Οι στρατιώτες της Ουκρανίας που επιχειρούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου, περιγράφουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις μαθαίνουν κάθε μέρα και αλλάζουν τη στρατηγική τους.
Επιμένουν ότι, το ηθικό τους παραμένει «ακμαίο», παρά την εξάντληση των στρατευμάτων ύστερα από σχεδόν έναν χρόνο πολέμου.
Αυτή η εξάντληση των δυνάμεων φαίνεται να έχει επηρεάσει και τον ρωσικό στρατό, καθώς σε μια απροσδόκητη τροπή των γεγονότων, τα ρωσικά στρατεύματα φέρεται να κατέρριψαν ένα ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Mohajer-6 που είχε αναπτυχθεί πάνω από την Κριμαία, αφού το μπέρδεψαν με ένα από τα πολλά ουκρανικά μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πραγματοποιούν συχνά επιχειρήσεις στη χερσόνησο της Κριμαίας.
Οι υπέρ της Ουκρανίας λογαριασμοί μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Ουκρανίας, έσπευσαν να χλευάσουν το περιστατικό, χαρακτηρίζοντάς το ως σφάλμα από τις «εξαθλιωμένες δυνάμεις» της Ρωσίας. Το drone καταρρίφθηκε στο ανατολικό τμήμα της Κριμαίας και η πτώση του έχει αποδοθεί στο τρομερό σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου (EW) της Μόσχας.
Η κατάρριψη του Mohajer-6 από τη Ρωσία, έρχεται σε μια στιγμή που η Ουκρανία πιστεύεται ότι, εξαπέλυσε αντεπίθεση κατά των ρωσικών στρατευμάτων. Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι και οι δύο πλευρές, επιχειρούν με πληθώρα απο drones και πυραύλους η μία εναντίον της άλλης, με τα δύο μέρη να υποστηρίζουν επίσης ότι, η πλειονότητα αυτών των εχθρικών εναέριων πόρων που πλησιάζουν τις αντίστοιχες θέσεις τους καταρρίπτονται.
Σε μια παρόμοια γκάφα, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία κατέρριψε επίσης κατά λάθος ένα από τα τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 πάνω από το Κίεβο τον περασμένο μήνα, το οποίο αποδόθηκε σε «τεχνικό σφάλμα».
Στο Πενταπόσταγμα αναφέραμε ότι, μια έκθεση από το Royal United Services Institute (RUSI) που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο (RUSI) ανέφερε ότι, το EW της Μόσχας είχε διατηρήσει την αποτελεσματικότητα και καταρρίπτει περίπου 10.000 ουκρανικά drones κάθε μήνα ή περίπου 333 drones καθημερινά.
Με τις αυξανόμενες επιθέσεις UAV της Ουκρανίας σε ρωσικούς σχηματισμούς, το EW και τα συστήματα αεράμυνας της Μόσχας επιχειρούν συνεχώς για να τις αποτρέψουν.
Ωστόσο, αυτή τη φορά, κατέρριψε το δικό της μη επανδρωμένο αεροσκάφος ιρανικής προέλευσης Mohajer-6, το οποίο η Ρωσία έχει αναπτύξει εκτενώς μαζί με τα drones καμικάζι της κλάσης Shahed.
Mohajer-6 Drones στη ρωσική υπηρεσία
Η Μόσχα άρχισε να χρησιμοποιεί το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Mohajer-6 τον Σεπτέμβριο. Το Mohajer-6 είναι ένα drone με διπλό βραχίονα με διάταξη ψηλών πτερύγων στην οποία το φτερό συνδέεται με την κορυφή της ατράκτου.
Η παραγωγή του drone ξεκίνησε το 2017 και οι λειτουργίες του περιλαμβάνουν την εμπλοκή πυρός (μπορεί να μεταφέρει έως και τέσσερα πυρομαχικά), την αναγνώριση και την επιτήρηση.
Έχει αυτονομία περίπου 200 χιλιομέτρων, χωρητικότητα φορτίου 100 κιλά και μέγιστο βάρος απογείωσης 600 κιλά. Επιπλέον, διαθέτει τελική ταχύτητα 200 χιλιομέτρων/ώρα και αντοχή 12 ωρών. Το drone μπορεί επιπλέον να ανέλθει σε υψόμετρο 5400 μέτρων.
Λίγο αφότου η Ρωσία άρχισε να αναπτύσσει αυτά τα ιρανικά drones τον Σεπτέμβριο, οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να καταρρίψουν και να ανακτήσουν τουλάχιστον ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναγνώρισης και επίθεσης Mohajer-6, το οποίο αργότερα αποσυναρμολογήθηκε για εξέταση.
Αργότερα ανακαλύφθηκε ότι, πολλά εξαρτήματα που χρησιμοποιήθηκαν στο ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Mohajer-6, κατασκευάστηκαν σε δυτικές χώρες. Η τεκμηρίωση που έλαβε η Wall Street Journal, αποκάλυψε ότι πολλά από τα ηλεκτρικά μέρη που τα τροφοδοτούν αναπτύχθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.
Το drone βρέθηκε να έχει ιαπωνικές, κινεζικές και αμερικανικές κάμερες και αποστασιόμετρο λέιζερ. Υποστηρίχθηκε ότι ο ουκρανικός στρατός «χακάρισε» ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ βρισκόταν σε πτήση και στη συνέχεια το «προσγείωσε», όπου αργότερα βρέθηκε και εξετάστηκε από το προσωπικό των ουκρανικών στρατιωτικών πληροφοριών.
Τα στρατεύματα της Μόσχας έχουν αναπτύξει εκτενώς το Mohajer-6 μαζί με τα drones καμικάζι Shahed-131 και Shahed-136, για να επιτεθούν σε ουκρανικές θέσεις, να ανακαλύψουν τη θέση των συστημάτων αεράμυνας τους και να εξαντλήσουν τους πυραύλους εδάφους-αέρος.
Η σημασία αυτών των drones που αποκτήθηκαν από το Ιράν, έχει αυξηθεί εν μέσω αναφορών για ελλείψεις πυραύλων στο οπλοστάσιο της Ρωσίας.