Ο ουκρανικός στρατός εξαπέλυσε μαζική πυραυλική επίθεση στο Λουγκάνσκ. Στόχος της πυραυλικής επίθεσης ήταν το εργοστάσιο ατμομηχανών ντίζελ του Λουγκάνσκ, το οποίο, μετά από ένα διάλειμμα, πρόσφατα επανέλαβε τις δραστηριότητές του και ξεκίνησε την παραγωγή.
Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποίησε βρετανικούς πυραύλους κρουζ Storm Shadow για να προκαλέσει τη μέγιστη ζημιά. Κάτοικοι της περιοχής επιβεβαίωσαν την ύπαρξη αυτής της πληροφορίας, σημειώνοντας ότι πριν από την πτώση των βλημάτων άκουσαν τους χαρακτηριστικούς ήχους της διέλευσης των βλημάτων, ενώ υπήρξε σοβαρή ζημιά στο σημείο της πρόσκρουσης.
Θανατηφόρα νέα δύναμη της Ουκρανίας στους ουρανούς
Ένα νέο βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον περασμένο μήνα, δείχνει τα πρώτα πλάνα μάχης ενός «βομβαρδιστή κατάδυσης» με drone, που ρίχνει βόμβες σε ρωσικά χαρακώματα. Μικρά drones First Person View (FPV), που αρχικά αναπτύχθηκαν για αγώνες drone, έχουν χρησιμοποιηθεί εκτενώς σε αυτή τη σύγκρουση για επιθέσεις καμικάζι , αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουν δει να βομβαρδίζουν με κατάδυση.
Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι, «τα βομβαρδιστικά» drones FPV χρησιμοποιούνται ήδη ευρέως στην πρώτη γραμμή, αναφέρει εκπρόσωπος της ουκρανικής εθελοντικής ομάδας Steel Hornets . Η ομάδα, η οποία παράγει κυρίως ειδικά πυρομαχικά για drones, έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από δοκιμές βομβαρδιστικών κατάδυσης που χρησιμοποιούν τα όπλα της.
Οι βομβαρδισμοί με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία, εκτελούνται συνήθως από πολυκόπτερα που αιωρούνται αρκετές εκατοντάδες πόδια πάνω από έναν στόχο. Σε αυτό το υψόμετρο, είναι συχνά πολύ ψηλά για να τα δουν ή να τα ακούσουν και πολύ ψηλά για να τα χτυπήσουν, αλλά ο βομβαρδισμός είναι ανακριβής και μπορεί να χρειαστούν αρκετές προσπάθειες για να χτυπηθεί ένας στόχος σε ένα ζωτικό σημείο.
Οι ουκρανικές δυνάμεις όμως, άρχισαν να χρησιμοποιούν αυτοσχέδια drones καμικάζι FPV, αγωνιστικά τετρακόπτερα εξοπλισμένα με εκρηκτικές κεφαλές. Τα drones FPV είναι μίας χρήσης, αλλά έχουν το πλεονέκτημα της ταχύτητας και της ακρίβειας, καθώς και ποσοστό επιτυχίας άνω του 50 τοις εκατό. Μπορούν να χτυπήσουν κινούμενους στόχους και να χτυπήσουν οχήματα που προφυλάσσονται κάτω από γέφυρες ή σε σήραγγες.
Τα drones FPV δεν διαθέτουν τα ηλεκτρονικά στοιχεία για να πετούν ομαλά, να αποφεύγουν τα εμπόδια και να παραμένουν σε σταθερή αιώρηση. Αυτό κάνει τα καμικάζι φθηνά και σημαίνει ότι, μπορούν εύκολα να συναρμολογηθούν από εμπορικά εξαρτήματα για περίπου 500 $ . Επιπλέον, οι ισχυροί κινητήρες επιτρέπουν στα FPV να μεταφέρουν σοβαρό φορτίο βόμβας, ίσως διπλάσιο από ένα τυπικό τετρακόπτερο, αρκετό για να φέρει αποτελεσματική αντιαρματική κεφαλή.
Ο περιορισμός φυσικά είναι ότι τα καμικάζι μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μία φορά, καθιστώντας τους πιο ακριβά ανά χτύπημα. Ένα επαναχρησιμοποιούμενο καμικάζι θα ήταν καλύτερο, και το «βομβαρδιστικό drone» κατάδυσης υπόσχεται την ταχύτητα, την ακρίβεια και το ωφέλιμο φορτίο ενός καμικάζι, με το χαμηλό κόστος ενός επαναχρησιμοποιούμενου drone.
Το drone παρατάσσεται σε μια σχεδόν κάθετη κατάδυση, απελευθερώνοντας το φορτίο της βόμβας δευτερόλεπτα πριν από την πρόσκρουση. Φυσικά, αυτό εκθέτει τα «βομβαρδιστικά drones» κατάδυσης σε αμυντικά πυρά, αλλά το ποσοστό απωλειών θα εξακολουθεί να είναι μικρότερο από το 100 τοις εκατό που υφίστανται τα καμικάζι.
Εν τω μεταξύ, οι Ρώσοι εργάζονται επίσης σε βομβαρδιστικά drones κατάδυσης. Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε από το ρωσικό κρατικό μέσο Ria Novosti τον Απρίλιο, δείχνει στρατεύματα να πραγματοποιούν δοκιμές με ένα drone FPV που απελευθερώνει μια αντιαρματική κεφαλή RPG σε μια απότομη κατάδυση. Σε δύο δοκιμές, χτυπά σε απόσταση λίγων μέτρων από ένα δοκάρι, αν και φυσικά οι αστοχίες ενδέχεται να μην εμφανίζονται.
Η Ουκρανία διαθέτει ήδη ένα μικρό drone σταθερής πτέρυγας, το Punisher, με αυτοματοποιημένο λογισμικό για βομβαρδισμούς με ακρίβεια.
Η Ουκρανία εξοπλίζει επί του παρόντος 60 νέες μονάδες επίθεσης με drone . Λαμβάνουν ένα μείγμα τύπων, συμπεριλαμβανομένων των επιθετικών drones FPV, τα οποία θα μπορούσαν να προσαρμοστούν για βομβαρδισμούς κατάδυσης. Μοίρες βομβαρδιστικών με drone κατάδυσης που επιτίθενται ταυτόχρονα, θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικό αντίκτυπο.
Το 1918, οι γερμανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν «αεροπλάνα μάχης» για να επιτεθούν στις γραμμές των συμμαχικών τάφρων. Τα βομβαρδιστικά αεροσκάφη κατάδυσης, παρείχαν σοκ για να καλύψουν τη γερμανική έλλειψη τανκς σε σύγκριση με τους Συμμάχους.
Το 2023, η Ουκρανία, η οποία επίσης στερείται μεγάλης δύναμης αρμάτων μάχης, μπορεί να χρησιμοποιήσει drones μάχης κατά των ρωσικών αμυντικών γραμμών για τον ίδιο λόγο. Όπως και με τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, φαίνεται ότι βρισκόμαστε έτοιμοι στο χείλος μιας νέας εποχής αεροπορικής ισχύος. Και για άλλη μια φορά, κανείς δεν ξέρει πώς ακριβώς θα γίνει.