Τα ρωσικά πλοία απαγορεύονται τόσο στα λιμάνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στα Βρετανικά λιμάνια, και ο εντοπισμός πριν από ένα μήνα τουλάχιστον τεσσάρων ρωσικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένου ενός πολεμικού, είχε προκαλέσει ανησυχία στις Ιρλανδικές αρχές.
Τα πλοία εθεάθησαν κοντά σε υποθαλάσσια καλώδια, αναφέρουν αναφορές, αποτελώντας άμεση απειλή για την ασφάλεια της Ιρλανδίας. Εάν τα καλώδια υπονομεύονταν, θα μπορούσε να προκληθεί σημαντική ζημιά στην λειτουργία του Διαδικτύου ή σε πτυχές προσωπικών, εθνικών, διεθνών ή εμπορικών ζητημάτων της Ιρλανδίας.
Αυτές οι ναυτικές δραστηριότητες υψηλού προφίλ, μπορεί να χρησιμεύσουν για εκφοβισμό και παρενόχληση δυτικών κυβερνήσεων και συνασπισμών, καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία συνεχίζεται.
Η Βρετανία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα «καταστροφικό» σενάριο εάν διακοπούν οι ζωτικές επικοινωνίες της. Οποιαδήποτε ζημιά ή παρεμβολή σε αυτά τα καλώδια, μπορεί να έχει σοβαρές οικονομικές και πρακτικές συνέπειες.
Η ηλεκτρική ενέργεια θα εξαφανιστεί, θα αρχίσουν ταραχές και δισεκατομμύρια θα χαθούν από την οικονομία. Αυτό θα συμβεί εάν, στις πιο απομακρυσμένες γωνιές της Βόρειας Θάλασσας, ένας ολόκληρος στολίσκος μίνι υποβρυχίων «γλιστρήσει» απαρατήρητος και προξενήσει ζημιά.
Στον βυθό θα βρουν τις ζωτικές αρτηρίες για τους Βρετανούς που κρατούν το Βασίλειο ζωντανό: τα καλώδια και οι σωλήνες που μεταφέρουν τα πάντα, από φυσικό αέριο μέχρι ηλεκτρισμό, από τραπεζικά δεδομένα έως στρατιωτικές επικοινωνίες.
Όλα αυτά τα είπε ο σημερινός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας , ο οποίος πιστεύει ότι, η Ρωσία έχει τα «εργαλεία» για να επιτεθεί στις υποθαλάσσιες υποδομές του Βασιλείου. Τώρα όμως οι φόβοι αυξάνονται καθώς αναπτύσσεται η απειλή, γράφει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.
«Πράγματι, στις αρχές του τρέχοντος έτους, ρωσικά πλοία πιάστηκαν να κατασκοπεύουν στα ανοιχτά των βρετανικών ακτών», αναφέρει. Και όχι για πρώτη φορά, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας φοβάται ότι, η Ρωσία έχει προθέσεις να καταστρέψει τουλάχιστον πέντε υποβρύχια ενεργειακά καλώδια που συνδέουν τους Βρετανούς με τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, και το έκτο, το Δανικό, είναι περίπου να δρομολογηθεί. Επιπλέον, υπάρχουν μερικές επικοινωνίες που συνδέουν τους Βρετανούς με τους Ιρλανδούς.
Ο οικονομολόγος Βασίλι Κολτασόφ, αναφέρει ότι, αν όλα αυτά ξεκινήσουν ξαφνικά και για κάποιο λόγο καταρρεύσουν, θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα για τους Βρετανούς.
«Αλλά μια συγκοινωνιακή, οδική και σιδηροδρομική σήραγγα, που βρίσκεται κάτω από τη Μάγχη, οδηγεί σε αυτά. Υπάρχουν διάφορα καλώδια μεταξύ της Βρετανίας και της ηπειρωτικής Ευρώπης», αναφέρει.
Να υπενθυμίσουμε ότι, η Gazprom δεν ξεκίνησε επειγόντως την αποκατάσταση του Nord Stream, γιατί είναι άσκοπο σε συνθήκες όπου είναι δυνατές εκρήξεις και κανείς δεν τιμωρείται γι' αυτές. Στην περίπτωση των Βρετανών το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Αυτό θα δημιουργήσει πανικό στην κοινωνία τους. Οι τιμές του ρεύματος θα εκτοξευθούν.
Το αποτέλεσμα θα είναι το άγχος στο χρηματιστήριο, η πώληση τίτλων, τουλάχιστον Βρετανικών εταιρειών. Θα γίνει σαφές ότι η Βρετανία δεν είναι πλέον προστατευόμενο νησί. Όλη η Βρετανική οικονομική δύναμη βασίζεται εδώ και αιώνες ότι, το νησί προστατεύεται και δεν του συμβαίνει ποτέ τίποτα.
Για αυτό, δεν είναι τυχαίο ότι οι Βρετανοί παρακολουθούν με όλα τους τα μέσα τα Ρωσικά ερευνητικά σκάφη που περνούν, για παράδειγμα, το υδρογραφικό σκάφος Sibiryakov ή το ερευνητικό σκάφος Admiral Vladimirsky.
Ο βετεράνος απόστρατος υποναύαρχος Γιούρι Κιρίλοφ, αναφέρει: «Τα καλώδια κατά μήκος του πυθμένα είναι ισχυρά, θωρακισμένα, καλά προστατευμένα και βαριά. Αλλά αν τα υπονομεύσετε με εκρηκτικά, αυτό δεν είναι πλέον δύσκολο. Πιθανότατα δεν απαιτούνται μίνι υποβρύχια» και συνεχίζει:
«Δεν χρειάζονται, εκτός ίσως για επιβεβαίωση, αλλά για αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τηλεοπτικό εξοπλισμό. Απλά πρέπει να γνωρίζετε την ακριβή θέση του καλωδίου ή του αγωγού. Στη συνέχεια, πετάξτε εκεί ότι χρειάζεστε και αυτό είναι όλο».
Μπορεί κανείς να φανταστεί την αντίδραση στη μελλοντική καταστροφή όσων δεν συμπαθούν τη Βρετανία. Όπως ακριβώς, μετά τις εκρήξεις στο Nord Stream, η Δύση κατηγόρησε το Κρεμλίνο, το οποίο «το ανατίναξε μόνο του», όπως έγραψαν σχετικά στη Δανία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία, έτσι και μετά από κάποιο πρόβλημα με την Βρετανία, θα υπάρξουν αυτοί που θα λένε… τα χάλασε όλα μόνη της.