Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με τις Ένοπλες Δυνάμεις της πολύπαθης χώρας να ενισχύονται διαρκώς με προηγμένα οπλικά συστήματα και μέσα από ΗΠΑ και λοιπές χώρες του ΝΑΤΟ, προκειμένου να εκτοξεύσουν την μεγάλη επίθεση που σχεδιάζουν για να απελευθερώσουν Ουκρανικά εδάφη που κατέλαβαν οι Ρώσοι εισβολείς.
Τα δύο βασικά χαρακτηριστικά του πολέμου στην Ουκρανία
Ωστόσο θα λέγαμε ότι η στρατιωτική αναμέτρηση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας παρουσιάζει πλέον δύο θεμελιώδη χαρακτηριστικά.
Το πρώτο είναι ότι ουσιαστικά πολεμάει μέσω των Ουκρανών, το ΝΑΤΟ με την Ρωσία και τους συμμάχους της, κυρίως με το Ιράν.
Το δεύτερο είναι ότι πλέον σταδιακά η Ουκρανία αποκτά οπλικά συστήματα, μέσα και πυρομαχικά περισσότερο σύγχρονα από την Δύση και το κυριότερο πολύ μεγάλου βεληνεκούς, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι πριν από μερικούς μήνες.
Η επίδραση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς της Ουκρανίας
Το τελευταίο έχει πολύ μεγάλη σημασία, επιδρώνντας αρνητικό στο ηθικό του Ρωσικού στρατού, που αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι στο απυρόβλητο πλέον οι εφεδρικές δυνάμεις του, που βρίσκονται σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων από το ΠΟΤ (πρόσθιο όριο τοποθεσίας).
Αυτό έχει και μεγάλη τακτική σημασία, αφού χάρη στους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που διαθέτουν οι Ουκρανοί και που διαρκώς αυξάνονται αριθμητικά, θα μπορούν να διαχωρίσουν τις Ρωσικές δυνάμεις σε μια περιοχή του μετώπου, πλήττοντας με αυτούς τις εφεδρικές Ρωσικές δυνάμεις και απαγορεύοντας σε αυτές να επέμβουν σε τόπο και κατάλληλο χρόνο επωφελεία των εμπρός μαχόμενων Ρωσικών Σχηματισμών.
Αποτέλεσμα αυού θα είναι η κύκλωση και καταστροφή των σε α κλιμάκιο μαχόμεων Ρωσικών δυνάμεων στην υποψη περιοχή του μετώπου.
Η Γερμανία θα στείλει τους πυραύλους Taurus KPED 350 στην Ουκρανία;
"Μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας αποφάσισαν να οπλίσουν την Ουκρανία με τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow/SCALP EG, στο "παιγνίδι" εκδηλώνει την επιθυμία της να μπεί και η Γερμανία προμηθεύοντας τους πυραύλους κρούζ μεγάλου βεληνεκούς Taurus KPED 350 στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ( AFU), επισημαίνει έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ, αναφέροντας ως κυριότερα σημεία κατά την εκτίμησή μας σε άρθρο του τα παρακάτω:
"Σε μια συνέντευξη στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RND στις 23 Μαΐου, ο βουλευτής της Γερμανικής αντιπολίτευσης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης και Απόστρατος Συνταγματάρχης Roderich Kiesewetter προέτρεψε την Bundeswehr να μεταφέρει τους γερμανικούς πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς Taurus στην Ουκρανία,
«Οι εταίροι της Ουκρανίας θα πρέπει τώρανα παράσχουν στη χώρα ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει για μια πολλαπλών τομέων, αλληλένδετη χρήση διαφόρων τύπων όπλων εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου», είπε στο RND, ενώ τόνισε την ανάγκη μακροχρόνιας ενίσχυσης της Ουκρανίας, παρέχοντας της δυνατότητες χτυπημάτων μεγάλης εμβέλειας.
Υποστηρίζοντας την παράδοση αυτών των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, ο Kiesewetter είπε ότι η Γερμανία έχει μικρό αριθμό από αυτούς τους κατευθυνόμενους πυραύλους υψηλής ακρίβειας, αλλά θα προσέφεραν τεράστια ποιοτική προστιθέμενη αξία στην Ουκρανία και θα επιτρέψουν χτυπήματα κατά της ρωσικής στρατιωτικής υποδομής πολύ πίσω από τις γραμμές του μετώπου.
«Πριν από 10 χρόνια, περίπου 600 από αυτούς τους πυραύλους κρούζ αγοράστηκαν για την Bundeswehr, αλλά μόνο περίπου 150 από αυτούς εξακολουθούν να λειτουργούν», είπε στα μέσα ενημέρωσης.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Fabian Hoffmann, ειδικός σε πυραύλους στο Πανεπιστήμιο του Όσλο, είπε ότι ο ευρωπαϊκός κατασκευαστής εξοπλισμών MBDA, θα μπορούσε να ξεκινήσει ξανά την παραγωγή του Taurus εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφασίσει να το παραδώσει στην Ουκρανία.
Έφτασε στο σημείο να πει εάν γίνει μια παραγγελία, η MBDA θα μπορούσε επίσης να είναι σε θέση να επαναφέρει γρήγορα ορισμένους από τους επί του παρόντος μη ευρισκόμενους σε λειτουργική κατάσταση πυραύλους κρουζ Taurus.
Αν και η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι αναχαίτισε πυραύλους Storm Shadow που εκτοξεύει η Ουκρανία, στρατιωτικοί ειδικοί λένε ότι αυτό είναι ένα άλλο όπλο στο οποίο θα πρέπει να προσαρμοστούν οι Ρώσοι μετά το «HIMARS που αλλάζει το παιχνίδι» που εισήχθη στο πεδίο της μάχης πέρυσι.
Ορισμένοι εμπειρογνώμονες πολέμου πιστεύουν ότι οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς παρουσιάζουν τεράστιες υλικοτεχνικές προκλήσεις για τα ρωσικά στρατεύματα.
«Θα έχει τρομερή επίδραση στο ηθικό για τις ρωσικές δυνάμεις, τους αξιωματικούς και τους διοικητές που πρόκειται να επιχειρήσουν εντός της Ουκρανίας», δήλωσε ο Τζορτζ Μπάρος, αναλυτής στο Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), από την Ουάσιγκτον.
Μέχρι τώρα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ ήταν γενικά απρόθυμοι να παράσχουν στο Κίεβο πυραύλους και πυρομαχικά μεγάλου βεληνεκούς.
Ο πύραυλος Taurus KPED 350
Το Taurus KEPD 350 είναι ένας σουηδικο-γερμανικός πύραυλος κρούζ αέρος-εδάφους με βεληνεκές πτήσης άνω των 500 χιλιομέτρων.
Προορίζονται για χρήση σε εξαιρετικά ακριβείς επιθέσεις εναντίον βαριά οχυρωμένων και υπόγειων στόχων χωρίς να εκτίθεται το αεροσκάφος σε αντίπαλη αεράμυνα.
Η Ισπανία, η Νότια Κορέα και η Γερμανία χρησιμοποιούν πυραύλους Taurus.
Ο κατευθυνόμενος πύραυλος υψηλής ακρίβειας stand-off μπορεί να "τρυπήσει" πυκνά συστήματα αεράμυνας και να καταστρέψει σταθερούς στρατιωτικούς στόχους που είναι σκληρά και βαθιά προφυλαγμένοι στο έδαφος.
Οι πύραυλοι δύνανται να πλήξουν γέφυρες, πλοία σε λιμάνια, διαδρόμους προσγείωσης, Κέντρα διοίκησης και ελέγχου, κέντρα επικοινωνίας, αποθήκες, λιμενικές εγκαταστάσεις και κτίρια αεροπορικών βάσεων.
Ο πύραυλος είναι κατασκευασμένος από αρθρωτά κομμάτια που μπορούν να συναρμολογηθούν με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με την αποστολή. Ο πύραυλος Taurus μπορεί να εκτοξευθεί σε οποιονδήποτε καιρό και οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.
Για επιβίωση, έχει χαμηλή παρατηρησιμότητα και ιδιότητες κάλυψης του εδάφους, ενώ η αξιοπιστία και ο αρθρωτός σχεδιασμός μειώνουν το κόστος του κύκλου ζωής του συστήματος.
Ο πύραυλος διαθέτει ένα αδρανές σύστημα διεισδυτικής κεφαλής πολλαπλών επιπτώσεων MEPHISTO δύο σταδίων βάρους περίπου 481 κιλών. Οι δυνάμεις της έκρηξης και του κατακερματισμού εξαλείφουν τις παράπλευρες ζημιές σε κοντινές αστικές υποδομές.
Η μέγιστη ασφάλεια για το αεροσκάφος και το πλήρωμα είναι εγγυημένη χάρη στις ακριβείς δυνατότητες του πυραύλου και το βεληνεκές ανάπτυξής του άνω των 350 χιλιομέτρων.
Ενσωματώνει πληροφορίες από αισθητήρες που χρησιμοποιούνται για πλοήγηση αναφοράς εδάφους (TRN), πλοήγηση βάσει εικόνας αναζήτησης υπερύθρων (IBN), σύστημα αδρανειακής πλοήγησης (INS) και MIL-GPS.
Η πλοήγηση σε μεγάλες αποστάσεις είναι επίσης δυνατή για τον πύραυλο χωρίς GPS, ενώ για να επιλέξει το μονοπάτι πτήσης του, διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα σχεδιασμού αποστολής.