Η Ρωσία χρησιμοποίησε ενεργά drones καμικάζι τύπου Geran, κατά τη διάρκεια ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, περισσότερα από 300 τέτοια οχήματα εκτοξεύτηκαν, που είναι η πιο εντατική χρήση drones από την έναρξη της ρωσικής ειδικής επιχείρησης.
Υποτίθεται ότι, ο σκοπός της μαζικής εκτόξευσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τη Ρωσία, είναι να εξαντληθούν τα αποθέματα πολύτιμων προηγμένων πυραύλων αεράμυνας στην Ουκρανία. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, η Ρωσία δεν έχει καταφέρει να σημειώσει σημαντική επιτυχία προς αυτή την κατεύθυνση. Η Ουκρανία έχει καταφέρει να εξουδετερώσει τουλάχιστον το 90% των drones, κυρίως χρησιμοποιώντας τα παλαιότερα και φθηνότερα όπλα αεράμυνας και ηλεκτρονικό πόλεμο.
Οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών σημειώνουν επίσης, προσπάθειες του ρωσικού στρατού να εντοπίσει και να καταστρέψει στόχους στην Ουκρανία, που βρίσκονται μακριά από τη γραμμή επαφής.
Καταστρέφονται ρωσικά συστήματα αεράμυνας με drones καμικάζι
Η Υπηρεσία Ασφαλείας SBU της Ουκρανίας, δημοσίευσε εναέρια πλάνα που δείχνουν drones «kamikaze» (αυτοκτονίας) να καταδιώκουν σύγχρονα ρωσικά συστήματα αεράμυνας.
Ένα νέο δραματικό βίντεο δείχνει τη στιγμή που ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας, κυνήγησαν ένα σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος μεσαίου βεληνεκούς Buk-M1 (SA-11 Gadfly) και τρία Tor-M2 μικρού έως μεσαίου βεληνεκούς (SA-15 Gauntlet) συστήματα.
Καθώς η καταδίωξη εντάθηκε, τα drones κατέβηκαν μερικές δεκάδες πόδια πάνω από το έδαφος και χτύπησαν τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας. Ένα από τα συστήματα Tor ,προσπάθησε να καταρρίψει ένα drone αυτοκτονίας, αλλά ο πιλότος κράτησε το drone ασφαλές εκτρέποντάς το χειροκίνητα από την τροχιά του πυραύλου.
Ο ιστότοπος πληροφοριών ανοιχτού κώδικα Oryx ανέφερε ότι, η Ρωσία προφανώς έχει χάσει 16 συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος (SAM) σειράς Tor-M2 και 11 συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος (SAM) σειράς Buk-M1 στην Ουκρανία, από τότε που ξεκίνησε η Ρωσική εισβολή.
Η υπηρεσία ασφαλείας ανέφερε σε ανάρτησή της ότι, οι δυνάμεις της κατέστρεψαν επίσης τρία αυτοκινούμενα συστήματα πυροβολικού Nona, 3 οχήματα μάχης πεζικού, 2 άρματα μάχης, έναν σταθμό ηλεκτρονικού πολέμου και εχθρικές οχυρώσεις με drones καμικάζι.
Ένας πύραυλος Tor-M2 δεν κατάφερε να χτυπήσει drone
Ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέδειξε τις ικανότητες ενός Ουκρανού πιλότου drone , καθώς ο χειριστής κατάφερε να αποφύγει έναν ρωσικό πύραυλο αεράμυνας Tor-M2.
Ο τύπος του μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος ( UAV ) που χρησιμοποιήθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση, δεν αναγνωρίστηκε και παρόλο που η αρχικά δηλώθηκε ότι ήταν drone «kamikaze» ή περιπλανώμενο πυρομαχικό, άλλοι έχουν αναφέρει ότι θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι ένα αναγνωριστικό drone SHARK.
Σημειώνεται ότι, το μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα SHARK (UAS), διαθέτει αισθητήρα Full HD, οπτικό ζουμ 30x και ψηφιακό ζουμ 90x, καθώς και σταθεροποίηση φακού και ψηφιακή σταθεροποίηση. Είναι σχεδιασμένο για έλεγχο συνόρων, αεροφωτογράφηση, επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και επιθεώρηση γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Προσφέρει επίσης τεχνολογία εντοπισμού στόχων. Το SHARK UAS διαθέτει σύνδεση δεδομένων 80+ km. Έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως ως αναγνωριστικό drone από τις δυνάμεις του Κιέβου.
Οι μηχανικοί που ανέπτυξαν το Tor-M2 του επέτρεψαν να ανιχνεύει σύνθετους εναέριους στόχους και να τους καταρρίπτει ενώ είναι εν κινήσει. Το θέμα είναι ότι, σε ένα πραγματικό περιβάλλον μάχης, είναι αρκετά δύσκολο να καταστρέψεις ένα όχημα όταν είναι σε πορεία. Ωστόσο, εάν ένα σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος σταματήσει την κίνησή του, είναι ευκολότερο να το καταστρέψει, δεδομένου ότι υπάρχουν περισσότερα όπλα για να επιτευχθεί αυτό.
Το Tor-M2 έκανε το ντεμπούτο του για πρώτη φορά το 2007 και είναι μόνο ένα από τα πυραυλικά συστήματα μικρού έως μεσαίου βεληνεκούς που χρησιμοποιούν τώρα οι ρωσικές δυνάμεις, για την κατάρριψη εναέριων στόχων και πυρομαχικών ακριβείας.Οι ουκρανικές δυνάμεις προσπάθησαν να στοχοποιήσουν τα συστήματα τους τελευταίους μήνες .