Ένοπλες Συρράξεις

Σειρά έχει ο αγωγός αμμωνίας στο Χάρκοβο; 10 περιπτώσεις που με φυσικές καταστροφές αποκτήθηκε πλεονέκτημα έναντι του εχθρού

Αν και δεν μπορεί να επαληθευτεί από  ανεξάρτητες  αναφορές, σύμφωνα με τοπικό κυβερνήτη στην περιοχή Χάρκοβο της Ουκρανίας, οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν επανειλημμένα τον αγωγό αμμωνίας στην περιοχή.

Ο αγωγός αμμωνίας, ο μεγαλύτερος στον κόσμο, εκτείνεται περίπου 2.470 χιλιόμετρα (1.534 μίλια) από το Τολιάτι της Ρωσίας στον ποταμό Βόλγα έως τρία λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Έχει κλείσει από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Είναι ένας αγωγός, που είναι δυνητικά κρίσιμος για την επέκταση μιας συμφωνίας που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών και λιπασμάτων από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Βομβαρδισμός έπληξε τον αγωγό κοντά στο χωριό Μασιουτίβκα και κοντά στο χωριό Ζαπάντ, χωρίς ωστόσο να καταγραφεί διαρροή, σύμφωνα με τον ο Όλεχ Σινεχούμποβ, κυβερνήτης της περιφέρειας Χάρκοβο της Ουκρανίας.

Καταστροφές που έγιναν από τα χέρια των στρατιωτικών

Η καταστροφή του φράγματος Καχόβκα,  μπορεί να γίνει ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες στην εξέλιξη του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Και δεν θα είναι η πρώτη τέτοια περίπτωση στην ιστορία.

Σε διαφορετικές εποχές κατά τη διάρκεια πολλών πολέμων, οι διοικητές έμαθαν να χρησιμοποιούν φυσικούς παράγοντες προς όφελός τους.

Κάποιες φορές τέτοιου είδους « κόλπα» πέτυχαν και άλλες όχι, ενώ ήταν αρκετά ακριβά για το περιβάλλον.

Εισβολή των Μογγόλων στο Χορεζμ ( 1219−1221)

Οι Μογγόλοι υπό τον Τζένγκις Χαν, συχνά επέδειξαν μεγάλη δεξιότητα στο χειρισμό του περιβάλλοντος προς όφελός τους.

Κατά την εισβολή στο Χορέσμ, που σηματοδότησε την αρχή της κατάκτησης των ισλαμικών κρατών, οι Μογγόλοι συχνά κατέστρεφαν πηγές γλυκού νερού για να εκδιώξουν τους εχθρούς τους ή τους απέκλειαν εντελώς, αφήνοντας τα εχθρικά εδάφη χωρίς νερό.

Η Μάχη των Κόκκινων Βράχων ( 208-209 μ.Χ.)

Στο τέλος της δυναστείας των Χαν στην Κίνα, ο πολέμαρχος Cao Cao συγκέντρωσε έναν τεράστιο στρατιωτικό στόλο για να κατακτήσει τα νότια εδάφη που κατείχαν οι αντίπαλοί του, Liu Bei και Sun Quan.

Πίστευαν την πρόβλεψη ενός ισχυρού ανατολικού ανέμου, που εμφανιζόταν περιστασιακά εκείνη την εποχή του χρόνου. Και παρέδωσαν ένα « δώρο» στον στόλο του Cao Cao, αλυσοδεμένα πλοία γεμάτα με θαμνόξυλα και λάδι. Χάρη στον άνεμο, μια αρμάδα από φλεγόμενα πλοία συγκρούστηκε με τον στόλο του Cao Cao και τον έκαψε. Αυτό έσπασε την πορεία ολόκληρου του πολέμου.

Ολλανδικά υδάτινα έργα ( 17ος αιώνας)

Κατά τη διάρκεια του ογδονταετούς πολέμου, οι Ολλανδοί ανέπτυξαν μια στρατηγική γραμμή άμυνας ενάντια στις ισπανικές δυνάμεις, γνωστή ως Water Line.

Αποτελούνταν από μια σειρά οχυρώσεων που τοποθετήθηκαν γύρω από εσκεμμένα πλημμυρισμένα εδάφη, τα οποία τα καθιστούσαν αδιάβατα για τα εχθρικά στρατεύματα και σχημάτιζαν ένα προστατευτικό φράγμα γύρω από βασικές ολλανδικές πόλεις.

Εμφύλιος πόλεμος στις ΗΠΑ ( 1861−1865)

Κατά τη διάρκεια της Πολιορκίας του Βίκσμπουργκ, οι βόρειες δυνάμεις υπό τη διοίκηση του στρατηγού Γκράντ, χειρίστηκαν τη ροή του ποταμού Μισισιπή για να απομονώσουν την πόλη.

Οι μηχανικοί του Βορρά κατασκεύασαν ένα κανάλι μέσω ενός βρόχου του ποταμού που οδηγεί στο Βίκσμπουργκ. Το κανάλι επέτρεψε στις βόρειες ναυτικές δυνάμεις, να παρακάμψουν τις ισχυρές άμυνες της πόλης, γεγονός που συνέβαλε στην τελική παράδοση του Βίκσμπουργκ.

Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, η γερμανική πλημμύρα στον ποταμό Iser ( 1914)

Για να σταματήσει τον προελαύνοντα γερμανικό στρατό, ο βελγικός στρατός υπό την ηγεσία του βασιλιά Αλβέρτου Α' διέταξε να ανοίξουν τις πύλες του ποταμού Ιser, που εκβάλλει στη Βόρεια Θάλασσα.

Ως αποτέλεσμα αυτού του ελιγμού, δημιουργήθηκε μια μεγάλη πλημμυρισμένη περιοχή μεταξύ των βελγικών και γερμανικών δυνάμεων, η οποία ουσιαστικά σταμάτησε την προέλαση των γερμανικών δυνάμεων και έσωσε μεγάλο μέρος του Βελγίου από την κατοχή.

Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος , Επιχείρηση Chastise (1943)

Η επιχείρηση Chastise, ήταν ένα τολμηρό σχέδιο της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας για την καταστροφή βασικών φραγμάτων στη βιομηχανική καρδιά της Γερμανίας, την κοιλάδα του Ρουρ.

Το σχέδιο προέβλεπε τη χρήση ειδικά σχεδιασμένων  βομβών,  που ξεπέρασαν την επιφάνεια του νερού για να αποφύγουν τα αντιτορπιλικά  και να χτυπήσουν φράγματα.

Η επίθεση ήταν κάτι παραπάνω από επιτυχημένη. Οι πλημμύρες  προκάλεσαν  σημαντικές ζημιές στη γερμανική βιομηχανία και υποδομές.

Σοβιετική πλημμύρα στον Δνείπερο ( 1941)

Σε απάντηση στην ταχεία προέλαση των γερμανικών στρατευμάτων, οι σοβιετικές αρχές προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν το περιβάλλον ως όπλο.

Με εντολή του Στάλιν, άνοιξαν οι πύλες των δεξαμενών του Δνείπερου και στις 18 Αυγούστου 1941 ανατινάχθηκε το φράγμα HPP Dnipro . Αυτό προκάλεσε μια μεγάλη πλημμύρα, η οποία επιβράδυνε την προέλαση των γερμανικών στρατευμάτων και οδήγησε σε σημαντικές απώλειες εξοπλισμού.

Ωστόσο, το κύμα ύψους 25-30 μέτρων που πέρασε από τον ποταμό Δνείπερο, παρέσυρε εκατοντάδες χωριά και οδήγησε στο θάνατο τεράστιο αριθμό αμάχων.

Πόλεμος στο Βιετνάμ - Επιχείρηση Ποπάι (1967−1972)

Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, ο στρατός των ΗΠΑ πραγματοποίησε την επιχείρηση Ποπάι , σπορά σύννεφων με στόχο την παράταση της εποχής των μουσώνων στο Βιετνάμ.

Αυτή είναι η πρώτη τεκμηριωμένη περίπτωση χρήσης κλιματικών όπλων στην ανθρώπινη ιστορία.

Η ουσία της επιχείρησης ήταν η ενεργή επιρροή στα σύννεφα: το ιωδιούχο ασήμι διασκορπίστηκε σε σύννεφα βροχής από αεροπλάνα ( μεταφορικά αεροπλάνα C-130 και μαχητικά F-4C), γεγονός που οδήγησε σε έντονες βροχοπτώσεις.

Ως αποτέλεσμα, η ποσότητα της βροχόπτωσης αυξήθηκε τρεις φορές πάνω από τον κανόνα.

Πόλεμος στον Περσικό Κόλπο, δολιοφθορά σε πετρελαιοπηγές (1991)

Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου, οι ιρακινές δυνάμεις που υποχωρούσαν πυρπόλησαν εκατοντάδες πετρελαιοπηγές στο Κουβέιτ. Αυτή η πράξη, με εντολή του Σαντάμ Χουσεΐν, προκάλεσε εκτεταμένες περιβαλλοντικές ζημιές και προβλήματα υγείας λόγω του πυκνού, ασφυκτικού καπνού που τύλιξε την περιοχή.

Χρειάστηκε σχεδόν ένας χρόνος, μέχρι τον Νοέμβριο του 1991, για να σβήσει η τελευταία από αυτές τις πυρκαγιές.

Κινεζικές πλημμύρες ( 1938)

Αυτό το τραγικό γεγονός συνέβη κατά τη διάρκεια του Β' Σινο-Ιαπωνικού Πολέμου, όταν η εθνικιστική κυβέρνηση υπό τον Τσιάνγκ Κάι-σεκ αποφάσισε να καταστρέψει τα φράγματα του Κίτρινου Ποταμού στο Χουαγιουάνκου, για να σταματήσει την ταχεία προέλαση των Ιαπώνων.

Η πλημμύρα που ακολούθησε ήταν μια από τις χειρότερες ανθρωπογενείς καταστροφές στην ιστορία, προκαλώντας τεράστιες ανθρώπινες απώλειες ( που υπολογίζονται σε 400.000 έως 800.000 άτομα), τον αναγκαστικό εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων και μακροχρόνιες περιβαλλοντικές ζημιές.

Κατά ειρωνικό τρόπο, η πλημμύρα δεν επιβράδυνε την ιαπωνική προέλαση καθώς το νερό πήρε διαφορετική διαδρομή από αυτή που περίμεναν οι Κινέζοι, προκαλώντας μια ανθρωπιστική καταστροφή με περιορισμένα στρατιωτικά αποτελέσματα.

                                                                                       

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ