Την ώρα που η Ουκρανία ετοιμάζεται επιμελώς λαμβάνοντας τεράστια στρατιωτική υποστήριξη από τη Δύση για την εκτόξευση της επίθεσής της κατά των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να απελευθερώσει τα εδάφη της που κατέλαβαν τα στρατεύματα του Πούτιν, ο τελευταίος προβαίνει σε ανοικοδόμηση της μαρτυρικής Μαριούπολης την οποία κατέλαβε, αφού προηγουμένως κατέστεψε τα κτίρια της σε ποσοστό της τάξεως του 90%.
Τι δείχνουν οι κινήσεις Πούτιν;
Η παραπάνω ενέργεια πέραν του προπαγανδιστικού της χαρακτήρα από Ρωσικής πλευράς,είναι ενδεικτική των προθέσεων του Πούτιν, δείχνοντας πως όσα Ουκρανικά εδάφη κατέλαβε δεν προτίθεται να τα επιστρέψει, ενώ λόγω φυγής των Ουκρανών κατοίκων της Μαριούπολης, στα κτίρια που κατασκευάζονται θα φιλοξενηθούν Ρωσικής καταγωγής πολίτες, προβαίνοντας στον εποικισμό και στην δημογραφική αλλοίωση της πόλης.
Οι Ρώσοι προβαίνουν σε ανοικοδόμηση της Μαριούπολης
"Τρίβοντας αλάτι στις πληγές της Ουκρανίας, η Ρωσία μοιράζεται εικόνες από «νεόκτιστα» κτίρια, νοσοκομεία και σχολεία από την κατασχεθείσα Μαριούπολη", είναι ο τίτλος σχετικού με το θέμα άρθρου έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία σύμφωνα με την εκτίμησή μας είναι τα ακόλουθα:
"Μετά από πάνω από ένα χρόνο αιματηρού πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, βρίσκεται η πόλη της Μαριούπολης στο δρόμο της ανοικοδόμησης και της ανάπλασης;
Ενδεχομένως, ναι, αν πρέπει να γίνει πιστευτή η ρωσική κυβέρνηση.
Η Ρωσία δημοσίευσε φωτογραφίες νεόδμητων πολυώροφων διαμερισμάτων στην πόλη-λιμάνι της περιοχής Ντονμπάς, την πόλη που επλήγη περισσότερο τους πρώτους μήνες του 15μηνου πολέμου.
«Σήμερα, αυτή (η Μαριούπολη) είναι μια πολυσύχναστη, ταχέως αναπτυσσόμενη πόλη με νεόκτιστες συνοικίες, νοσοκομεία, σχολεία και νηπιαγωγεία», έγραψε το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών (MFA) στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, ενώ μοιράστηκε φωτογραφίες από τα διαμερίσματα με Ρωσικές τοιχογραφίες και σχολεία.
«Σήμερα (20 Μαΐου) συμπληρώνεται ένας χρόνος από την απελευθέρωση της πόλης της Μαριούπολης από τους νεοναζί του καθεστώτος του Κιέβου που χρησιμοποιούσαν τους πολίτες της ως ανθρώπινη ασπίδα», πρόσθεσε το ρωσικό ΥΠΕΞ στην ανάρτησή του στο Twitter μαζί με το hashtag «See4Yourself». '
Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε επισκεφθεί ο ίδιος τη Μαριούπολη για να επανεξετάσει τις εργασίες ανάπλασης της πόλης, η οποία, σύμφωνα με μια εκτίμηση, καταστράφηκε κατά 90% κατά τη διάρκεια της τρίμηνης κατάληψης και του βομβαρδισμού με χαλιά.
Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην πόλη, ο Πούτιν επισκέφτηκε μια οικιστική περιοχή και συνάντησε μερικούς ντόπιους
Η καταστροφή της Μαριούπολης από τους Ρώσους- Προσωπική Μαρτυρία
Η Μαριούπολη στην Αζοφική Θάλασσα ήταν ένα σημαντικό πεδίο μάχης μεταξύ της Ουκρανίας και των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων για περίπου τρεις μήνες (24 Φεβρουαρίου - 20 Μαΐου 2022).
Ο συγγραφέας επισκέφτηκε την πόλη της Μαριούπολης τον Απρίλιο του 2022, μαζί με μερικούς άλλους διεθνείς δημοσιογράφους που ήταν ενταγμένοι στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, όταν η μάχη στο εργοστάσιο χάλυβα του Αζόφ ήταν ακόμη σε εξέλιξη και μπορούσε να ακούσει καθαρά τους πυροβολισμούς και τους βομβαρδισμούς.
Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνόδευαν το λεωφορείο μας και η πολιτοφυλακή του Ντόνετσκ επρόκειτο να εισέλθει στην πόλη, είδαμε μια μαζική έξοδο ανθρώπων που εγκατέλειπαν την πόλη με ιδιωτικά οχήματα ή με τα πόδια. Ο Αξιωματικός Σύνδεσμος του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας (MoD) μας είπε ήδη ότι η πόλη της Μαριούπολης είχε απελευθερωθεί από τα νύχια του Ουκρανικού Στρατού και ήταν πλέον ασφαλές να πάμε για ρεπορτάζ.
Η ξενάγησή μας στη Μαριούπολη και σε άλλες περιοχές του Ντονμπάς καθυστέρησε για μερικές μέρες, καθώς ο Ουκρανικός Στρατός ανασυγκροτούσε ξανά και ξανά και προέβαλε λυσσαλέα αντίσταση στις ρωσικές δυνάμεις.
Το λεωφορείο μας σταμάτησε στα περίχωρα της πόλης σε ένα αυτοσχέδιο στρατιωτικό φυλάκιο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, το οποίο είχε πάνω του μια ρωσική τρίχρωμη σημαία . Το λεωφορείο σταμάτησε στο δρόμο, όπου υπήρχαν κρατήρες του βομβαρδισμού. Κοντά στο φυλάκιο ήταν σταθμευμένα δύο φορτηγά του στρατού και ένα όχημα περισυλλογής.
Ο δήμαρχος της πόλης έφτασε σύντομα και ενημέρωσε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για τον πόλεμο και την απελευθέρωση από τις Ουκρανικές ένοπλες Δυνάμεις.
Πίσω από το αυτοσχέδιο φυλάκιο του στρατού ήταν μια σειρά από πολυώροφα διαμερίσματα και άλλα εμπορικά κτίρια, με τοίχους μαυρισμένους με στάχτες από τους βομβαρδισμούς . Καθώς τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν από την πόλη, μια κυρία Ρώσος στρατιωτικός και άλλοι στρατιώτες άρχισαν να μοιράζουν ψωμί και άλλα τρόφιμα στους ντόπιους από τα φορτηγά που ήταν παρκαρισμένα εκεί.
Σύντομα τεράστιες ουρές από γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους συγκεντρώθηκαν για να μαζέψουν τα τρόφιμα. Για πολλές μέρες έμειναν χωρίς ρεύμα, νερό, τρόφιμα και άλλα απαραίτητα. Μπορούσαν να φανούν γυναίκες να κλαίνε ενώ βρίσκονταν στην ουρά που είχαν χάσει τους κοντινούς και τους αγαπημένους τους στον πόλεμο.
Μετά την στάση στο στρατιωτικό φυλάκιο, η διαδρομή με το λεωφορείο ξεκίνησε προς την πόλη, με συνοδεία στρατιωτών. Κανένα κτίριο δεν ήταν ανέπαφο και στις δύο πλευρές του δρόμου, είτε πρόκειται για κατοικίες, είτε για εμπορικά κέντρα, αγορές ή γραφεία.
Μόνο ηλικιωμένοι έμειναν στην πόλη που δεν μπορούσαν να μεταναστεύσουν ούτε στην πλησιέστερη πόλη της Ρωσίας, το Ροστόφ του Ντον, λιγότερο από 100 χιλιόμετρα μακριά, ούτε στην Πολωνία και σε άλλες πιο ασφαλείς χώρες της Ευρώπης.
Αυτοί οι άνθρωποι έμεναν σε ανοιχτά πάρκα ή σε κάποια τοπικά δημοτικά γραφεία. Αναγκάστηκαν να μαγειρεύουν το φαγητό τους στην ύπαιθρο.
Το θέατρο της Μαριούπολης βρισκόταν στα ερείπια όπου 300-400 άνθρωποι φέρεται να σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό
Ένας τοπικός αξιωματικός της πολιτοφυλακής που είχε επιφορτιστεί να εξασφαλίσει τα ερείπια του θεάτρου και να ενημερώσει τα μέσα ενημέρωσης υποστήριξε μάλιστα ότι οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν εκεί δεν ήταν πολίτες αλλά στρατιώτες του τάγματος Azov (των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας).
Το υπόγειο του θεάτρου χρησιμοποιήθηκε για την αποθήκευση πυρομαχικών από τον στρατό της Ουκρανίας και η έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών ήταν η κύρια αιτία μετατροπής του θεάτρου ευρωπαϊκού τύπου του 20ου αιώνα σε έναν τεράστιο λόφο από συντρίμμια.