Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Η Ρωσία στοχεύει τα κέντρα λήψης αποφάσεων στο Κίεβο- Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να μεταφέρουν το σύστημα «Iron Dome» στην Ουκρανία

Την τελευταία εβδομάδα, η αεροπορική μάχη στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας έχει ενταθεί. Μόλις πριν από δύο ημέρες,  τέσσερα αεροσκάφη των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων (VKS) (δύο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα) συνετρίβησαν, προφανώς καταρρίφθηκαν πάνω από την περιοχή Μπριάνσκ της Ρωσίας.

Η αυξημένη αεροπορική απειλή πάνω από τη συνοριακή περιοχή της Ρωσίας,  προκαλεί εξαιρετική ανησυχία στο Κρεμλίνο, επειδή χρησιμοποιεί την περιοχή για να εκτοξεύσει αεροπορική δύναμη για την υποστήριξη του πολέμου.

Στη συνέχεια, η Ρωσία έδωσε προτεραιότητα στην προσπάθεια εξουδετέρωσης των βελτιωμένων δυνατοτήτων αεράμυνας της Ουκρανίας, αλλά στη διαδικασία πιθανότατα έχει χάσει αρκετούς ακόμη πυραύλους Kh-47.

Έτσι αποφασίστηκε  από την Ρωσική ηγεσία,  ο στρατός να εντείνει τα χτυπήματά του στην Ουκρανία και  να στοχεύσει τα κέντρα λήψης αποφάσεων στο Κίεβο, για να  δυσκολέψει – καθυστερήσει  την αντεπίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το CNN, η Ρωσία έχει εντείνει τα πλήγματα της στην Ουκρανία και αποφάσισε να επιτεθεί σε βασικά κέντρα λήψης αποφάσεων στο Κίεβο. Σκοπός αυτής της στρατηγικής, σύμφωνα με στρατιωτικό αξιωματούχο των ΗΠΑ, είναι να «καθυστερήσει» την υποτιθέμενη αντεπίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU).

Στρατιωτική πηγή του CNN επισημαίνει ότι, ο ρωσικός στρατός έχει αυξήσει σημαντικά την κατανάλωση πυραύλων και drones καμικάζι το τελευταίο διάστημα. Κατά τη γνώμη του, αυτό αποσκοπεί στη σύγχυση της ουκρανικής αεράμυνας, η οποία προσπαθεί να αποκρούσει αυτές τις επιθέσεις.

Ως μέρος της νέας τακτικής, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις (RF Armed Forces) πραγματοποίησαν αεροπορικές επιθέσεις μεγαλύτερης κλίμακας στην Ουκρανία από διάφορες κατευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις επιθέσεις σε κέντρα ελέγχου - αποφάσεων και άλλα σημαντικά αντικείμενα.

Η εντατικοποίηση των χτυπημάτων από τη Ρωσία, μπορεί να υποδηλώνει ένα νέο στάδιο σε αυτή τη σύγκρουση, τα αποτελέσματα της οποίας είναι επί του παρόντος δύσκολο να προβλεφθούν.

Το σύστημα «Iron Dome» στην Ουκρανία

Σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα σε συνεδρίαση της Επιτροπής της Γερουσίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι έτοιμες να στείλουν στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας μία από τις συστοιχίες του συστήματος πυραυλικής άμυνας «Iron Dome» (ABM). Τη δήλωση αυτή έκανε ο επικεφαλής της Διοίκησης Διαστημικής και Πυραυλικής Άμυνας του Στρατού των ΗΠΑ (USASMDC), αντιστράτηγος Ντάνιελ Κάρμπλερ.

Υπενθυμίζουμε ότι, το σύστημα «Iron Dome» αναπτύχθηκε στο Ισραήλ και έγινε ένα αποτελεσματικό μέσο προστασίας έναντι πυραύλων και πυροβολικού. Οι ΗΠΑ διαθέτουν αυτήν τη στιγμή δύο συστοιχίες για αυτό το σύστημα. Το ένα από αυτά βρίσκεται σε διαδικασία αναβάθμισης, ενώ το δεύτερο είναι έτοιμο προς λειτουργία και αναμένει αίτημα από την ουκρανική πλευρά.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε ενεργές συζητήσεις τόσο εντός των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και εκτός της χώρας. Το αν θα πρέπει να παραδοθεί τόσο ισχυρός στρατιωτικός εξοπλισμός στην Ουκρανία παραμένει ανοιχτό ερώτημα, δεδομένου ότι οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο κύριος χρηματοδότης και αποδέκτης του συστήματος. Ωστόσο, ο ανεξάρτητος γερουσιαστής Άνγκους Κινγκ, τόνισε ότι η χρηματοδότηση του συστήματος είναι συνήθης πρακτική των ΗΠΑ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει ήδη αναφέρει τη δυνατότητα μεταφοράς του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας «Iron Dome» στην Ουκρανία στο παρελθόν, αλλά αυτό το θέμα στη συνέχεια έχει «ξεθωριάσει» στο παρασκήνιο. Ωστόσο, τα τρέχοντα γεγονότα δείχνουν ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον για αυτό το θέμα.

Η Ουκρανία εντάχθηκε στο κέντρο κυβερνοασφάλειας του ΝΑΤΟ

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι, «θα ενταχθεί στο Κέντρο Συνεργασίας για την Κυβερνοάμυνα του NATO (CCDCOE)». Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας έγραψε σχετικά στο Twitter του.

Στην ανάρτηση επισυνάπτεται μια φωτογραφία που δείχνει την Ουκρανική σημαία να υψώνεται δίπλα σε σημαίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, κοντά στα κεντρικά γραφεία της CCDCOE στο Ταλίν της Εσθονίας.

Το ΝΑΤΟ Cyber ​​Center ιδρύθηκε το 2008, για να επεκτείνει την «ανταλλαγή πληροφοριών και τη συνεργασία» μεταξύ των μελών της συμμαχίας και των εταίρων τους. Ειδικότερα, το CCDCOE διεξάγει ασκήσεις κυβερνοασφάλειας και προετοιμάζει οδηγίες «για δραστηριότητες στον τομέα αυτό».

Η Washington Post έγραψε ότι, οι χώρες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να μην στείλουν πρόσκληση στην Ουκρανία για να γίνει μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη σύνοδο κορυφής στο  Βίλνιους , η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης θέλουν να δουν συγκεκριμένα βήματα για την ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων ημερομηνιών. Ταυτόχρονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες δυτικοευρωπαϊκές χώρες υποστηρίζουν μόνο μικρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ