Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση με ΗΠΑ και λοιπές χώρες του ΝΑΤΟ να συνεχίζουν αφειδώς την παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού-μέσων και πυρομαχικών στο Κίεβο, προκειμένου να συνεχίσει να αμύνεται κατά των Ρώσων εισβολέων.
Οι προτεραιότητες του νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ
Στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την παροχή νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, στο οποίο Συστήματα αεράμυνας και πυρομαχικά κατέχουν εξέχουσα θέση.
Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη διάθεση ενός νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, το οποίο θα περιλαμβάνει ειδικότερα, πυραύλους για συστήματα αεράμυνας Patriot, καθώς και άλλα όπλα
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο στις 31 Μαΐου ότι οι ΗΠΑ θα παράσχουν στην Ουκρανία περισσότερα όπλα για την αεράμυνά της, ως απάντηση στην έξαρση των επιθέσεων της Ρωσίας τον περασμένο μήνα.
«Θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το πακέτο βοήθειας που ανακοινώνουμε σήμερα, για να παράσχουμε στην Ουκρανία πρόσθετα πυρομαχικά για τα συστήματα αεράμυνας Patriot, τα οποία η Ουκρανία έχει αναπτύξει αρκετά αποτελεσματικά, καθώς και περισσότερα συστήματα αεράμυνας Avenger, Stinger », είπε ο Kίρμπι.
Εκτός από παραπάνω και πρόσθετα πυρομαχικά για τους ΠΕΠ HIMARS συμπεριλήφθηκαν επίσης στο νέο πακέτο, σύμφωνα με τον Κίρμπι.
Το αντιαεροπορικό σύστημα Avenger
Τα συστήματα αεράμυνας Avenger εκτιμάται ότι θα είναι πολύ χρήσιμα κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης κλίμακας επιθετικής επιχείρησης, με στόχο την απελευθέρωση του εδάφους της Ουκρανίας από τους Ρώσους εισβολείς και την αποκατάσταση των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Ουκρανίας.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, δίνοντας τους ότι χρειάζονται για να αμυνθούν καλύτερα», είπε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Κίρμπι, προσθέτοντας ότι αυτό το τελευταίο αμυντικό πακέτο θα είναι «η 39η απόσυρση εξοπλισμού από τα αποθέματα του Υπουργείου Άμυνας που χρησιμοποιούνται για ενίσχυση της Ουκρανίας».
Αργότερα, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε πρόσθετη βοήθεια ασφαλείας ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων «για την κάλυψη των κρίσιμων αναγκών ασφάλειας και άμυνας της Ουκρανίας».
Τι περιλαμβάνει αναλυτικά το πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
Σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Υπουργείου Άμυνας αυτό το πακέτο περιλαμβάνει:
Πρόσθετα πυρομαχικά για συστήματα αεράμυνας Patriot.
Πύραυλοι AIM-7 για αεράμυνα.
Συστήματα αεράμυνας Avenger;
Αντιαεροπορικά συστήματα Stinger
Πρόσθετα πυρομαχικά για πυραυλικά συστήματα πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS).
βλήματα πυροβολικού 155mm και 105mm.
Πυρομαχικά αρμάτων 105 χλστ.
Πυρομαχικά ακριβείας.
Πύραυλοι αεροσκαφών Zuni
Πυρομαχικά για μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα.
AT-4 αντιθωρακισμένα συστήματα.
Πάνω από 30 εκατομμύρια φυσίγγια πυρομαχικών φορητών όπλων.
Εξοπλισμός και συστήματα εκκαθάρισης ναρκών.
Πυρομαχικά κατεδάφισης για εκκαθάρισης εμποδίων.
Συσκευές νυχτερινής όρασης.
Ανταλλακτικά, γεννήτριες και άλλος εξοπλισμός πεδίου.
Τέλος όπως αναφέρει σε δήλωση του το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να εργάζονται με τους Συμμάχους και τους εταίρους τους για να παρέχουν στην Ουκρανία δυνατότητες για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της στο πεδίο της μάχης και τις μακροπρόθεσμες απαιτήσεις βοήθειας για την ασφάλεια της».
Που θα οδηγηθεί τελικά ο πόλεμος στην Ουκρανία;
Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα λέγαμε ότι από την έναρξή του μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει "σταδιακές μεταλλάξεις".
1η Φάση
Συγκεκριμένα οι πρώτοι μήνες του, χαρακτηρίζονται από την σθεναρή άμυνα των Ουκρανών και την προχώρηση των Ρωσικών Δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας.
Ωστόσο έχοντας θέσει η Μόσχα πολλούς και αποκλίνοντες εδαφικούς στόχους ταυτόχρονα, την κατάληψη των οποίων δεν μπορούσε να υλοποιήσει χάρη στην αδυναμία πριμοδότησης των δυνάμεών της με τον κατάλληλο όγκο αλλά και την δέουσα υποστήριξη Διοικητικής Μέριμνας, σε τρόφιμα, καύσιμα, πυρομαχικά, σε συνδυασμό γενναιότητα των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, την παροχή πληροφόρησης των κινήσεων των Ρωσικών Δυνάμεων από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ σε πραγματικό χρόνο ,την εφαρμογή ξεπερασμένου δόγματος διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων από τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις και την απειρία αυτών σε πόλεμο, η Ουκρανία άντεξε και δεν γνώρισε την ολοκληρωτική συντριβή όπως υπολόγιζε η πλεονότητα των αναλυτών και Διεθνών ΜΜΕ.
2η Φάση
Μετά από αυτήν την ανέλπιστη εξέλιξη για τους Ουκρανούς και υπό το βάρος των απωλειών τους σε έμψυχο δυναμικό αλλά κυρίως τις τεράστιες καταστροφές οπλικών συστημάτων και μέσων τους, η Δύση με πρώτες τις ΗΠΑ-Μ.Βρετανία, αφού εξασφάλισαν την ομοφωνία των κρατών μελών του ΝΑΤΟ , προχώρησαν αρχικά στην λήψη και εφαρμογή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας σε μια προσπάθεια αποδυνάμωσης της και στη συνέχεια στον εξοπλισμό της Ουκρανίας.
Σε αυτή τη φάση ο εξοπλισμός της Ουκρανίας γινόταν κυρίως με οπλικά συστήματα και μέσα Σοβιετικής-Ρωσικής προέλευσης που διέθεταν Ευρωπαϊκές χώρες στο οπλοστάσιό τους, με τις ΗΠΑ πρωτίστως να προβαίνουν στην αντικατάστασή τους με δικά τους αντίστοιχα οπλικά συστήματα.
Ωστόσο άρχισαν πλήν των ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ να στέλνουν και Δυτικό πολεμικό υλικό ενίσχυσης της Ουκρανίας, με κυριότερο χαρακτηριστικό τον αμυντικό χαρακτήρα του και οπωσδήποτε το περιορισμένο βεληνεκές του προκειμένου να μην υπάρχει δυνατότητα να πληγεί η επικράτεια της Ρωσίας, κάτι που ο Πούτιν είχε θέσει ως κόκκινη γραμμή, απειλώντας ακόμη και με τακτικό πυρηνικό πλήγμα την Ουκρανία.
Παράλληλα ξεφούσκωνε σταδιακά η Ρωσική προέλαση, γεγονός στο οποίο συνετέλεσε αποφασιστικά τόσο η έλευση του Χειμώνα που εμπόδιζε την διεξαγωγή επιθετικών κινήσεων και ελιγμών εκτός οδών και μάλιστα καλής βατότητας, όσο και η εμπλοκή στο Μπαχμούτ, που εξελίχθηκε σε ένα πολύμηνο αιματηρότατο τέλμα για τους Ρώσους, πριν την πρόσφατη τελική του κατάλψη από αυτούς.
3η Φάση
Τώρα διανύουμε την τρίτη φάση του πολέμου, όπου πλέον στελέχη των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων εκπαιδεύονται στη χρήση κρίσιμων για την εξέλιξη του πολέμου Δυτικών οπλικών συστημάτων, όπως μαχητικά αεροσκάφη F-16, άρματα, αυτοκινούμενο πυροβολικό, αντιαεροπορικά συστήματα κλπ, ενώ παράλληλα έχει αρχίσει η παραλλαβή και ενσωμάτωση κάποιων από αυτά στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις με τα υπόλοιπα να ακολουθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου η Ουκρανία να πραγματοποιήσει μεγάλης κλίμακας επίθεση για απελευθέρωση των εδαφών της από τους Ρώσους εισβολείς.
Ωστόσο βλέπουμε ότι πλέον πραγματοποιούνται πλήγματα στην Ρωσική επικράτεια από πλευράς Ουκρανών, αφού μέχρι και η Μόσχα επλήγει πρόσφατα από επιθέσεις drone.
Η Ρωσία απάντησε με απειλές περί πυρηνικού πολέμου, ενώ ο Πούτιν κατόπιν συμφωνίας με την Λευκορωσία εγκατέστησε σε αυτήν Τακτικά Πυρηνικά όπλα, διατηρώντας ωστόσο οι Ρωσικές ένοπλες Δυνάμεις τον έλεγχό τους.
Ποιά θα είναι η συνέχεια;
Εκτίμησή μας είναι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία σύμφωνα με τα παραπάνω θα συνεχιστεί επί μακρόν, ωστόσο αν δεί ο Πούτιν ότι τα πλήγματα στην επIκράτεια της χώρας του συνεχίζονται και ότι η εσωτερική κοινή γνώμη στρέφεται εναντίον του σε σημαντικό βαθμό, τότε δεν θα διστάσει να πλήξει με τακτικά πυρηνικά όπλα την Ουκρανία.
Σε τέτοια περίπτωση, μπορεί να κατέφευγε ο Πούτιν σε χρήση μικρής ισχύος τακικού πυρηνικού όπλου, προκαλώντας είτε εναέρια υψηλή έκρηξη με στόχο την καταστροφή των Ουκρανικών τηλεπικοινωνιών, είτε σε επιφανειακή ή εναέρια χαμηλή έκρηξη πολύ μικρής ισχύος, σε περιοχή εκκενωμένη από άμαχο πληθυσμό, στην πλάτη των εν α γραμμή Ουκρανικών μαχομένων τμημάτων, απαγορεύοντας τη χρήση της περιοχής από τις Ουκρανικές εφεδρείες.
Ως εκτιμώμενο χρόνο πιθανής χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων από τον Πούτιν, θεωρούμε το χρονικό διάστημα εκτόξευσης της Ουκρανικής επίθεσης, σε συνάρτηση πάντα με την έκβασή της στο μέτωπο των επιχειρήσεων, αλλά και το πώς διάκειται απέναντι στον Ρώσο Πρόεδρο η εσωτερική κοινή γνώμη της Ρωσίας.