποκάλυψη δεδομένων δορυφορικών εικόνων για την αξιολόγηση της κατάστασης του ωκεανού, προωθήθηκε σθεναρά από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η δράση κατέδειξε επαρκώς, τη σημασία της Ουάσιγκτον στην αποθάρρυνση των θαλάσσιων δραστηριοτήτων της Κίνας στην περιοχή.
Υπήρξε επίσης συνεργασία μεταξύ των εθνών Quad στον τομέα του διαστήματος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και η Αυστραλία έχουν συνεργαστεί στενά σε θέματα διαστημικής άμυνας και ασφάλειας για πάνω από δέκα χρόνια, ενώ η Ινδία προτιμά πιο περιορισμένες διμερείς συμφωνίες.
Ο διάλογος για την ασφάλεια του διαστήματος Ιαπωνίας-ΗΠΑ-Αυστραλίας, διεξάγεται κάθε χρόνο από τότε που οι τρεις σύμμαχοι συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 2011 σε αυτές τις συγκεντρώσεις.
Σε διμερές επίπεδο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία υπερηφανεύονται για στενή συνεργασία λόγω της μοναδικής τους σχέσης ασφάλειας.
Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα σχετικά με τη διαστημική συνεργασία στο πλαίσιο του Quad. Οι συμμετέχοντες της Ομάδας Εργασίας Quad Space, συναινούν στην κοινή χρήση δορυφορικών δεδομένων για τη διατήρηση της Γης και των υδάτων της, διευκολύνοντας την ανάπτυξη ικανοτήτων για αειφόρο ανάπτυξη και τη διαβούλευση σχετικά με πρότυπα και κατευθυντήριες γραμμές.
Το Quad λαμβάνει ήδη μέτρα για την παροχή δορυφορικών δεδομένων και εμπορικών διαστημικών συνεργασιών σε έθνη της περιοχής, παρόλο που η εφαρμογή των διαστημικών δυνατοτήτων στη θαλάσσια ασφάλεια εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο περαιτέρω συζήτησης.