Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Στόλος της Βαλτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είναι η ίδια η γεωγραφία της Βαλτικής Θάλασσας. Μετά την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, έγινε τελικά η εσωτερική θάλασσα της Συμμαχίας. Επιπλέον, όλες οι βάσεις του ρωσικού στόλου της Βαλτικής – η Κρονστάνδη και το Μπαλτίισκ στην περιοχή του Καλίνινγκραντ – είναι πλέον κοντά σε τακτικά όπλα. Και φυσικά δεν υπάρχει μέρος για να κρυφτούν τα πλοία στη Βαλτική.
Στο Πενταπόσταγμα αναφέραμε ότι, η Μόσχα προετοιμάζει το καταδρομικό Amiral Nakhimov για δοκιμές.
Μία από τις κύριες αλλαγές μετά την επισκευή του καταδρομικού Admiral Nakhimov, θα είναι ο οπλισμός. Επί του παρόντος, αυτός ο οπλισμός είναι αντιπλοϊκοί πύραυλοι P-700 Granit. Θα διατηρηθούν, αλλά θα είναι εξοπλισμένο με τουλάχιστον δέκα ακόμη κάθετες εγκαταστάσεις 3S14, πιθανώς την έκδοση M. Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από το P-700 Granit, το Admiral Nakhimov θα είναι εξοπλισμένο με 80 επιπλέον πυραύλους διαφόρων τροποποιήσεων και μοντέλων.
Νέας κατηγορίας ρωσική stealth κορβέτα επανασχεδιάζεται
Σε μια νέα εξέλιξη, το Σεβερνάγια Βέρφ, ένα από τα κύρια ναυπηγεία που βρίσκονται κοντά στην Αγία Πετρούπολη, έχει αρχίσει να επεξεργάζεται εκ νέου την κορβέτα Project 20386 του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Το πλοίο ονομάζεται Mercury και έχει αριθμό κύτους 535.
Λόγω της επανεπεξεργασίας που έχει ξεκινήσει, το πλοίο πιθανότατα θα επιστρέψει στη σύνθεση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας το επόμενο έτος. Ωστόσο, ορισμένες πηγές στη Ρωσία αναφέρουν ότι η επιστροφή του μπορεί να καθυστερήσει έναν ακόμη χρόνο, δηλαδή το 2025.
Αν και κανείς δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα, υπάρχουν αρκετές πιθανές «καινοτόμες λύσεις» που πρέπει να επεξεργαστούν ξανά. Η τεχνολογία Stealth είναι ένα από αυτά. Σύμφωνα με ξένο μέσο ενημέρωσης, αυτά είναι τα πρώτα πλήρως stealth πλοία του ρωσικού ναυτικού. Υπάρχει πραγματική πιθανότητα, αυτή η τεχνολογία να μην είναι τόσο καλά αναπτυγμένη στη ναυτική μηχανική και να απαιτήσει μια αλλαγή.
Μια άλλη πιθανότητα είναι ο επανασχεδιασμός του δικτύου ραντάρ του Mercury. Είναι γνωστό, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά που δημοσίευσε η Μόσχα, ότι αυτό το πλοίο διαθέτει ένα κύριο ραντάρ πολλαπλών χρήσεων Zaslon και οκτώ ραντάρ AESA.
Γνωρίζουμε από την ανάπτυξη του πρώτου ρωσικού μαχητικού stealth, του S-57, ότι το ραντάρ AESA χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε αυτό το αεροσκάφος. Δηλαδή, αυτή η τεχνολογία είναι επίσης νέα, τόσο για την αεροδιαστημική όσο και για τις ναυτικές δυνάμεις.
Άλλες δυνατότητες που μπορούν να επανασχεδιαστούν, είναι η κρυπτογραφημένη επικοινωνία μεταξύ του πλοίου και του μαχητικού αεροσκάφους της Ρωσίας, καθώς και το σύστημα καθοδήγησης αντιαεροπορικών πυραύλων. Αυτό το σύστημα είναι επίσης νέο, και η κύρια λειτουργία του είναι να κατευθύνει ταυτόχρονα 16 αντιαεροπορικούς πυραύλους, του συστήματος 9K96.2 «Redut» εναντίον διαφόρων στόχων.
Τα οκτώ ραντάρ AESA στο Mercury, έχουν αναπτυχθεί με βάση την αρχή των ενεργών επίπεδων κεραιών που λειτουργούν σε ζώνες X και S. Αυτά τα ραντάρ, μαζί με το ραντάρ Zaslon, ενσωματώνονται για πρώτη φορά σε ρωσικό πολεμικό πλοίο, αντικαθιστώντας το ραντάρ S-band Furke-2 με μια παθητική περιστρεφόμενη κεραία.
Η Τουρκία έκλεισε τον Βόσπορο
Δεδομένου ότι το πλοίο ναυπηγήθηκε κοντά στην Αγία Πετρούπολη, αλλά είναι μέρος του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, δεν μπορεί να ενταχθεί σε αυτό αυτή τη στιγμή. Ο λόγος είναι ξεκάθαρος : Η Τουρκία έκλεισε τον Βόσπορο.
Σύμφωνα με τη συμφωνία του Μοντρέ, η Τουρκία μπορεί να ανοίξει τον Βόσπορο μόνο σε ένα πολεμικό πλοίο που επιστρέφει στην κύρια βάση του στόλου. Αλλά το Mercury δεν έχει πάει ποτέ στη Μαύρη Θάλασσα και παρόλο που, σύμφωνα με έγγραφα, θα έπρεπε να είναι εκεί, στην πραγματικότητα, δεν έχει λάβει μέρος ποτέ στον στόλο.
Γι' αυτό δεν είναι σαφές πότε το πλοίο θα μπορέσει να ενταχθεί στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Για αυτόν τον λόγο θεωρείται ότι, πιθανότατα το πλοίο θα ενταχθεί στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας όχι το 2024, αλλά το 2025.
Είναι απολύτως πιθανό ότι, εάν ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας συνεχιστεί για πολύ περισσότερο, η stealth κορβέτα Mercury θα παροπλιστεί από τον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας και θα τεθεί σε λειτουργία στον Στόλο της Βαλτικής της Ρωσίας. Σε αυτή την κατάσταση, θα είναι δυνατή η χρήση της για στρατιωτικές αποστολές, αφού δεν θα χρειαστεί να διασχίσει τον Βόσπορο.
Το Mercury είναι ένα θωρηκτό κατηγορίας Gremyashchiy. Πρόκειται για τη νεότερη κατηγορία πολεμικών πλοίων του ρωσικού ναυτικού.
Το σκάφος Mercury (535) έχει τυπικό εκτόπισμα 1.800 τόνων και πλήρες εκτόπισμα 2.200 τόνων. Έχει μήκος πάνω από 104 μέτρα. Η μονάδα ισχύος αποτελείται από γεννήτρια ντίζελ 380/220 V AC, 50 Hz, 4×630 kW και η πρόωσή της αποτελείται από δύο άξονες CODAD, 4 τύπους Kolomna 16D49 ντίζελ 23.664 ίππων (17,6 MW). Η μέγιστη ταχύτητα με την οποία μπορεί να πλεύσει το πλοίο είναι 27 κόμβοι.
Η κορβέτα Mercury κατηγορίας Gremyashchiy, είναι οπλισμένη με ένα ναυτικό πυροβόλο 100mm A-190 Arsenal ή 130mm A-192. Στο πλοίο βρίσκεται επίσης, ένα Kashtan CIWS-M καθώς και οκτώ πύραυλοι κρουζ Kh-35. Η αεράμυνα αποτελείται από 12 εκτοξευτές Redut VLS και δύο AK-630M CIWS για χαμηλούς και κοντινούς στόχους.
Το πλοίο θα αντιμετωπίσει υποβρύχια χρησιμοποιώντας οκτώ τορπιλοσωλήνες των 330 mm για το Paket-NK. Το πλοίο διαθέτει πίστα ελικοπτέρου (το Ka-25 σχεδιάζεται ειδικά να χρησιμοποιηθεί). Τέλος το Mercury διαθέτει έναν εκτοξευτή drone Orlan-10.