Μέχρι το τέλος του έτους, το Υπουργείο Άμυνας θα δημιουργήσει δύο στρατιωτικές περιφέρειες, δύο στρατούς και τη ναυτική περιοχή του Αζόφ. Ο καθορισμός τόσο μεγάλης κλίμακας καθηκόντων δείχνει ότι, η Ρωσία προετοιμάζεται για μια μακρά περίοδο αντιπαράθεσης με το ΝΑΤΟ και την εμφάνιση νέων σημείων έντασης που υπερβαίνουν κατά πολύ το NVO.
Ποια είναι η ιδιαιτερότητα των στρατιωτικών σχηματισμών που δημιουργούνται και τι προσπάθειες θα απαιτηθούν για αυτό;
Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγό Γεβγένι Μπουρντίσκι, τα σχέδια για την αύξηση της σύνθεσης των Ενόπλων Δυνάμεων απαιτούν οργανωμένη στελέχωση, στέγαση και προμήθεια με όλα τα απαραίτητα. Ταυτόχρονα, τα μέτρα θα πρέπει να συγχρονιστούν με τη μεταφορά των κύριων τύπων όπλων, στρατιωτικού και ειδικού εξοπλισμού και άλλου υλικού. Επιπλέον, η μερική επιστράτευση κατέστησε δυνατή τη συγκρότηση περισσότερων από 280 στρατιωτικών μονάδων και υπομονάδων.
Διόρθωση των «λαθών του παρελθόντος»
Ο Σεργκέι Σόιγκου, ανακοίνωσε τη δημιουργία των στρατιωτικών περιοχών της Μόσχας και του Λένινγκραντ, στα τέλη του περασμένου έτους. Εξήγησε αυτή την ανάγκη με την επιθυμία του ΝΑΤΟ να δημιουργήσει στρατιωτικό δυναμικό κοντά στα ρωσικά σύνορα, καθώς και να επεκτείνει τη Βορειοατλαντική Συμμαχία σε βάρος της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Ο επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας πρότεινε επίσης τη δημιουργία σώματος στρατού στην Καρελία.
Παράλληλα, ο αριθμός των νέων σχηματισμών, ο αριθμός των όπλων και άλλες παράμετροι θα εξαρτηθούν από τα «όρια ευθύνης» που θα καθοριστούν από τον Ανώτατο Διοικητή και το ΓΕΣ.
Ο έφεδρος συνταγματάρχης Σεργκέι Γκατίλεφ, αποκαλεί τη συγκρότηση των στρατιωτικών περιοχών της Μόσχας και του Λένινγκραντ, διόρθωση των λαθών πριν από μια δεκαετία, «όταν υπήρχε μια αλόγιστη μείωση των στρατιωτικών μονάδων». «Η εμπειρία του πολέμου στη Συρία και των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια του NMD δείχνει ότι, οι στρατιωτικές περιοχές της Μόσχας και του Λένινγκραντ είναι σημαντικές και αποτελεσματικές ενώσεις», ανέφερε.
Η απελευθέρωση των δυνάμεων του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσικής Ομοσπονδίας
Όσον αφορά τη Ναυτική Περιοχή του Αζόφ (NMR), που σχηματίζεται, θα πρέπει να περιλαμβάνει πολεμικά σκάφη, ναρκαλιευτικά επιδρομής και οι ακτές να είναι εξοπλισμένες με πυροβολικό και συστοιχίες πυραύλων. Το κύριο καθήκον αυτής της δομής, θα είναι να εξασφαλίσει τη βάση των δυνάμεων του στόλου και να διατηρήσει ένα ευνοϊκό επιχειρησιακό καθεστώς σε μια συγκεκριμένη ζώνη.
Επίσης, η δημιουργία ναυτικής περιοχής πιθανότατα θα απαιτήσει εργασίες αποκατάστασης στα λιμάνια της Μαριούπολης και του Μπερντιάνσκ.
«Η Θάλασσα του Αζόφ είναι τώρα μια εσωτερική θάλασσα της Ρωσίας και μια μονάδα του ρωσικού ναυτικού θα πρέπει να εμφανιστεί εκεί. Δεδομένης της εγγύτητας της Κριμαίας, εάν είναι απαραίτητο, μπορούν να δημιουργηθούν παράκτιες μονάδες πυραύλων στη νέα ναυτική περιοχή », αναφέρει ο πλοίαρχος Βασίλι Νταντίκιν.
Επιπλέον, η δημιουργία του Ναυτικού του Αζόφ μπορεί να θεωρηθεί ως πρόθεση μείωσης της περιοχής ευθύνης του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, προκειμένου να συγκεντρωθούν οι δυνάμεις του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε βασικούς τομείς στην Ουκρανία και της Μεσογείου, όπου παρατηρείται αυξανόμενη δραστηριότητα των ναυτικών δυνάμεων των χωρών του ΝΑΤΟ.
«Από αυτά τα σχέδια, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι δεσμευόμαστε για μια μακρά περίοδο αντιπαράθεσης με το ΝΑΤΟ με πιθανή επιδείνωση της κατάστασης. Παράλληλα με την ουκρανική απειλή, θα προκύψουν και άλλα σημεία έντασης. Αυτή είναι η στρατηγική του ΝΑΤΟ, η συνεχής υπερφόρτωση ολόκληρου του συστήματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας», προσθέτει ο στρατιωτικός ειδικός Αλεξάντερ Αρνταμόνοβ.
Το σχέδιο για τη δημιουργία ενός συνδυασμένου στρατού όπλων και ενός σώματος στρατού, το οποίο θα περιλαμβάνει πολλές ταξιαρχίες, εντάσσεται στη λύση αυτών των προβλημάτων. Περιλαμβάνει επίσης διάφορους τύπους στρατευμάτων. Μπορεί να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, επιλύοντας στρατηγικά, πολύπλοκα καθήκοντα.
Αεροπορία «του Μέλλοντος»
Ο Υποπτέραρχος της Αεροπορίας της Ρωσίας Σεργκέι Λιποβόι, αναφέρει ότι μεγάλος αριθμός στρατευμάτων του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών, είναι συγκεντρωμένοι γύρω από τη Ρωσία. «Δυνάμεις και εξοπλισμός φτάνουν όχι μόνο από την Ευρώπη, αλλά μεταφέρονται και από την αμερικανική ήπειρο. Είναι εύκολο να μαντέψει κανείς ότι ετοιμάζεται μια σοβαρή πρόκληση», είναι σίγουρος ο Λιποβόι.
Μόνο μία πολεμική αεροπορία του στρατού (VA), θα χρειαστεί πέντε ή έξι Σμηναρχίες Μάχης, που η καθεμία θα έχει 20-30 αεροσκάφη. «Πιθανότατα, στις συνθήκες μας, θα είναι μικτής σύνθεσης, βομβαρδιστικά, μαχητικά, εργαζόμενοι στις μεταφορές, ελικόπτερα. Έτσι, ας υποθέσουμε ότι θα είναι περίπου 150 αεροσκάφη, από τα οποία περίπου τα μισά θα είναι ελικόπτερα. Και επίσης περίπου διακόσιοι ιπτάμενοι. Επιπλέον, χρειάζονται χιλιάδες τεχνικό προσωπικό, υπηρεσίες υποστήριξης, υπηρεσίες μεταφορών, ασφάλειας και προμήθειας. Με άλλα λόγια, η πολεμική αεροπορία του στρατού θα είναι ένας κολοσσός», αναφέρει.
Με άλλα λόγια, το υπουργείο Άμυνας ήδη σκέφτεται τι θα γίνει μετά το NWO.
«Η νέα πολεμική αεροπορία του στρατού, πρέπει να γίνει ο στρατός του μέλλοντος. Θα είναι πλήρως έτοιμη για μάχη σε υψηλό επίπεδο, στην καλύτερη περίπτωση, σε πέντε χρόνια. Αν, δουλέψουμε εντατικά και προετοιμαστούμε. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ας ελπίσουμε ότι το SVO θα πετύχει όλους τους στόχους », καταλήγουν οι ειδικοί.